Айриш Таймс: Желева е потенциално най-слабото звено в новата ЕК
Айриш Таймс: Желева е потенциално най-слабото звено в новата ЕК / снимка: Sofia Photo Agency

Европейският парламент започва днес изслушванията на кандидатите за еврокомисари, пише вестник "Уолстрийт джърнъл".

С особено внимание ще се следят изказванията на някои от номинираните за ключови постове в новата Европейска комисия. Сред тях са испанецът Хоакин Алмуния, определен да отговаря за конкуренцията, белгиецът Карел де Гухт, номиниран за еврокомисар по търговията, и французина Мишел Барние, предложен да поеме вътрешните пазари, посочва изданието.

Интерес предизвикват изслушванията и на българския министър на външните работи Румяна Желева, номинирана за еврокомисар по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реагирането при кризи.Напоследък в германската преса се появиха информации, че съпругът й има връзки с организираната престъпност. Очаква се евродепутатите да поискат да научат от нея повече по този въпрос, отбелязва вестникът.

Кандидатите за еврокомисари ще бъдат подложени на тежко изпитание в ЕП, който от днес започва излушванията им, коментира вестник "Айриш таймс". През 2004 г. евродепутатите предизвикаха промяна в състава на бъдещата ЕК, след като поискаха оттеглянето на номинирания от Италия Роко Бутильоне заради възгледите му за хомосексуализма.

Изслушванията ще започнат с номинираната за външен министър на ЕС Катрин Аштън. Британската кандидатка ще трябва да отговаря на въпроси за работата й по формирането на дипломатическата служба на общността, отбелязва изданието.

Българката Румяна Желева е смятана за най-слабото звено в новата комисия заради публикуваните в българския и германския печат твърдения за съмнителни бизнес връзки на нейния съпруг, изтъква "Айриш таймс".

Според наблюдатели случаят с Бутильоне може да се повтори и при Желева, която е заместник-председател на Европейската народна партия (ЕНП). Ирландският евродепутат от ЕНП Гей Мичъл обаче настоява, че партията му няма да приеме подобно нещо. "Няма да позволим това да се случи. Тя трябва да бъде подложена на същото справедливо изслушване като всеки номиниран за комисар", каза той и добави, че при този процес на кандидатите са дава възможност да покажат дали са подходящи за съответния пост, посочва "Айриш таймс".

ДПА и Франс прес също коментират предстоящите изслушвания на кандидатите за еврокомисари. Анализатори, цитирани от ДПА, очакват Румяна Желева да бъде подложена на истински кръстосан разпит от евродепутатите заради твърденията за връзки на бизнеса на съпруга й с престъпния свят.

Неколцина от кандидатите за еврокомисари ще се озоват в центъра на медийното внимание - или заради ресора, който се предвижда да поемат, или заради очакваните критики срещу тях, пише във връзка с изслушванията Франс прес. Публикацията на агенцията препечатва френският в. "Дерниер нувел д'Алзас". Румяна Желева, български министър на външните работи от юли 2009 г., ще трябва по-специално да се защитава от слуховете за предполагаеми връзки на съпруга й с организираната престъпност, които се разпространяват в България, посочва АФП. (БТА)