18 години след смъртта й, гробът на принцеса Даяна е в окаяно състояние
18 години след смъртта й, гробът на принцеса Даяна е в окаяно състояние / Guliver/Getty Images

На 31 август 1997 г. в автомобилна катастрофа в Париж на 36-годишна възраст загина  принцеса Даяна. Година след като неин бивш готвач изрази негодуванието си от състоянието на гроба й в семейното имение Олторп, положението изглежда още по-окаяно, пише в. "Дейли експрес".

Принцеса Даяна е сред 40-те най-вдъхновяващи жени в историята

Преди година Дарън Макгрейди се опита да привлече вниманието на брат й, Чарлз Спенсър, изразявайки възмущението си в социалните мрежи от "обраслата каша", в която се е превърнал вечният дом на принцеса Даяна. Макгрейди четири години е бил личен готвач на лейди Ди и синовете й Уилям и Хари.

Синовете на Даяна съгласни със заключенията по делото за смъртта й

Година по-късно нищо не се е променило. В действителност състоянието на вечния дом на принцесата е още по-окаяно. Буйна растителност засенчва мемориалната статуя, а надгробната й плоча е покрита с мъх.

Нова книга разказва за отношенията на Елизабет Втора с Лейди Ди

Имението Олторп, където е погребана принцеса Даяна, е собственост на семейство й от 500 години, припомня БТА. Понастоящем се стопанисва от брат й Чарлз, девети граф Спенсър. Десетки хиляди посетители годишно плащат до 18,50 лири, за да отдадат почит към покойната принцеса и да разгледат останалата част от имението.

На 31 август 1997 г. в автомобилна катастрофа в Париж умират принцеса Даяна, нейният придружител Доди ал-Файед и шофьорът на автомобила Анри Пол. Бодигардът на ал Файед - Тревор Рийс-Джоунс, който седял на предната пътническа седалка, е единственият, който оцелява.

Инцидентът става в тунела Понт де л'Алма. Колата се блъска в тринадесетата колона на тунела. Анри Пол и Доди Ал-Файед загиват на място. Даяна получава сериозни наранявания на сърцето и вътрешен кръвоизлив. Транспортирана е с линейка до болницата, но по пътя получава два сърдечни пристъпа. И въпреки опитите на лекарите умира в 4.00 ч. сутринта местно време.

18-месечното френско съдебно разследване приключва през 1999 г. с изявлението, че автомобилната катастрофа, при която умира принцесата, е причинена от Анри Пол, който загубил контрол над колата при висока скорост и под влияние на алкохол. Кръвният анализ показал, че съдържанието на алкохол в кръвта му било три пъти повече от допустимите норми.

Любопитен факт е, че бащата на Доди - Мохамед Ал-Файед, собственик на „Хародс" и на хотел „Риц", твърди, че катастрофата е резултат от конспирация и е ръководена от MI6 по инструкции от принц Филип, херцог на Единбург. През 2007 г. в Кралския съд започва ново разследване. На 7 април 2008 г. съдебният състав потвърждава решението си - Даяна е загинала поради невнимателното шофиране на Анри Пол и поради преследването от страна на фотографите.