/ Георги Димитров
"Мога да кажа че вече сме на финалната права при подготовка за изборите. Дотук тя протече сравнително нормално без съществени проблеми", съобщи председателят на Работна група „Избори" Иван Кондов по време на брифинг на Външното министество.

"Остават няколко много важни етапа - командироването на представителите на държавата и за съжаление не сме получили машините", отбеляза той.

Общо 245 секции с машинно гласуване ще има в чужбина - най-много в Турция - 97 секции, на второ място Германия - 36 секции.

"Изпитваме доста сериозно безпокойство, тъй като не сме получили достъп до машините, а вече сме наистина много близо до изборите", подчерта Кондов.

Той изтъкна, че обикновено от Външното министерство винаги са искали достъп до машините около 20 дни преди изборите.

"Не можем на 100% да гарантираме доставката на машините, особено до далечните дестинации САЩ и Канада", добави той.

Според него не трябва да се създава паника. Той допълни, че след промените в ИК ще имаме смесено гласуване, дори някоя секция да не получи машините си, това няма да засегне изборния процес.

Кондов съобщи, че за улеснение на българските граждани в чужбина, адресите на секциите са публикувани в сайта на външното министерство.

"Искам да обърна внимание особено на факта, че тези адреси може да се променят. Случва се поради проблеми с местоположението, с помещението. Ще призова българските граждани дори в деня на изборите да консултират адреса на тази секция, в която са избрали да гласуват", допълни Кондов.

Той посочи, че във всяка една секция ще има представител на държавата. 534 човека ще бъдат командировани от София.