За момента избирателните секции в страната са 11 818, от които в 9366 е определено, че ще има машинно гласуване. Това каза на брифинг за медиите говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева. 

Тя отбеляза, че предстои да бъдат образувани подвижните секционни избирателни комисии, както и тези в специализираните заведения.

Матева припомни, че заявления за гласуване извън страната ще се приемат до 7 март, а до 11 март ЦИК ще реши колко избирателни секции и къде ще бъдат отворени зад граница. Тя отбеляза, че до момента в комисията са постъпили малко над 25 хил. заявления за гласуване зад граница. 

„Информационно обслужване“ ще изгражда системата за видеонаблюдението за изборите

На вота през април ще се явят 14 партии, седем коалиции и двама независими кандидати, припомни Матева.

Регистрирани са всички кандидатски листи, които са постъпили в районните избирателни комисии. В момента се извършва проверка на кандидатите дали отговарят на изискванията да бъдат избирани, посочи Матева. Тя обясни, че от първите проверки, които са били направени се е установило, че двама кандидати са регистрирани в повече от два изборни района. От тази проверка се установи, че трима кандидати нямат навършени и няма да имат навършени към датата на изборите 21 години, добави Матева. 

Тя заяви, че са дадени указания на районните избирателни комисии да заличат регистрацията на тези кандидати. Матева припомни, че днес до 17 часа партиите и коалициите, които са ги издигнали могат да предложат други кандидати, които да бъдат регистрирани, както и че до същия срок политическите формации могат да правят промени в регистрираните кандидатски листи. 

Общо регистрираните кандидати до момента като кандидатури са 5621, тъй като на много места някои от кандидатите са регистрирани в два района, посочи Матева. 

Как да проверим в коя секция гласуваме

Говорителят на ЦИК отбеляза, че от 00:00 часа тази нощ започва предизборната кампания. ЦИК отправя призив към политическите партии, коалиции и кандидати да водят една позитивна кампания, да спазват добрият тон и добрите нрави, и разпоредбите на Изборния кодекс и тези на ЦИК, заяви тя. 

По отношение на избирателите Матева припомни, че те могат да подават заявления за гласуване по настоящ адрес до 18 март до общинските администрации по настоящ адрес, както и онлайн. До 18 март избирателите с увреждания, които не им позволяват да гласуват в изборното помещение, могат да подадат заявление, за да гласуват с подвижна секционна избирателна комисия, добави Матева. 

Тя заяви, че в ЦИК вече са регистрирани за наблюдатели седем български неправителствени организации, както и една организация с международни наблюдатели – Бюрото за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.
Елена Николова/БТА