Започва тестването на машините за вота на 2 април. Това заяви Атанас Мазнев, заместник-министър на електронното управление.

Четири екипа в Министерството на електронното управление ще проверяват дали техническата спецификация, представена от ЦИК, съответства с машините за гласуване”, стана ясно от думите му. 

Проведено е произволно теглене на серийните номера на машините за гласуване, които ще преминат през процес на удостоверяване.

„Информационно обслужване“ с важна информация за видеонаблюдението на вота

Екипите на министерството ще проверяват функционалността на типа машини - софтуера им, неговата защитеност, електромагнитното излъчване, и др.

На извънредните парламентарни избори на 2 април ще се гласува с близо 12 хиляди машини.

Първият екип ще проверява достоверността на документацията, и ще бъде ръководен от Марио Миладинов.

Вторият екип ще проверява нивата на електромагнитните излъчвания на машината, както и дали при гласуването има опасност от установяването на вота на гласувалия извън паравана. Екипът ще се ръководи от Златко Халваджиев.

Донев обсъди с областните управители подготовката на изборите

Третият екип ще тества дали машините отговарят на техническата спецификация, а негов ръководител е Георги Бойчев.

Георги Станков ще ръководи четвъртият екип, чиято задача ще бъде сигурността на информацията. “Екипът има задачата да провери всяка възможност за изтичане на информация. Създадени са няколко групи тестове: първата тества хардуера на машините, втората генерацията и функционалността на основната приложна система, третата се занимава със софтуера на системите”, обясни Станков.