Социалистите поеха конкретни ангажименти към хората с увреждания
Социалистите поеха конкретни ангажименти към хората с увреждания / netinfo

Социалистите няма да подкрепят държавен бюджет за следващата година, който орязва субсидията за хората с уврежданията. Това стана ясно на среща на кандидати от трите листи в София с национално представените организации на хората с увреждания. След като разговаряха с представители на националния съвет за интеграция на хора с увреждания, с ръководствата на съюза на инвалидите, съюза на глухите, съюза на слепите и родителски организации на хора с увреждания, социалистите ги увериха, че ще защитават интересите им и могат да ги считат за свои представители.

Хората с увреждания да имат равни възможности и да се гарантира свободния им достъп до трудова реализация, образование и здравеопазване. Освен това, да се търсят пътища за намаляване на цените на лекарствата и да се включват периодично нови позиции в реимбурсния списък на редки заболявания. Това са само част от исканията на хората с увреждания, разказа зам-председателят на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания Елка Тодорова.

Преди две години беше приета национална дългосрочна стратегия за осигуряване на заетост на хората с увреждания, но до момента тя не е обезпечена финансово. Този проблем е изключително сериозен - заетостта на хората с увреждания, посочи Елка Тодорова. „Настояваме за финансовото обезпечаване на всички мерки, които са разписани в дългосрочната стратегия, мерки, които до момента за наше съжаление няма по отношение на хората с интелектуални затруднения и психически разстройства", каза тя.

Един от другите основни проблеми е процедурата по извършването на медицинска експертиза и издаване на ТЕЛК, стана ясно от думите на председателя на съюза на слепите в България Васил Долапчиев.

„Там положението е много трагично", констатира Долапчиев. Той допълни, че многократно от съюза са предлагали на предишните екипи на социалното и здравно министерство да се направи списък на небратимите от гледна точка на медицината заболяванията, но това не се е случило. „Да разкарват хората на три години - това е ад за човека и придружителите му", каза Долапчиев, визирайки практиката по издаване на ТЕЛК.

Този проблем срещна пълното разбира на кандидатите за депутатите на БСП. Валентина Богданова призна, че е крайно време да се потърси решение. Според нея промяната в работата на ТЕЛК засяга не само хората с увреждания, но и възрастните хора. Тя се съгласи с аргументите, че не е нужно хората с увреждания да бъдат викани на три години, за да се доказва, че проблемът им не е решен. „Това е не просто затормозяващо, то е обидно", коментира Богданова. Тази идея е смислена и трябва да се реализира бързо, тъй като става дума за необратими заболявания, а те няма нужда да бъдат доказвани в рамките на необходимия срок, който е предвидила наредбата за ТЕЛК.

Представители на организациите на хора с увреждания поискаха да знаят дали ще падне ДДС-то върху лекарствата, тъй като в момента много хора изпитват затруднение със заплащането им. Водачът на листата на Коалиция за България в 24-ти МИР София Петър Курумбашев се ангажира да разговаря по въпроса с Пламен Орешарски, който социалистите предлагат за премиер. Според него, Орешарски е привърженик на това целево да се субсидират такива неща и да се плаща ДДС, а поевтиняването да стане не чрез премахване на ДДС, а чрез целева субсидия. Той пое ангажимента, когато започне обсъждането на бюджет 2014, да се гледа перо по перо какво е предвидено, за да не се пропуснат важни неща и да се види какви конкретни средства могат да бъдат предвидени.

Всички искания на хората с увреждания срещнаха подкрепата на кандидатите за депутатите, а Жельо Бойчев, който води листата в 23-ти МИР, ги увери, че могат да ги припознаят като свои представители. Той беше категоричен, че народните представители от Коалиция за България няма да гласуват бюджет, в който са орязани средствата за хората с увреждания, както и за бюджет, който не е съгласуван с тях. Бойчев посочи, че държавата не може да стоварва тежестта върху най-онеправданите и върху хората, които не могат да си помогнат сами.

Репортажа можете да чуете и в Radio.DarikNews.bg