Прокуратурата няма да оспорва резултатите от вота, отсече Цацаров
Прокуратурата няма да оспорва резултатите от вота, отсече Цацаров / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Прокуратурата няма да оспорва резултатите от вота, отсече Цацаров
64031
Прокуратурата няма да оспорва резултатите от вота, отсече Цацаров
  • Прокуратурата няма да оспорва резултатите от вота, отсече Цацаров

Прокуратурата няма да се възползва от правото си да оспорва резултатите от изборите, обяви главният прокурор Сотир Цацаров минути след като бившият премиер Бойко Борисов каза, че ще иска касиране на вота. Цацаров дойде на заседанието на Висшия съдебен съвет със засилена охрана и бронирана лимузина, но категорично отрече да е получавал заплахи или да се чувства застрашен.

Сотир Цацаров даде да се разбере, че случаят с иззетите бюлетини в Костинброд не трябва да се използва като основание за сезирането на Конституционния съд относно велидността на изборите. „Случаят в Костинброд не бива да се използва за тези цели. Казах и още нещо: ние имаме категорични доказателства, че тези бюлетини не са напускали печатницата", коментира обвинител номер едно. Той напомни, че по закон прокуратурата има право да поиска разглеждане на законността на изборите от КС. Той обяви и че е взел решение по отношение на тази възможност: „Прокуратурата никога няма да се възползва от правомощието си да оспорва изборните резултати".

Цацаров обясни, че независимо от желанието на Цветан Цветанов доброволно да се откаже от имунитета си, това може да стане едва след като прокуратурата поиска снемането му от Народното събрание. Първо се внася искане за сваляне на имунитета и после може да се направи отказ от него, обясни процедурата главният прокурор. „Щом е направил такова изявление, когато внеса искане, ще се откаже от имунитета си според съотвтените правила в Народното събрание", каза Цацаров.

Висшият съдебен съвет прие декларация относно твърдението, че прокуратурата участва в дестабилизация на държавата. По време на дискусията членовете на Съвета коментираха, че съдебната система не трябва да бъде хулена и да не се отправят квалификации към работата на прокуратурата, каквито имаше след операцията в Костинброд.