М. Спасов: Течът на информация  може да бъде само от ДАНС,  от хора, близки до Цветанов
М. Спасов: Течът на информация може да бъде само от ДАНС, от хора, близки до Цветанов / снимка: БГНЕС, архив
Минчо Спасов вижда развод между прокуратурата и ГЕРБ
64009
Минчо Спасов вижда развод между прокуратурата и ГЕРБ
  • Минчо Спасов вижда развод между прокуратурата и ГЕРБ

Има някакъв развод между ГЕРБ и прокуратурата, но се надявам държавното обвинение да си стои на мястото и да работи, тъй като има още сигнали срещу Бойко Борисов за разглеждане. Това коментира в интервю за Дарик юристът Минчо Спасов, който беше председател на вътрешната парламентарна комисия в 40-тото Народно събрание.

На база изнесеното от прокуратурата той смята, че главният секретар на Министерския съвет Росен Желязков е изготвил документи с невярно съдържание, тъй като печатането на изборните бюлетини е започнало преди сключването на договора с фирмата изпълнител на поръчката.

„Това, което аз разбрах от фактологията, разкрита в пресконференцията беше, че дясната ръка на Борисов в МС - главният секретар, е изготвил документи с невярно съдържание. На 23-ти е започнало печатането на бюлетините, а договорът е бил сключен на 27-и. Поръчката би трябвало да е предшествала договора по данните, изнесени от прокуратурата. Няма логика този надпечат и то в такива големи размери да стои на разположение на неизвестни лица и то с готовност да бъде експедиран с автомобили с двойно дъно, както стана ясно от брифинга на прокуратурата", каза Спасов.

Той коментира и анонимния сигнал, изпратен до медиите от подател, подписал се като „група достойни прокурори". Според Спасов това не са прокурори. „Ако са разследващите прокурори по делото, те не биха могли да имат все още документите, които са изнесли, тъй като по времето на изнасянето на документите в пресата, те са били в ДАНС, тоест течът на информация е в от хора, близки до Цветанов, които работят в ДАНС. На мен ми стана ясно, че изтичането може да стане само и единствено от ДАНС. Нека да не забравяме, че вербовчикът на агент Буда е главен секретар на ДАНС", каза Спасов.

Юристът изтъкна, че не иска да спекулира с предположения, че е заплашена и легитимността на самите избори. По думите му когато производството по делото завърши, ако се установят груби нарушения на изборните резултати, може би ще има основание за сезиране на Конституционния съд. Но до произнасянето на съда, трябва да се върви по класическия път, каза Спасов. Според него има някакъв „развод между ГЕРБ и прокуратурата", като той обясни, че не знае на какво се дължи.

Прокуратурата трябва да си върши работата, подчерта Спасов и допълни, че той би имал обвинения към нея, ако тя е е била започнала да разследва този случай.

Целия разговор на Йовка Йовчева с Минчо Спасов можете да чуете на radio.dariknews.bg