Ако БСП иска победа, трябва да смени лицата там, където е загубила, смята Иво Атанасов
Ако БСП иска победа, трябва да смени лицата там, където е загубила, смята Иво Атанасов / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Иво Атанасов прогнозира изборен успех за БСП, макар и с малка преднина
60668
Иво Атанасов прогнозира изборен успех за БСП, макар и с малка преднина
  • Иво Атанасов прогнозира изборен успех за БСП, макар и с малка преднина

Вероятно БСП ще победи с малко на изборите през лятото, защото вече има много голямо недоволство срещу сегашното управление. Това прогнозира в интервю за Дарик бившият депутат от левицата Иво Атанасов. Условие според него за победа на левицата е партията да смени лицата в листите си там, където е претърпяла загуба.

Атанасов обаче подчерта, че не трябва да се подценяват ресурсите на управляващата партия ГЕРБ, като прогнозира че и на тези избори може да има разнасяне на чували с изборни книжа. „Това ще бъде употребено и сега като компенсиране на падналия рейтинг на ГЕРБ, но въпросът е какво ще се случи след това, с кого може да състави левицата правителство", допълни той.

Бившият депутат не изключи и варианта Бойко Борисов да направи правителство, дори и ако ГЕРБ се окаже с втори резултат. „За мен големият въпрос е дали премиерът Борисов ще се съгласи да направи кабинет от втора позиция. Допускам, че ще се обединят Ярешки-Марешки, Кунева", коментира Иво Атанасов. „Ние знаем какво е егото на Бойко Борисов и мнозина казват, че той в никакъв случай няма да се съгласи да прави правителство от втора позиция", допълни той.

Според Атанасов обаче до лятото левицата ще е победила в още европейски държави и за Европейската народна партия ще бъде въпрос на чест и на правителства да има правителства някъде в Европа. „Допускам, че биха внушили на Бойко Борисов да подтисне егото си и да направи опит за правителство дори от втора позиция. Виждаме, че той работи в тази посока, създават се някакви коалиции и формации, които да разпръснат протестния вот", каза още бившият депутат на БСП.

По думите му целта на ГЕРБ е протестния вот да не отиде към левицата, а към формации, които биха се съгласили да направят коалиция с Борисов.

БСП може да победи, ако смени лицата, които губят избори

Слабост е, че в БСП някак не се разсъждава от гледна точка на победата. Ако търсим победата, трябва да стане промяната в лицата там, където сме загубили, защото иначе влизат в сила някакви съображения извън успеха, които ни доведоха до една поредица от загуби, призна Иво Атанасов.

Според него и от загубите може да се извлече поука. „Ако ще се правят листите, като се отговаря не на въпроса с кого ще победим, а на въпроса кого да уредим, ситуацията ще остане заплетена и нищо чудно да се стигне до варианта Борисов да направи кабинет дори и от втора позиция", допълни бившият депутат от левицата.

Астролог предрекъл през лятото на 1996 г. падането на Виденов

Във финалното издание на рубриката „20 години по-късно" той разказа за събитията през 1996 г., когато беше убит бившият премиер Андрей Луканов, когато започнаха протестите в страната и Жан Виденов подаде оставка. Иво Атанасов донесе на екипа на предаването „МеждУредие" интервю във в. „Труд" с астролога Апостол Апостолов от юни 1996 г., чието заглавие е било „Жан Виденов има в хороскопа си знака на катастрофата".

„Тогава нищо не предвещаваше това, което се случи по-късно през тази година. Или се оказа, че астрологията наистина е наука или се оказа, че това спокойствие е било привидно", каза бившият депутат.

Зърнената криза нагнети недоволството - тогава спрях да пътувам с влака до София, в БСП започнаха процеси за смяна на премиера и лидер на партията, спомня си Атанасов. Той допълни, че Виденов е искал да направи промяната, да въведе валутния борд, но нещата са се протакали не само от левицата.

Какво ще стане с долара, ако окупирате Уолстрийт за 40 дни?

Убийството на Луканов даде сили на опонентите на БСП, окуражи ги, разказа Иво Атанасов и допълни, че след това левът всеки ден се е обезценявал, но протестите безмилостно са продължавали. „Окупирайте Уолстрийт за 40 дни и ще видите какво ще стане с долара - няма страна, която да издържи такова барикадиране", смята той.

„От 10 януари спечелиха обективно кредитните милионери - имаше жестоки интереси тези натрупани кредити да бъдат изплатени със жълти стотинки и това трябва да ни бъде за урок, защото и сега има милиарди междуфирмена задлъжнялост", е тезата на бившият червен депутат.

Големият губещ според Иво Атанасов от събитията тогава са се оказали хората по площадите. „Цената и за народа щеше да бъде по-ниска, ако няколко месеца по-рано беше въведен валутния борд - при 70 лева за долар или при 300 лева за долар например", коментира той.

„Това ми е обеца на ухото, че когато си в политиката трябва да бъдеш внимателен за много неща", каза Атанасов по повод януарските събития през 1997 г. Според него не толкова гладът е в състояние да извади хората на улицата, а „степента, в която се гаврят с теб като избирател". „Когато е преминат този праг на чувствителност, хората са готови на по-радикални действия", смята той.

Интервюто с Иво Атанасов можете да чуете в Radio.DarikNews.bg