Атанас Семов: България трябва да е референдумна демокрация
Атанас Семов: България трябва да е референдумна демокрация / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Атанас Семов: България трябва да е референдумна демокрацияАтанас
45997
Атанас Семов: България трябва да е референдумна демокрацияАтанас
  • Атанас Семов: България трябва да е референдумна демокрацияАтанас

Кандидатът за президент на РСЗ доц. Атанас Семов заедно с номинираната за вицепрезидент Поля Станчева се срещнаха с избиратели и симпатизанти в Бургас. Двамата коментираха платформата партията за промяна на конституцията на България и инцидентите свързани с активисти на РЗС в страната.

„РЗС не прави политическа кампания, ние правим политическа революция, защото нашата кауза е спасителната за България нова конституция" - това каза в Бургас кандидатът за президент на РЗС Атанас Семов. Той пристигна на извънредна предизборна среща заедно с кандидата за вицепрезидент Поля Станчева.

Кметът ще има увеличени правомощия според новата конституция, която предлагаме, обясни пред бургазлии доц. Атанас Семов. Според него „градоначалникът трябва да има правомощията да предизвиква предсрочни избори за общински съветници и да разпуска местния парламент - така, както президентът трябва да може да разпуска чрез референдум Народното събрание, за да има контрол и отговорност, а не днешната безнаказана анонимност на местно и национално ниво", каза още Семов.

„В нашата конституция ние предлагаме решения, които да спасят България, а не както е в Конституцията от 1991 г., да имитират европейски модели, напълно неефективни при нашите реалности. Част от решенията, които предлагаме, свързани с увеличените правомощия на президента, се доближават до френския модел на полупрезидентска република, но се доближават, без да ги взаимстват, разликата е много голяма", каза Семов и допълни: „Никъде в Европа днес не съществува механизъм за отзоваване на депутати, но и никъде в Европа не съществува механизъм за избиране на толкова корумпирани и толкова неграмотни депутати никъде в Европа не е възможно правителство, което да се крепи на гласовете на купени депутати, парламентаризъм, в който да се открадва с правителствен акт субсидията на парламентарна партия, както беше открадната субсидията на РЗС. Никъде в Европа не съществуват практики, при които министърът колкото повече краде, толкова повече няма парламентарен контрол над него. Искаме да се предвиди, че в парламента може да се гласува вот на недоверие на отделен министър. Защото симпатичният за Западна Европа и може би подходящ модел на колективна отговорност на правителството у нас се е изродил в колективна безотговорност".

„Никъде в Европа нямате подобна уж парламентарна република, която да е превърната в чисто премиерска република, без да го пише в конституцията. Никъде в Европа нямате президент, избиран пряко от гражданите, който да има толкова голяма задкулисна власт, колкото има българският президент по сегашната конституция и който да е оставен в такава пълна степен на безконтролност, както е нашият президент. Избираме го пряко, няма конкретни правомощия, с които да може реално да осъществява власт и да се отчита пред гражданите. В същото време каквито и задкулисни безобразия да прави - големи шлемове и тройни коалиции и обръчи от фирми да насърчава, никакъв контрол над него, нито от парламента, нито от народа. Ето затова ние не искаме да взаимстваме европейски модели, а искаме да спасим държавицата си", каза Атанас Семов.

По думите на доцента по европейско право членството на България в Европейския съюз увеличава процесите на разпад на държавата, защото по този начин са се увеличили възможностите за корупция, в пъти са нараснали възможностите за емиграция, ограничил се е суверенитетът на държавата и тя е в положението на един унизителен политически борд, който функционира само по отношение на удобните на Евросъюза решения.

„Не се притеснявам да поискам ние да направим най-революционната за времето си конституция. Нека тя да е най-скандалната конституция, нека тя да е най-популистката конституция, защото ние искаме именно това. Vox populi да стане Vox lexi - гласът на народа да бъде глас на закона. А не гласът на хора, които не са прочели две книги през живота си или които мислят единствено в числа за корупция да решават съдбата на нацията. И още нещо, което го няма в Европа, в някои държави като Германия изобщо, в други като Франция, Холандия, понякога - референдумите. България трябва да бъде по конституция референдумна демокрация. Защото никой не може да ме убеди, че тази шайка неграмотни и крадливи политици в тези двадесет години са по-подготвени и по-интелигентни от своите избиратели, които да вземат големите управленски решения с референдуми", коментира Атанас Семов.

Кандидатът на партия РЗС беше категоричен, че атаките срещу членове на партията са опити на ГЕРБ да сплаши активистите на единствената истинска опозиция в страната и че управляващите са в паника преди изборите на 23 октомври.