Спокойно протича изборният ден
Спокойно протича изборният ден / netinfo

Спокойна е обстановката в страната в изборния ден съобщиха от МВР. За изминалото денонощие е регистрирано само едно тежко криминално престъпление в Бяла Слатина и една тежка катастрофа станала тази сутрин в района на летище София.

При катастрофата, станала тази сутрин при летище София, автобус, пътуващ по линия 84, е блъснал кола със старозагорска регистрация. При инцидента са пострадали тежко жена и малко дете, пътували в автомобила. Те са закарани в болница без опасност за живота. През изминалото денонощие е било регистрирано само едно по-тежко криминално престъпление в Бяла Слатина. Там около 2 часа през нощта след пиянски скандал е бил застрелян млад мъж, извършителят е задържан от полицията.

От Генерална дирекция на полицията напомнят още, че до 22 часа днес е забранена продажбата на алкохолни напитки и бира в цялата страна. Полицейските служители ще контролират спазването на заповедта, като санкциите за допуснати нарушения включват глоба до 50 лева. От МВР уточниха пред Дарик, че санкциите за агитации в полза на някои от двамата кандидат-президенти през днешния ден са в размер на 5 000 лева за физически и 10 000 лева за юридически лица.

Полицейската охрана на изборните места ще следи за недопускане на местата за гласуване на лица, носещи оръжие и предмети, опасни за живота и здравето на хората, както и лица в явно нетрезво състояние и под въздействието на упойващи средства. В София е създадена организация за ограничаване на престоя и паркирането на автомобили в района на Централната избирателна комисия, на пл. „Народно събрание” 2, районните избирателни комисии в зала „Христо Ботев” в „Студентски град”, Дом на културата „Средец” и на ул. „Кракра” № 2, 45-то основно училище „Константин Величков”, на ул. „Пловдив” 20 и Областната управа на София на бул. „Витоша” 6. Временно е закрит паркингът пред вход А3 на НДК, той ще бъде отворен след 10 часа на 30 октомври.

След приключването на изборния ден автомобилите, транспортиращи бюлетините от изборните места до районите избирателни комисии ще бъдат охранявани от пилотиращи автомобили на Столична полиция. От МВР напомнят на гражданите да проверят наличността и валидността на личните си карти. Гражданите, чиято лична карта е изгубена, унищожена или с изтекъл срок ще могат да участват във вота с удостоверения, издадени по време на първия тур на президентските избори. И днес ще се издават подобни документи безплатно от звената „Български документи за самоличност” в столицата и Областните дирекции на полицията и Районните полицейски управления в страната.