Заболяванията на Рогачев не са манипулация с цел измъкване
Заболяванията на Рогачев не са манипулация с цел измъкване / netinfo
Гост на предаването „Денят” на Дарик радио: Добри Божилов, племенник на бившия изпълнителен директор на „Топлофикация – София” Георги Рогачев, който беше освободен от ареста заради влошеното си здравословно състояние и в момента се намира под домашен арест.

Как е здравето на вашия вуйчо, вие се видяхте с него?

Стабилизирано е. В затворническата болница добре са му помогнали, за което той е благодарен и жестът на прокуратурата да го остави в по-добри условия – в домашни, също високо се цени. Защото наистина тези заболявания са сериозни, те са овладяеми, но трябва някакви специални условия все пак.

Какво е заболяването му?

Те са няколко хронични заболявания, свързани с панкреаса, има разширени весни на краката, високо кръвно налягане, развива начална форма на диабет и има хроничен хепатит, останал от много време. Те са документирани, тези заболявания съществуват отпреди влизането му в ареста. Тоест не можа да се каже, че това е някаква манипулация с цел измъкване. Има доказателства за това, така че нещата си идват на мястото.

Духът е по-важен, по-леко ли диша, като си е вкъщи?

В добро състояние на духа е, усмихва се, радва се, че си видя внучето, което не беше виждал от доста време. Семейството е много щастливо, има известно отпускане, което е и нормално всъщност.

За какво говорихте с Рогачев?

Общи въпроси. Той извади дневника, който си е водил в ареста, записвал си е всичко, което е правил. Събрал е няколко десетки страници дневник. 4–5 месеца в ареста отвън не изглеждат много, но вътре си е тежко. Доста интересни неща е писал, чисто човешки неща, не разкрития или скандали.

Разкажете нещо, наистина е любопитно.

Например как те арестуват, ти си мислиш едно, а то става по друг начин; какво е отношението там вътре; как настъпва промяна в ареста, когато настъпи промяна отвън. Ние подехме кампания в негова защита, един от големите скандали беше, че в ареста се чете на свещи. Оказа се, че след тази кампания, като осведомихме обществото, свещите изчезнаха, сложиха лампи. Може да се проследи влиянието на гражданското общество върху една репресивна институция, каквато е ареста.

Цялото интервю с Добри Божилов чуйте в аудиорубриката Интервю