Волен Сидеров: Изградил съм виждане за това каква трябва да бъде България
Волен Сидеров: Изградил съм виждане за това каква трябва да бъде България / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Кандидат-президентът Волен Сидеров в „Седмицата” на Дарик
45343
Кандидат-президентът Волен Сидеров в „Седмицата” на Дарик
  • Кандидат-президентът Волен Сидеров в „Седмицата” на Дарик

Кандидатът за президент на „Атака” Волен Сидеров, с номер 9 в бюлетината.

Вие как бихте формулирали темата на днешния Консултативен съвет по национална сигурност по повод на събитията в Катуница? Пак припомням, сегашният президент я формулира „Актуални проблеми на вътрешната сигурност. Неотложни мерки за гарантиране на реда и законността в страната и за недопускане на етническо Напрежение”. Вие как я ще формулирате?

Аз я формулирах още на следващия ден, след събитията там, след убийството на Ангел Петров. Още на следващия ден, на 24-ти септември написах декларация и я разпространихме до медиите. Коя медия как я е разпространила, е друго... някои отказаха да я пуснат между другото. И в тази декларация се казваше ясно - настоявам за, тя беше от първо лице, единствено число, като кандидат за президент, настоявам за незабавно свикване на Консултативния съвет за Национална сигурност на тема „Циганската престъпност, опасност за националната сигурност”, защото това е съвет по национална сигурност, не е съвет по търговия, нали, външна и т.н. Сега, след няколко дни, в които дни ние настоявахме с моите колеги от парламентарната група на „Атака”, ходихме в президентството с това искане, час и петнадесет минути ни държаха на входа, разправии, общо взето, нали, едно унизително отношение към парламентаристи. В крайна сметка успяхме да вкараме това искане, то е заведено в деловодството на 26-ти, понеделник сутринта. И след два дни, ако не се лъжа, президентът съобщи, че вече свиква такъв съвет.

Но под друго заглавие.

Под друго заглавие.

Под това заглавие излиза, че няма смисъл да ви питам, то е ясно и от позицията ви, как ще наричате пред съвета цигани или роми. Обаче...

Аз виждам, че вече всички коментатори, политици, коментатори в медиите най-директно използват думата цигани, а преди това години наред се превземаха и се опитваха да пришият този термин роми, който... откъде излезе, от тия Хелзинкски комитети, от подобни формации, защото циганин звучало обидно. Всъщност те самите се наричат така. Тъй че виждам сега една вече вярна употреба, вярна употреба на точния термин. Това няма никакво значение. Тук говорим за циганска престъпност. Сега, знам, че веднага ще има, тук ще подскочат и ще има писъци - как така престъпност циганска, нали всеки... та престъпността няма етнически или друг някакъв характер.

Има ли турска престъпност, българска престъпност? Има ли българска престъпност?

А, има престъпност като цяло, която си се визира в Наказателния кодекс, но има една специфика в циганската престъпност, затова я наричаме така. Тя, тази престъпност се
ражда в гетата, които са освен инкубатор на престъпност, те са и прикритие. Там живеят анонимно. Те живеят анонимно, те са фантоми, защото нямат адресна регистрация, никой не знае колко човека живеят, какви са тези хора. Тези хора не се водят както всички други граждани на България адресно регистрирани, плащайки си осигуровки, данъци, сметки и т.н. Всъщност тези хора са държава в държавата, извън всички правила. Оттам те се чувстват и безнаказано, когато вършат престъпления. Ето това е спецификата на циганската престъпност, че имаме анонимно живеещи фантоми, които никога не можеш да ги установиш какво са извършили, защото те се потапят в това гето и оттам извършват и своите престъпления. В страната по този начин няма село и град в България вече, в които да не са обирани къщи, да не е ограбвана селскостопанската продукция.

Така, само...

И затова искаме разтурване на тези гета. Те са незаконни.

Сега, важно беше да чуем, нали, вашата гледна точка към терминологията, затова и повече време ви давам, но идеята е наистина да минем върху 30-те въпроса. Лумпени или протестиращи?

Тези, които наричат протестиращите младежи сега в момента лумпени, са изключителни демагози. И аз поздравявам тези млади хора, защото досега те протестираха в интернет, сега вече чрез интернет се събират да излязат на улицата.

До какво ниво трябва да бъдат уволнени...

Поздравявам ги.

... и наказани полицаи, прокурори и данъчни, които не са действали срещу Кирил Рашков?

В декларацията от 24-ти септември поисках и още нещо, освен този съвет за сигурност, да бъде уволнен незабавно комисар Тодор Чонов, който е на Пловдивското...

Т.е. ниво регионално...

Да, защото той е най-високият в този регион, на най-високия пост, и той трябва да понесе отговорността, че години и месеци наред срещу Рашков е имало сигнали, всякакви, но не е било обръщано внимание...

А не Цветанов, министърът на вътрешните работи?

Цветанов, следващите думи в декларацията ми бяха: ако Цветанов не го направи, значи и той е за оставка. И той ще докаже тогава, че опъва политически чадър.

Докога ще го чакате?

До момента, както виждате, Чонов нищо си е на поста...

Т.е. вече искате оставката на Цветанов и искате МВР да стане под ръководството...

Няма дори патрулен полицай, който да е санкциониран за това, че... както един от... роднината, този, чичото на убитото момче каза: аз подавам сигнал, че Рашков ме заплашва със смърт, идва патрулката и ми казва оттегли си сигнала, няма да притесняваш бай Киро.

Искате ли оставката на Цветанов, днес...

До момента той не показа, че се справя адекватно.

Отговорът да ли е?

Той не само трябва да подаде оставка, трябва да предоставят ГЕРБ Министерството на вътрешните работи на „Атака”. Ето най-после едно искане...

Кой ще бъде лицето на МВР, което предлага „Атака”? Кой е човекът?

Имаме такъв човек...

Кажете кой е, да разберем?

... имаме такъв човек, даже избор от няколко...

Кои... между кои имена?

Преди да чуя отговора на ГЕРБ, няма никакъв смисъл да обсъждаме имена, защото просто се изпреварват събитията. Аз казвам само категорично, че имаме човек, имаме и хора, които да застанат на поста, така че най-после Министерство на вътрешните работи да се изчисти от корумпираните си кадри, да останат тези, които са наистина честни, почтени полицаи. Системата там да се пренареди и да бъде наистина инструмент за опазване реда, а не политически инструмент.

Трябва ли СЕМ, в който президентът назначава членове, да накаже медии за отразяване на събитията в Катуница, е въпросът, който задавам на всички, и всички досега отговориха не. Вашият отговор е известен.

Моят отговор е да.

Вие казвате - да, по-скоро какво наказание искате?

Аз вече, вече написах до СЕМ писмо, в което искам отнемане на лиценза на Би Ти Ви, защото...

Само на Би Ти Ви, така ли?

... в случая тази медия, тъй като тя последователно през годините доказа, че работи тенденциозно в този случай, суперскандален и с много голям обществен отзвук, в Катуница. Там медията се показа като тенденциозна, пристрастна и необективна.

Другите медии, другите медии - ще им вземете ли лиценза?

Другите медии имат също... Лиценза, програмния, го отнема СЕМ, не аз, аз просто...

Да. Става дума вие назначавате членове, които можете...

Аз сезирам, сезирам СЕМ...

... да поискате поне от тях да гласуват.

... и КРС, защото това е медия, която навремето взе ефир по един доста съмнителен начин. Настоявам за разследване на този начин, настоявам за разследване на... да се види колко наем плаща Би Ти Ви в момента в НДК. По мои данни, те са от Министерство на финансите, това са 9000 лева на месец. Знам, сега ще кажете, влизате в детайли, ама детайлите са важно нещо.

Така.

А за една нощ на предизборните, там, помещения, които вземаме, 3 на 4 метра, ни искат 6000-7000. Значи за едно денонощие ни вземат 6000-7000, НДК, а за цял месец Би Ти Ви плаща за тези огромни етажи-студиа - 9000. Значи има някаква далавера, някакво пране на пари.

Така. Ще протестирате ли пред Франция за разрушаването на лагери на български роми и връщането им в България?

Пред Франция, как да протестирам пред Франция?

Като президент?

Пред Франция като страна?

Ако вие сте... всички въпроси са към бъдещия президент Сидеров. Какво ще направите на французите, ако връщат български роми?

И пред Франция, и пред другите европейски държави ще им кажа, че прилагат двойни стандарти, ако те прилагат. В случая наистина Франция приложи двойни стандарти.

Ще протестирате ли?

След като иска свободно придвижване на хора, стоки и капитали, след като това е философията на Европейския съюз, трябва да си го спазва Франция.

Да продължим тази логика в следващия въпрос, ако ще искате от французите да приемат българските роми, а вие ще приемате ли арабските бежанци, които също бягат тук от това, че са при лоши социални условия? Ще давате ли убежище на тези хора?

Не, това е съвсем друг казус. Арабски и други бежанци, които сега идват и нахлуват главно през Турция, те не са граждани... членове на страни членки на евросъюза. Докато българските граждани са членове на евросъюза и когато отидат в друга държава, те трябва да бъдат както в целия евросъюз, а не да ги връщат, екстрадират. А бежанците са нещо друго. Бежанците обикновено са неустановени. Тук нахлуват много хора, вече това е... и за България става проблем, много хора, сред които ислямисти, непроверени, свързани с терористични ислямски организации, и т.н., и това вече е една друга опасност, съвсем друга опасност.

Трябва ли да бъдат разрушени всички съществуващи незаконни строежи в България - гетата...

Щом са незаконни - да, ако кажем, че не трябва, значи оправдаваме беззаконието.

Знаете ли какъв е проблемът, беззаконно са остъклявани балконите. Има правила в България, по които трябва да се остъкляват, затова и България изглежда толкова грозна, между другото. Като кацнете на летището и минавате през „Дружба” и „Младост”.

Това е друго.

Е, гледате едни остъклени по различен начин балкони, защото никой не е питал как да се остъклят.

Така. Това е друго и по този въпрос ние имаме даже теза, имаме вкаран текст в парламента, за узаконяване на подобни... те са върху собственост. Значи, българинът е градивен човек, той обича своята собственост, надгражда я, но това не е незаконно настаняване някъде. Това е допълване, за което... тук се иска един регламент в закона, който да ги направи законни, така че те да не стават повод за събаряне, защото те са върху реална законна собственост.

Т.е., ако някой си е построил...

Докато гетата...

Цар Киро ако си е построил незаконна къща върху собствена земя, ще му я бутнете ли?

Върху собствена земя - трябва да се провери с какви пари е купил тази земя и с какви пари е направил замък.

Ясно, ама ако се окаже, че на едно късче земя има, дето си го е купил със законни пари, ще бутнете ли незаконна къща на цар Киро...

Ако е законно построена...

Незаконно построена на лична земя обаче, която е с чисти пари.

Ако е незаконно построена, макар и на лична земя, тя подлежи на...

Е, защо тогава остъклен балкон, който е върху лична собственост, няма да се бута?

Защото там собствеността е ясна, легитимна и обикновено е на човек, който цял живот е изплащал и събирал пари за това жилище, тоест това е негово жилище. Безспорно е с установени доходи.

Добре, ако един циганин е построил незаконна къща върху лична земя, вероятно има и такива хора.

Покажете ми някой циганин с лична земя, върху която е построил.

Ако има такъв, нали, обсъждаме хипотеза, ще му я бутнете ли тази къща, ако е незаконна, но на негова земя.

Ако има, този случай трябва да се разгледа специално. Обикновено масовият, масовият случай, доминиращият - огромни групи цигани се настаняват върху общинска, частна и държавна земя...

Да, ясно, г-н Сидеров, опитваме се да изясним принципа, който ще прилагате.

... самонастаняват се.

Вие казвате, че няма значение дали е циганин, турчин, българин, ако е построил нещо незаконно върху негова собственост, която е законно обаче придобита, няма да бъде разрушавана.

Именно. За всеки строеж си има съответната процедура. Ти трябва да получиш от общинския съвет, от архитекта...

Това важи и за балконите, дето обсъждахме, ама вие...

Естествено, ама балконите главният архитект може да ги узакони с един акт. Може да каже - да, те са о'кей и да ги узакони. Той това може да го направи. И ако му се помогне законодателно и се вкара такъв текст, на който той да стъпи, ще го направи.

Ще помилвате ли извършил престъпление...

Не може всичко да се сложи в една унификация.

Не, то... темата.

Темата.

Е, нали, това е въпросът...

Темата с гетата...

... въпросът към всички кандидати.

Темата с гетата е, че там освен че има самонастаняване, има и незаконни постройки, тотално незаконни.

Ще помилвате ли извършил престъпление, за да се грижи за децата си?

Това правомощие на президент и вицепрезидент беше използвано през годините изключително в крива посока. Още Желю Желев си спомням, че 1990-1991-ва година амнистира, освободи от затвора, така, десетки криминални престъпници, някои от тях с тежки престъпления извършени. Тези хора участваха после в погроми. Точно такъв тип хора бяха използвани за такива провокации през тези години, в началото на прехода, за да бъдат изкарани тогава... аз си спомням, че пропагандата на БКП-БСП наричаше сини ястреби, сини фашисти и т.н., както сега ме наричат фашист.

Т.е. отговорът е не, краткият отговор е не. Няма да помилвате...

Не.

... престъпник, за да гледа децата си. Ще върнете ли закона за държавния бюджет, ако според него България е по-напред в света по разходи за сигурност от тези за образование?

Да.

Ще върнете такъв?

Да.

Е, това е първият категоричен отговор за днес. Колко обяснявах за какво става дума, вие казвате твърдо, че България не трябва да дава спрямо другите държави в света повече за отбрана, отколкото за образование.

Естествено, че ние трябва да имаме, да стимулираме изключителните си таланти, които... ние имаме гении в математиката, в науката, в изкуствата, и това е нашата огромна ценност.

Ще продължите ли Българската Коледа?

Това за мен е една демагогия, която беше чиста реклама, обаче реклама без никакъв ефект. Демагогия - защо? Защото грижата за болни деца, за хронично болни хора, за хора с тежки болести трябва да бъде грижа на държавата, а не да се събират пари, аз знам, че българинът по принцип е състрадателен, но не това е начинът да се събират пари, чрез които да се поставя на хазарт дали ще се съберат достатъчно пари за лечението на едно дете или не. Не, държавата трябва тези пари да ги е отделила.

Ще прощавате ли задълженията за връщане на получени помощи за гледане на дете от майки, чийто деца са били записани в ясла? Това е този казус с майки, които си записват децата в ясла, получават едновременно с това и помощите, а според действащите закони е трябвало след като ползват яслите, да не получават помощите. И сегашният президент, доколкото ми е известно, опрощава, разглежда случай по случай и опрощава тези задължения.

Да, да, да.

Вие ще продължите ли...

Да, специално при... така, както стоят така законите, би трябвало да се опрощават.

Ама знаете ли кой е проблемът?

Но по принцип с помощите, аз имам много ясна визия.

Ама, защото като опростите на тези майки, излиза, че другите майки пък, които са спазили стриктно нормата, гледали са си децата, взимали са помощи, не са ги давали на ясли, защото са искали да си взимат помощите, сега излиза, че те са били глупави, нали, че така са направили, защото след това се намира един президент, който да опрости на другите.

Тук опрощаването на тези майки, които и така и така, би трябвало да върви веднага с настояване за ясна регламентация на самите помощи. Помощи на майки, които примерно, пак стигаме до специфичните групи в България, циганските, там имаме следното нещо. Има помощи, раждане на деца, които деца се използват понякога, не понякога, а много често за търговия, там буквално има бизнес с деца, раждат се деца, за да бъдат продавани, раждат се деца, за да бъдат обучавани за проститутки, джебчии и т.н., т.е. трябва да има много строги изисквания и санкции, ако детето не бъде пратено на училище, ако един от родителите поне няма основно образование и не работи, то помощите да се прекъснат.

Т.е. не етнически критерий ще въведете, а критерий училище...

Критерии на задължение. Българските граждани...

Да, училище, съчетано с образование и на родителите.

Да, точно така. Българските граждани...

За или против строежа на „Белене”?

„За” строежа както на „Белене”, така и на всички нови мощности в ядрената енергетика, тъй като това в България е доказано печеливш сектор.

Ясен отговор. Трябва ли...

Да, със запазване на българските интереси, естествено.

Трябва ли Русия да има собственост върху газо- и нефтопроводи на българска територия?

На българска територия не. На българска територия България трябва да има собственост и да си отстоява интересите срещу Русия, както и срещу другите държави.

Трябва ли България да въведе еврото през мандата ви?

Не мисля, че въвеждането на еврото ще доведе до по-добър стандарт. Значи, може много сериозни анализи тук да се правят. Специално се интересувам по този въпрос. В момента еврозоната се тресе, тя може да се разпадне. Ние виждаме, че се опитват да спасяват еврозоната с изкуствени мерки, които обаче не е ясно до какви нови лоши последствия ще доведат. Аз смятам, че в момента трябва да се направи един разбор на еврото като единица, която беше въведена с идеята да стане обща европейска, да се види дали суверенната валута не е по-добра като гъвкав инструмент...

Т.е. през мандата ви като президент, при президента Сидеров ще се пазарува с левове.

Мисля, че левът дава по-голяма гъвкавост и възможност държавата да не изпада в колапс.

Трябва ли да бъдат дадени пари за спасяването на Гърция от страна на Европейския съюз?

Не, категорично не.

И България като част от него. Да ви питам за Турция да стане на Европейския съюз няма смисъл, вие твърдо сте против, нали.

Против, против, против съм, да.

Трябва ли и България като Румъния да спре холандските лалета на границите си в отговор на позицията на Нидерландия срещу българското приемане в Шенген?

Това, разбира се, е образ, метафора с холандските лалета.

Да, сега защото не знам дали има лалета по нашата, но със сигурност холандско сирене примерно има.

Имало е навремето една афера такава с лалетата. Една от първите финансови пирамиди е свързана с холандските лалета, луковиците на лалета, но това е... още става дума за 17-и век даже. Както и да е. Да, трябва държавата да отговаря адекватно на друга държава, когато тя проявява недружелюбност, хайде да го кажем така.

В коя държава ще е първото ви посещение?

Македония.

Първо в Скопие?

Да.

А в коя държава ще...

Там има българи, които трябва да чуят, че имат поддръжка от българския президент.

А в коя държава, в коя държава ще закриете посолство? Къде има излишно посолство българско?

Това е въпрос за по-сериозен разбор, защото по принцип не трябва да се закриват посолства. Аз съм против закриването на посолства...

А къде ще откриете ново?

... защото всяко едно посолство, всяко посолство е възможност...

Може да върши работа, добре.

... за популяризиране на България.

А къде липсва посолство, според вас, в момента, българско?

По-скоро липсва дейност, активност на тези посолства, които и сега ги има. Те са едни капсулирани...

Т.е. посолствата трябва да останат в този обем, в който са, но ще промените...

Трябва да останат, трябва да разширят дейността си и трябва да бъдат активни популяризатори на България.

Трябва ли да бъдат обединени Националната разузнавателна служба, Националната служба за охрана, Военното контраразузнаване или по-скоро това е служба „Информация” към Министерство на отбраната?

Не, не мисля, че трябва да бъдат обединени. Военното контраразузнаване си е специфично. Тези служби са с доста особена, така, специфика всяка една от тях...

Т.е. разделно. А под президентско ръководство ли трябва да бъдат, президентът ли трябва да ги ръководи?

Не мисля.

Или правителството?

Смятам, че трябва да бъдат към изпълнителната власт с, разбира се, отчети към президента, но не и под ръководство пряко на президента.

Трябва ли българските военни да напуснат Афганистан?

Категорично да. Няколко пъти поставяме този въпрос в парламента.

Веднага без...

Но ГЕРБ не чуват...

... отлагане.

... правят си оглушки.

Трудно или, трудно или лесно ще давате българско гражданство?

О, лесно, ще го давам на всички българи, които са в момента, това са т.нар. бесарабски, македонски...

Българи по произход.

Да. В Сърбия има цели... въпреки асимилацията.

А на други?

На други, какво имате предвид, други по произход, небългари?

Ами, други по произход.

Небългари, които искат да вземат...

Небългари, да.

... българско гражданство.

Да.

Тук вече трябва да се разглежда случай по случай. Колкото то тези, които са родени като българи, в паспорта, в кръщелното им пише, че той се е нарекъл българин, там трябва без никакви формалности да им се дава гражданство и да бъдат даже, така, подпомагани и стимулирани материално да се заселят и да работят. Особено в краищата, които са сега, така, обезлюдени - Родопите, Западна България.

Колко области трябва да има България?

Сегашното разпределение е добро. То отговаря на, така, проверено е през  годините, през практиката. Имаше смени по едно време на...

Тук имате пълно съвпадение с кандидата на ГЕРБ Росен Плевнелиев. Всички останали искат по шест, вие сте за 28.

Не, сегашното е добро, защото е проверено от практиката.

Кои обекти с национално значение и населени места ще преименувате? Само да ви кажа, че никой до сега нищо не преименува. А вие?

За връх Мусала вече е ставало дума...

Мусала как ще я кръстим?

... в наше искане. Това е въпрос на консултация на специалисти с... Трябва да се възстановят, там, където все още има турско-арабски наименования...

Да, ама Мусала какъв... Да ви кажа...

... да се върнат трако-български.

А какво е трако-българското име на Мусала? Може би проявявам невежество, ама наистина не се сетих да проверя и...

Това е въпрос на консултации, нека да го кажат историците, които сега още се притесняват да кажат, че ние сме наследници на траките.

Не, това...

Има 1500 топоними тракийски, трако-български в България. Има обаче все още остатък от Османската империя от наименованията, които са...

Ама, не може да се сетите на Мусала как да казваме, което сигурно ще затрудни налагането на новото име.

Ще направим допитване.

Ние с вас не можем да се сетим как ще казваме на Мусала...

Ще направим допитване.

... камо ли целият народ като го...

Референдум ще направя. Ето още едно правомощие на президента, което досега не беше...

Ще направите референдум...

... използвано.

... как да се казва Мусала.

Разбира се, да. Защо не.

Кое е най-важното нещо, което ще предлагате за продажба по света от България?

Българската културна и историческа идентичност, която сега е дълбоко непозната. Най-вече разрушаването на легендата, че ние сме дошли тук една прабългарска орда монголоиди и сме се слели с широкото славянско море, което е една пълна глупост...

Не, аз питам за нещо по-прагматично...

Нашата история... Не, това е много...

Не споря с вас, че е важно, обаче...

Това е много прагматично.

... като държавен глава да занимавате другите държавни глави с този въпрос, сигурно на вечерите, които ще имате, ще става дума, но като трябва да продадеш нещо. Вижте колко прагматични са други държави, казват...

Това е...

... искам да купиш нашите коли, нашите компютри, нашите самолети, изтребители.

Няма...

България какво трябва да продава?

Няма такива, досега за съжаление нито българска кола има, нито българска марка самолет, нито нещо...

Да, аз питам кое е нещото, което трябва да се продава.

Точно за това говоря. Нашата култура е нещото, което може да се продава и в прагматичния смисъл. Тоест като се направи достояние чрез едно много добро и модерно популяризиране на културата на България, на това, че ние сме цивилизация от тук, от 7000 години, по-стара от шумерската и египетската, с наследство, което трябва да се изложи според мен в НДК. НДК трябва да стане национален исторически музей...

Как ще носи пари това?

И оттам да се организира, да се организира интересът на света към България и тогава ще се види, че може да носи пари. Колко точно, не мога да преценя сега, но до момента това не се прави по никакъв начин.

Не се сещате за прагматичен продукт. Вижте, аз примерно се сещам...

Така, ще ви кажа и друг...

... България е изнасяла розово масло. Ама то пак не носи толкова пари, колкото...

Сега ще ви кажа...

... на французите носи капчицата, която слагат в парфюма.

Аз започнах, да, аз започнах от по-широкото, по-мащабното, и което е смес от духовно и материално. Сега ще ви кажа нещо чисто материално и прагматично, което може да носи пари, и то, което е сравнимо с това, което са петролните страни - златото. В България имаме огромни залежи от злато, които до момента или са запечатани, или бяха запечатани много от тях, или са в ръцете на чужда компания. Огромни печалби може да носи златодобивът на България, който видимо, осезаемо да вдигне стандарта на живот у нас.

Ще имате ли редовни обръщения към народа, за да спестим дългите въведения за това как ще говорите с народа, ключовото във въпроса е редовни. Да знаем, че всяка неделя в 10 сутринта президентът Сидеров говори по радиото.

Мога и всеки ден да правя такива обръщения. Имам и опита, и възможността, и качествата.

Не, планирате ли да въведете редовни обръщения към народа.

Задължително. Планирам да има такива редовни...

Колко редовни...

... дори понякога извънредни, между двете редовни, защото ще се налага, динамиката ще бъде такава...

Така... ама колко често според вас ще бъдат?

Минимум седмично.

Веднъж седмично...

Минимум седмично.

Е, ще говорите на българите. Кому първо ще дадете ордени?

Аз мисля, че системата на ордените трябва да се преразгледа и дори да се закрие, защото, знаете, че в Конституцията на Княжество България не се е предвиждало ордени и медали. След това постепенно...

Франция нямат.

... се прави промяна и те започват да се раздават. Сега такава девалвация стана с ордените до момента, че е по-добре да се, тази система да се закрие.

А раздадените ще ги вземете ли?

Раздадените трябва да се обявят за, голяма част от тях, за...

Нищожни...

... нищожни и да се смятат за... нали, с обява в „Държавен вестник”...

В рамките на шегата, ще пратите ли да ги вземат физически тия ордени.

Възможно е.

Тия, дето са ги раздали, да отидат и да им ги съберат от кутиите, в които си ги държаха.

Възможно е, това би било показен акт на ревизия на тези ордени, които бяха раздавани просто като тиквени семки на който му падне.

Това е един различен отговор от тия, които получавах досега. Волен Сидеров премахва...

Против ордените съм, да.

... ордените в България. Трябва ли да има вицепрезидент? За Павел Шопов ще кажете трябва, но по принцип трябва ли?

Като система вицепрезидентът е фигурата, която... знаете стария виц. Дан Куел, имаше един такъв вицепрезидент...

Не мога да се сетя вица, не, за него знам.

Ами той беше олицетворение на безхаберие... лека глупост, така, даже. И директивата на тайните служби била, ако застрелят президента, първо застреляйте Дан Куел.

Т.е. вие какво ще кажете, ако вас ви застрелят, не дай боже, първо да застрелят Павел Шопов ли, това ли искахте да ни кажете...

Не, според мен трябва да има, според мен трябва да има... Когато има пряк избор на президент, както е у нас, той или трябва да е шеф на изпълнителната власт, както е в тези държави, или да се избира от парламента.

Т.е. отиваме към сериозния въпрос за правомощията за президента. Вие смятате, че при този пряк избор президентът трябва...

Излишен е, с две думи, излишен е, фигурата на вицепрезидента.

Вие сте, да, вице не трябва, но трябва ли президентът да има още правомощия, или трябва да спре да го избира народът. Вие за кое от двете сте в България...

Трябва да има, най-малкото да може да предлага закони. Абсолютно е алогично да се избира пряко и да не може да нямаш законодателна инициатива, както е. Но аз мисля, че това може да се поправи в сегашната конституция.

Ще пробвате ли?

С 2/3 мнозинство.

Ще ползвате ли специален режим на движение в България? Ще чака ли колата ви на светофари?

Това е изискване на НСО, които казват, че така трябва и в крайна сметка го налагат. Спомняме си, че имаше напъни на отделни президенти, които искаха да се освободят от тая система. Сега, навсякъде по света президентът се охранява, но аз какво казвам. Първо, тези тежки кордони, салтанати, с които сега са излишни. Второ, ако някой иска да те убие, застреля, той ще го направи и с десет бодигарда и да имаш. Така че аз по-скоро не искам да ползвам, ще направя нужното да не ползвам това нещо. Това означава да се преборя със системата на НСО, която между другото изисква закон тази служба. Трябва да се преразгледа нейният статут. С две думи, няма да ползвам специалния режим, който сега се ползва.

А в Бояна ли ще живеете?

Ще използвам възможността да разговарям с хората така, както сега го правя.

В Бояна ли ще живеете?

И това е също въпрос, който... не, Бояна... още на предишната кампания казах, че Бояна е подходяща, резиденцията Бояна е подходяща за нещо от типа на санаториум, нещо от типа на... свързано със здравеопазване, социална дейност, защото е отделена от града...

Е, къде трябва да живее българският президент?

... на чист въздух е. Българският президент може да живее както всички други българи в апартамент, в къща, за които да му стига заплатата да си плаща, така, както си плащам, съм си плащал през годините наема, така и като президент.

Ще продължи ли да работи досегашната си работа вашата съпруга г-жа Сидерова?

Тя е журналист, така че никаква причина няма да променя професията си.

Няма ли да има... друго разбиране, има по света и двете решения, но пък че това може да води до конфликт на интереси. Сега, тя примерно, ако вътрешното й убеждение е, че нещо, което прави държавата, не е добро, пък в един момент трябва да пише срещу мъжа си, президента.

Ако иска, може да го направи, няма проблем. Но професията да си сменя не виждам причини.

Въпросът е дали да я упражнява в периода, докато е първа дама.

Вие знаете сам като журналист, че това е професия, която няма как да се откажеш от нея. Няма как да не я упражняваш, така че ще я упражнява при всички случаи по някакъв начин.

Защо всъщност искате да сте президент на България, г-н Сидеров? В едно изречение. Когато питахме за шест думи, с които да обясните, вие повторихте слогана си - защото и врагът ми знае, че съм прав, но позитивната причина да искате да сте президент?

Да, много по шест думи могат да се подредят, но не е въпросът в подреждането на думички. Същинската причина е, че съм изградил виждане за това каква трябва да бъде България, отстоял съм го, отстоявам го и искам най-после България да има за
президент нито агент на ДС, нито марионетка, нито човек, който да не може да каже къде са интересите, или пък да служи на чужди интереси. Досега имахме такива хора.

Всички ги питам за погледа им към евентуалния втори мандат. Специфичното при вас е, че във втория мандат България ще председателства Европейския съюз, вие искате ли да бъдете председател на Европейския съюз, срещу който и вие, и вашата партия имате доста резерви?

Това ще бъде възможност да кажа директно на Европейския съюз, и то да се чуе, тези неща, които съм ги говорил, коментирал, писал и говорил години наред. И критиките ми към Европейския съюз ще мога да ги кажа от това високо място, и да защитя интересите на България така, както трябва, а не както сега, досега го правеха.

Т.е. вие като президент не поставяте под съмнение българското членство в съюза, вие искате България да е вътре в този съюз, вие вярвате в смисъла на този съюз?

Не, аз не вярвам в този съюз, какъвто е сега. Аз смятам, че той е порочно изграден, че и до момента България няма особена полза, ние продължаваме да плащаме повече, отколкото получаваме. Този съюз трябва да се преустрои.

Но не България да излезе от него.

Да има свобода на придвижване и суверенитет на всяка държава. България, ако й стане неизгодно, да може и да излезе.