ВКС оправдал шпионина Иванов, той се връща във Външно
ВКС оправдал шпионина Иванов, той се връща във Външно / netinfo

Това е решение на Върховния касационен съд, последната инстанция и решението потвърждава решението на предните две инстанции, т.е. потвърждава оправдателната ми присъда. И решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

По-нататък, господин Иванов, как продължава за Вас историята?

Чакам сега да излезе документ за влязла в сила присъда и до ден-два ще го имам, след което ще го представя на министъра на външните работи и продължавам да изпълнявам ангажиментите си към Министерство на външните работи.

Вие ще поискате от господин Калфин да Ви възстанови на поста главен секретар?

Аз съм отстранен временно, до приключване на наказателното производство по един член от Закона за държавния служител, така че тази заповед на министъра автоматично отпада.

Просто се връщате на работа?

Просто е връщам на работа. Все пак като гражданин на тази държава ще искам хората, които седят зад всичкото това нещо, което се случи с мен, което е година-година и половина, пък и повече, да получат някакво възмездие.

Хайде да ги кажем, господина Иванов, тези хора. Кои трябва да получат възмездие за тази последна година и половина?

Хората, които злоупотребиха с властта си.

А те са?

Не мога да Ви кажа точно кои са, защото те са намесени в делото, което всъщност приключи сега, а делото, знаете, е секретно и хич не ми се иска да изпадам в положението, в което бях. Но за сметка на това ще Ви кажа, че съм информирал главния прокурор за всички станали ми известни закононарушения на тези хора и Върховната касационна прокуратура е започнала проверка срещу тях.

Аз предполагам, че един от хората, от които ще искате възмездие, понастоящем е посланик. Много интересно ще се случи, защото Вие ще бъдете главен секретар на Външно министерство, а той ще бъде посланик.

Много рядко влагам лична емоция, така че ако господин посланика си върши добре работата като такъв, то няма да има проблеми, независимо, че ще зависи до известна степен от административния ръководител, какъвто е главният секретар на министерството. Така че той не би трябвало да се притеснява. Той трябва да се притеснява за нещо друго, което е извършил в друго качество преди това, а именно…

Като бивш главен прокурор.

Като главен прокурор, да.

А има ли хора от обкръжението на господин Филчев, които също трябва да получат възмездие?

Да, значи аз имам намерение и не трябва да остава и грам съмнение, че няма да заведа дело срещу прокуратурата, а именно визирам не цялата прокуратура, а Софийската военно-окръжна прокуратура и силно се надявам господин Борис Велчев да направи една сериозна равносметка на дейността на тази институция.

Лично на мен ми се струва, че има доста смущаващи моменти в нейната дейност. Аз за себе си съм абсолютно убеден и това съм го написал в жалбата си до главния прокурор, че част от тази структура – Софийската военно-окръжна прокуратура, е участвала, заедно с господин Филчев, в една поръчка срещу мен.

Това политическа поръчка ли беше или какво?

Ами нека те да кажат, те са овластени и използвайки военното си положение, те са злоупотребили с него. Цитирам го директно – полковник Спас Илиев. Този човек, който преди близо две години излезе по медиите на една пресконференция и обясняваше как аз и други колеги от министерството, реализирайки системата за сателитна връзка, сме работили за чуждо, по специално за израелско разузнаване, как чужди специални служби били прехванали някакви си документи, които представлявали класифицирана информация и ред, ред други такива небивалици и в крайна сметка какво се оказа – че нищо от това не е вярно.

Имало ли е опити за физически натиск върху Вас и върху семейството Ви?

Имаше през месец октомври, след едно интервю, мисля, че беше за Вашата медиа.

Какво се случи тогава?

Веднага след тези интервюта, те бяха по повод излизането със становище на Сметната палата по договора на Външно министерство с „Трансат” и на сутринта в дома, в който живея, забелязах, че бяха произведени изстрели. Вероятно заплашване и като съвестен гражданин какво да направя? Извиках полицията, така че се води разследване.