Василев: Не се притеснявам от заплахите срещу мен
Василев: Не се притеснявам от заплахите срещу мен / netinfo
Кметът на Кочериново Костадин Катин ще влезе в историята като първия български кмет, глобен за неспазване на закона за държавния служител, както и за непристойно поведение към пратените му инспектори. Кметът се закани да съди министър Николай Василев за обида и клевета, че му била наложена глоба.

В съобщението на пресцентъра се твърдеше: „Министърът на държавната администрация и административната реформа Николай Василев издаде наказателно постановление с парична глоба от 1000 лева на кмета на Кочериново, област Кюстендил, Костадин Катин.” Ангел Иванов потърси Николай Василев, за да го попита не се ли опасява, че може да бъде осъден.

Нямам притеснения, защото знам по същество за какво става дума. Създадохме инспекторат за държавната администрация преди повече от половин година. В началото действително повечето структури нямаха ясна представа какво точно ще се прави.

А за кмета на тази община - нашите инспектори, които са доста компетентни и отговорни, са констатирали не малки за размера на една малка община нарушения. Но този кмет не пожела да си получи съставения акт.

Начинът, по който говори лично по телефона със служители на министерството, начинът, по който обижда министерството, ме наведе на мисълта, че няма нищо лошо тази община да е първата, на която да наложим административно наказание глоба. Първо – за неспазване на закона; второ – за отказа въпреки нашето настояване за изпълнение на предписанието; трето – за неуважително отношение.

Какво е това непристойно поведение на този кмет?

Трябва да цитирам някои от служителите на министерство, които твърдят, че никога през живота си не са получавали подобно отношение.

И ги е нагрубявал по телефона?

Грозно, всички бяха доста разстроени.

Как определихте глобата 1000 лева?

Още не съм го глобил, мисля, че ще го глобя. Неговата първосигнална реакция, че ще ме съди, ме наведе на мисълта, че това е правилното решение – да бъде глобен, да бъде първият.

Беше съобщено, че сте подписали наказателно постановление – т.е. глобата е била вече наложена.

Дал съм устни указания на инспектората в тази насока, те още не са изготвили документа и аз още не съм подписал този документ.

В съда…

Не сме стигнали до съд, но – предупреждавам, че някой вместо да изпълнява закона, да съди инспектората, който го инспектира, е загубена кауза за кмет на малка община. Бих предложил кметът просто да си изпълни закона, защото няма избор.

Това е все едно на мен Сметната палата да ми каже – по 40 обществени поръчки сте объркали закона и сте прахосали пари без контрол – аз да кажа, че ще съдя Сметната палата, това е безумие. В такъв случай министърът козирува, изпълнява предписанията и си мисли два пъти следващия път, а не да се обиждаме взаимно.