Свинаров: Възможно е да има и други смени в кабинета
Свинаров: Възможно е да има и други смени в кабинета / netinfo
Николай Свинаров от НДСВ, председател на парламентарната Комисия по вътрешен ред и сигурност, в "Седмицата" на Дарик

Съгласувана ли беше с вас идеята за национална агенция за сигурност?

Не, аз мисля, че това е доста стара идея, но като формулировка и реализация в рамките на изпълнителната власт я чух от изявлението на премиера днес.

Какво мислите за създаването на такава агенция, приемате ли я вие лично, ако имате идеи за партията ви?

Страхувам се, че трябва да е съвсем ясен законът, с който се създава подобна агенция, правомощията й. И така, като идея коментарът няма да бъде коректен. Отказвам се да коментирам.

А какъв е коментарът ви на предложените персонални промени, приемането на оставките на Румен Овчаров и Георги Петканов без.

Всъщност аз чух само за две персонални промени, т.е. приемането на оставки. Очевидно процедурата не е приключила и ще има допълнителни обсъждания. Възможно е да има и други смени. Разбира се, трябва да научим лицата, които ще заемат овакантените постове.

В какви посоки смятате, че трябва да се мисли за други смени?

О, аз трябва да повторя казаните седем пъти думи от г-н Миков, това е конституционно задължение на премиера и той е човекът, който трябва да направи предложенията.

Добре, да кажем така - ако промените останат само тези: Овчаров и Петканов си отиват със съответни нови имена за правосъдието от НДСВ и за БСП в икономиката и енергетиката, както и обособяването на две агенции, НДСВ ще гласува ли "за" в парламента?

Ако това бъдат предложените промени, разбира се, трябва да се направят политическите дискусии. В момента аз мога да изказвам само лично мнение, а то не е интересно за никой.

Какво е личното ви мнение? Напротив…

Очевидно промените, които предложи премиерът, дори и да бъдат в тези ограничени рамки, за които говорим, е редно да бъдат подкрепени.

И НДСВ няма да иска други промени?

Не, това не съм казал и няма как да го кажа. Не говоря от името на НДСВ - нито съм лидер на НДСВ, нито съм говорител на НДСВ.

Как разбрахте премиера за това, че трябва да се отговори какво да се направи със здравеопазване, образование и пенсионери, дали като заявка също за промени на министри?

Според мен това е едно отваряне на дискусия, която трябва да реши проблемите в някои от тези области.

Утре НДСВ ще дискутира ли евентуално излизане от коалицията?

Утре НДСВ има конгрес, какви ще бъдат изказванията на конгреса аз не бих могъл да кажа, но не мисля, че темата за излизане от коалицията ще бъде тема, която ще бъде разисквана на нашия конгрес.

Премиерът каза, че няма да приеме леви завои и че е намерил баланса успешна политика за баланс между социалното и либералното. Споделяте ли тази оценка?

Аз също си мисля, че това е тема, която трябва да има по-подробен анализ. Смятам, че коалиционното споразумение, по което се работи вече почти две години в българското правителство и парламент, отговаря на този критерий.

Ще направи ли актуализация, предложение за актуализация на управленската програма НДСВ? Премиерът каза, че БСП вече е дала своите предложения.

Да, това, разбира се, е тема, която трябва да се обсъжда от всички политически партии, не само от тези в управлението. Известно е, че след постигане на националните приоритети на прехода трябва да има същностни национални интереси, които да бъдат защитавани от политическите партии, разбира се, най-вече от управляващите, но и от партиите в опозиция, които се готвят в бъдеще да управляват.

Приемате ли мотивите, с които бяха обявени смените на министри - за Румен Овчаров като силен политически ход, без да се говори за скандала около него с Александров, а за Георги Петканов като естествена умора, без да се каже нищо за проблемите, свързани с евентуална предпазна клауза в областта на правосъдието?

Аз приемам мотивите, защото, първо, няма данни за министър Овчаров за някакви различни изводи. И очевидно дали това е политически, или силен морален акт, това е нещо, което не почива на темата скандал. И при липса на данни за обратното според мен по тоя въпрос не трябва да имаме съмнения.

Що се отнася до министър Петканов, аз вече съм имал възможност да заявя, че приемам личните му мотиви и не виждам причина да се коментира нещо различно от тези мотиви.

От всичко казано улавям резерви у вас единствено по отношение на тази национална агенция за сигурност, вярно ли ви разбрах, останалото вие приемате?

Темата е винаги актуална във всяка една демократична държава. Но темата трябва да се анализира и да се види същността на нещата. Има доста въпроси, на които трябва да си отговорим, преди категорично да подкрепим подобна идея.