Станишев: БСП като партия понесе много щети заради коалицията
Станишев: БСП като партия понесе много щети заради коалицията / Sofia Photo Agency, архив

Част от интервюто на Сергей Станишев за списание "Правен свят".

Дянков какво обеща есента на миналата година? Каза "ние ще съберем с 2 милиарда повече приходи". Каза ли го? Отколкото тези, старите. С колко събра повече? С 2 милиарда по-малко през тази година, отколкото за миналата. Премиерът каза ли "най-добрата антикризисна мярка са арестите". Ами да отговори тогава защо при толкова много арести, хора по гащи на улиците изваждани с белезници, имаме с 2 милиарда по-малко приходи? Защо? Знаете ли защо? Първо, защото тотално сбъркана икономическа политика. Защото, когато държавата не се разплаща, какво доверие може да има изобщо в икономиката? Поставиха си нереалистична, глупава цел - 2009 г. да се приключи с нулев дефицит. Нали така беше? Дянков каза на всяка цена. Кой плати цената? Цената я платиха реалната икономика, а съответно и хората. Защото, когато и фирмите не получават пари за свършена от тях работа, уволняват хора или намаляват заплати.

Този образ, който описвате, е образ на управляващи, които трябва да повторят.

Първо, в България не е имало управляващи, които да са повторили мандата си. Второ, ние понесохме като партия много щети заради формата на управление, заради коалицията. Нали знаете, че коалицията стана мръсна дума в България, въпреки, че в голяма степен според мен това стана несправедливо, защото, аз съм казвал много пъти, едно от нещата, за които съжалявам и смятам, че е било грешка - че нямаше стенограми на срещите в коалиционния съвет. Защото тогава щеше да бъде ясно, че сме водили спорове и разговори, аргументирани за политика - данъчна, социална, бюджет и всякаква друга.

Освен общото недоволство от коалицията, освен това, че хората социалните, икономическите постижения ги възприемаха като естествено нещо, не като изработено от някого, от правителството като политика, а като нещо, което се полага. Третото - нас ни оценяваха за това, което не успяхме да свършим, защото ние не успяхме да създадем ясното усещано за прелом и на организираната престъпност, и на корупцията. И един от фактите, които вече в кампанията изигра много решаваща роля за размера на победата на ГЕРБ, това беше и кампанията, разиграна около изказването на лидера на ДПС. То беше разиграно последните две седмици от кампанията.

Изказването, че той разпределя порциите в държавата. Той ли ги разпределяше?

Не.

А защо го каза?

Този въпрос не е към мен.

Защо БСП започна толкова да се свързва с червена олигархия, с богати хора? Обкръжението ви в ръководството са хора богати.

Кои точно?

Доста червени бизнесмени, включително в парламента като депутати влязоха.

Значи, в значителна степен това е несправедливо, защото БСП винаги е била, е и ще бъде партия на хората на труда и на бедните естествено. Ако погледнете политиката на предишното правителство, това беше политика с много ясно подчертан социален вектор...

По ваше време те започнаха да плащат същия данък например, какъвто плащаха богатите.

Чакайте, какъв е резултатът все пак. Пенсиите бяха увеличени почти два пъти, нали така?

Цялото интервю със червения лидер Сергей Станишев четете в списание „Правен свят"