„Софийски имоти” иска разваляне на сделките, проверявани от прокуратурата
„Софийски имоти” иска разваляне на сделките, проверявани от прокуратурата / снимка: dnevnik.bg
Доста сериозно звучи тази сага. Кажете за какво точно са двете досъдебни производства, които в момента водите?

Първото досъдебно производство е основното производство, което е образувано в края на 2006 година по предварителен одиторен доклад от проверка, извършена от Столичния инспекторат. В хода на това производство, т. нар. основно производство по „Софийски имоти”, се разследват определените в хода на разследването схеми за източването на дружеството по 12 направления в момента. В резултат на извършеното разследване установихме, че част от продажбите само по едното направление, извършени в периода март – май 2004 година, могат да бъдат отделени в отделно производство, за да може да приключи в една част. Отделихме ги тези сделки по признак, че тези сделки са извършени по време на мораториума, въведен от СОС върху сделки, включени в капитала на дружествата с преобладаващо общинско участие.

Два милиона и сто хиляди са само за двата месеца на едната година на тези 12 години на дружеството. И говорим, че основното дело, с по-големите цифри, които се очаква да стигнат над един милиард, е тежкото дело, предстои да правите разкрития там.

Ние към основното дело сме назначили към 80 експертизи. Получаваме междинни доклади от експертите. Очакваме съвсем скоро да приключим и да отделим в ново отделно производство 30 сделки, сключени за продажба на недвижими имоти, включени в капитала на дружеството, сключени през 2003 година. Тези сделки са посочени в предварителния одитен доклад, за който стана дума, като имоти, които са продадени под балансовата им стойност, под стойността, с която са включени в капитала на дружеството от СОС.

Тогава имало ли е мораториум или в тях нарушението е, че са под балансовата стойност?

Мораториумът е въведен от СОС с решение от 28 ноември 2003 година. След това е потвърден с решение от 12 февруари 2004 година. Към момента на сключване на тези 30 сделки мораториум не е имало. Досега обаче резултатите от експертизите, които сме получили, защото само няколко от експертизите за тези 30 сделки все още не са приключили, доказват това, което се откри по тези 16 сделки, с които вече сме готови да внесем обвинителен акт, а именно, че най-малката разлика, с която са подавани недвижими имоти е минимум 50 процента от стойността. А в някои случаи надхвърля няколко десетки пъти.

Т.е. няколко десетки пъти по-малко от стойността са продавани.

По-малко от пазарната стойност на недвижими имоти.

Кои са тези 30 сделки?

Тези 30 сделки не са чак толкова апетитни и атрактивни като имоти, защото ние смятаме, че най-атрактивните имоти, които са включени в капитала на дружеството са апортирани в съвместните дружества.

Това е пикът – 2004 година.

„Софийски имоти” е продало от създаването си, то е създадено през 1996 година до, ние проверяваме, период до 2006 година, до този период са продавани сделки. Не можем да кажем в коя година повече, защото те действително са много по-малко след въвеждането на мораториума. Много по-малко от предходните години. Но става нещо друго – точно преди мораториума, нещо, което ние също проверяваме и сме назначили съответните експертизи , много голяма част от останалите в дружеството имоти се прехвърлят на едно дъщерно дружество, закупено от „Софийски имоти” – фирма „Лабело”, и по време на мораториума много голяма част от тези имоти са продадени през фирма „Лабело” и нейната дъщерна фирма „Завод Проект”.

Това е схемата за заобикаляне на мораториума?

Да, смятаме, че така е заобиколена забраната за разпореждане с недвижими имоти.

Какво имаше в тези 11 чувала с документи, които успяхте да извадите от тайния архив на дружеството?

В тези 11 чувала открихме протоколи от заседанията на Съвета на директорите, които многократно търсихме и не ни бяха представени от сегашния изпълнителен директор и от бившите такива и председателите на директорите. Открихме също и огромен брой документация, свързана с три направления, по които работим е разследването - дарения, спонсорства, рекламна дейност.

Да очертаем, 12, казахте, са схемите, по които работите. Трите са дарения, спонсорства, рекламна дейност.

Отделна схема са отделните продажби на недвижими имоти, които, искам да отбележа, са над 1 000 за периода на съществуване на „Софийски имоти”, поне за периода, който е предмет на разследването.

Над 1 000 имота, продадени под пазарната им стойност.

Не за всички са готови експертизите и не мога да направя такова заключение, но за тези, за които са изготвени експертизи, можем категорично да кажем , че заключенията на нашите експерти, като крайна пазарна цена на имота, съществено се различава от цената, която е определена и на която са продадени тези имоти. Другата схема е отдаването под наем. По това направление също ще бъде отделено производство. Експертизата ще бъде завършена вероятно до 10 дни като краен резултат и след като се запознаем с резултатите ще обосновем повдигането на обвинения и по това направление. Следващо направление са съвместните дружества, които са 12 на брой, създадени между „Софийски имоти” и други съконтрагенти.

Кои са тези 12 смесени дружества? Например, писано е вече, по този начин е станала сделката за къпалнята „Мария Луиза” с боса на ВИС-2 Георги Илиев, или например, босът на СИК Младен Михалев-Маджо - за стадион „Славия” и 350-те декара земи около стадиона, които общо са получени, „София Сити Къмпани”, търговска верига „Наш дом” и една офшорка, които участват. Кои са още дружествата, кои лица стоят зад тези смесени дружества?

Тези смесени дружества са публични и техните собственици, техните съакционери могат да бъдат проверени в търговският регистър. Има интересни лица, например, в две от съвместните дружества, съдружник на „Софийски имоти” е дъщерята на шефа на ФК „Славия” Венцислав Стефанов.

Това вероятно касае стадион „Славия”?

Не, това са други фирми, в които можем да очертаем схемата, защото е ясна в резултат на проведените разследвания – „Софийски имоти” апортира магазини в идеалния център на София, които според нашите предварителни данни са на много висока стойност, като другата фирма се задължава да извърши ремонт на тези магазини. След това участието на „Софийски имоти” и другата фирма се определя по следния начин – примерно, пазарната цена след ремонта е 100 000 лева, фирмата доказва пред съда, че е извършила ремонт за 70 000 лева и остатъка – 30 000 лева се определя като дял на „Софийски имоти”. С този подход на оценяване на недвижими имоти категорично, след консултация с експерти, ние не можем да се съгласим. И нашите експертизи доказват, че не това е подходът за пазарна оценка на дяла на „Софийски имоти”.

Ботьо Ботев, който сега е в инспектората на Столична община, днес каза, че Тошко Добрев, най-дългогодишният бивш директор на „Софийски имоти”, е ходил с разни хора от борда на директорите из София и са набелязвали имотите. Ето така сделките са се уговаряли предварително, описва той схемата. Ботев го нарича дори главният виновник като дългогодишен директор на дружеството. Но засега не го виждаме сред разследваните и обвиняемите по аферата.

Той не е обвиняем по тези 16 сделки, но това не означава, че не е разследван. Разследва се целият период от създаването на дружеството до 2006 година. В голям период от разследването изпълнителен директор и член на съвета на директорите на „Софийски имоти” е бил Тошко Добрев. Причината да не бъде сред обвиняемите лица по тези сделки е, че след въвеждането на мораториума от СОС, той е подал оставка и като изпълнителен директор и като член на съвета на директорите. И няма как да носи отговорност за неща, които са се случвали след като той вече не е бил в това дружество. Макар и документите да показват, че неговата „дълга ръка” и към момента бърка в „Софийски имоти”.

И в момента чрез подставени лица ли имате предвид? Той вече официално не е в борда.

Аз ще ви кажа няколко факта, с които може сами да си отговорите, а именно, че голяма част от служителите в "Софийски имоти" на ключови места, на средното управленско ниво, са от времето, от 1997 година и до настоящия момент.

През цялото това време кмет е бил Стефан Софиянски. Задава ли се ново дело срещу него? Вие виждате ли той като кмет да е имал някакви решения в нарушение на закона по тези сделки?

Не сме събрали доказателства за съпричастността на кмета към установените злоупотреби в "Софийски имоти", но, разбира се, разследваме и схеми по самата процедура по деактуването на държавни имоти, актуването им като общински имоти, впоследствие включването им в капитала на дружеството "Софийски имоти" и продажбата им от дружеството.

Тази процедура става с решение на кмета.

Не директно. Процедурата става с одобрение на акта за общинска собственост от районните кметства, но трябва да бъде преди това изпълнена процедурата по деактуването на имота от държавна собственост. Така че проверяваме и това направление. Разбира се, проверяваме съпричастността на всички длъжностни лица към извършените злоупотреби, в това число и на хора от общината.

Сега, кои са най-драстичните случаи, с които се сблъскахте като продажби, като наеми от тези схеми? С най-голяма щета? Тези 30 сделки, които ще отделите, например на каква стойност са общо?

Не можем да кажем към момента, тъй като очакваме още няколко експертизи, но смятаме, че като сбор щетата може би ще надхвърли тази по тези 16 сделки. Голяма част от тези 30 сделки са продажба на апартаменти. Няма как да сравняваме стойността на един апартамент със стойността на един магазин, на един парцел от 20 декара. Те са много различни и като пазарна стойност, и като възможност за злоупотреби. Но смятаме, че вероятно като сбор щетата по 30-те сделки би надхвърлила тази по 16-те. На този етап фрапиращи са много неща и най-фрапиращото са освен отделните злоупотреби, фрапираща е самата практика, създадена в дружеството, която позволява да бъдат извършвани тези злоупотреби. Направо установяваме факти, които ние самите, макар познавайки дружеството, все още се втрещяваме, като например, че няма никакви правила за движението на документооборота в дружеството, няма никакви правила, не са спазвани поне правилата, въведени в Закона за счетоводството, което прави разследването още по-трудно.

Колко време описвахте тези 11 чувала?

Описването на 11-те чувала ни отне повече от четири месеца.

Повече от четири месеца само опис?

Процедурата, която НПК предвижда за оглед на иззетите документи е много тромава и поради тази причина повечето документи бяха в насипно състояние, и сме описвали лист по лист.

Явно таен архив, укрит архив. Сега, г-н Панайотов, колко е сумата, която "Софийски имоти" като регистрирано по Търговския закон търговско дружество не е внесла като данъци, задава ли се още едно дело и за укрити данъци от "Софийски имоти"?

Това е едно от направленията, по които работим. През годините на "Софийски имоти" са издадени четири данъчно-ревизионни акта. Въз основа на тези данъчно-ревизионни актове назначихме данъчно-счетоводна експертиза, резултатите, от която са изготвени и са пред нас. В момента ги анализираме и ще бъдат отделени в отделно производство, което ще бъде приключено по съответния ред след преценка, след проведено разследване ще преценим отговорността на виновните лица за констатираните данъчни нарушения.

Не мога да не запитам и за тези три схеми - даренията, спонсорството, рекламните договори. Оказва се, че най-големият меценат на изкуствата е "Софийски имоти". Кои медии и лица са облагодетелствани от тези рекламни договори? Ето, спонсорства на двете фондации - на Елена Костова, "Бъдеще за България", и Антонина Стоянова, "Ценности", изскачат също от тези договори по тези направления.

Предмет на преценката на всички събрани доказателства, всички рекламни договори за дарения, за спонсорства изскачат наистина интересни обществени организации. Не можем да ги отделим по някакъв признак, не можем да ги класифицираме, но наистина там също излизат много фрапиращи неща. Нашето твърдение, което се доказва от всички събрани до момента материали е, че това, което все пак е влизало в касите на дружеството в резултат на неговата многостранна дейност, е излизало чрез тези три направления - дарения, рекламна дейност и спонсорство.

Тоест абсолютно никаква печалба в крайна сметка?

Мога да отбележа един факт, който се вижда от резултатите, които са и публични за общинския съвет. Във всички тези години, когато "Софийски имоти" се е разпореждало с многобройни като стойност. . .

Продажби на имоти.

. . . продажби на имоти, наемни правоотношения, също така участие в съвместни дружества, най-голямата печалба до 2006 година, и тя е еднократно, е по-малко от 300 000 лв.

Смешна сума.

Само през 2006 от наемни договори, защото "Софийски имоти" към момента спазва, поне нашите впечатления са такива, наложения мораториум, който важи и до днес, печалбата от наемни договори е над един милион лева.

И съвсем накратко накрая искам да ви попитам - след като вече има и обвинения, има ли основание комисията "Кушлев" да запорира тези имоти? Има ли механизъм те да се отнемат от собствениците им и отново да станат общински?

Може би нещо, което сега за първи път ще съобщим - Съветът на директорите на "Софийски имоти" в резултат на нашите многобройни настоявания е възложил на изпълнителния директор на дружеството да предприеме действия по разваляне на сделките, по които вече прокуратурата е установила нанесени щети на дружеството. Днес запознахме изпълнителния директор със списъка от имоти, по които ние сме установили нанесените щети на дружеството. Най-вероятно той, в негови правомощия е да вземе отношение, да заведе граждански дела, в които да се иска разваляне на сключените договори.

Колко имота са засега в списъка ви?

В този списък са тези 16 имота, по които сме повдигнали обвинение, запознали сме го и с 30-те имота, които са по тези 30 сделки, които предстои да бъдат отделени в самостоятелно дело, но до момента разбирате, че не сме повдигнали обвинение.

Фигурират ли имотите на СИК, на ВИС, такива големи сделки, които знаем?

По-голямата част от тези имоти, за които вие говорите, са включени в съвместните дружества.

Тоест, тепърва предстои по тях делото.

Тепърва предстои, защото чакаме резултата от експертизите.

Прокурорът Пламен Панайотов, специален гост в "Денят" на "Дарик".