Сидеров: Яне Янев да бъде разследван за връзките му с Алексей Петров
Сидеров: Яне Янев да бъде разследван за връзките му с Алексей Петров / снимка: Sofia Photo Agency
Сидеров: Яне Янев да бъде разследван за връзките му с Алексей Петров
26049
Сидеров: Яне Янев да бъде разследван за връзките му с Алексей Петров
  • Сидеров: Яне Янев да бъде разследван за връзките му с Алексей Петров

 

Интервю с лидера на „Атака" Волен Сидеров в предаването „Пропаганда" по Дарик

Къде ви намираме, първо, ако не е тайна?

Това е, как да ви кажа, малко лична работа, тъй като съм тук по здравословни проблеми и не бих искал да занимавам аудиторията с това, но нямам никакви притеснения, всичко е наред с това, което трябваше да се направи, така че ще се наложи да съм в болнични още една седмица поне, но се съгласих да се включа по телефона във вашето предаване, тъй като разбирам, че темите са актуални, в момента сигурно доста се обсъждат в българското общество.

Знаете ли какво се случва в България в момента?

Да, следя това, което се случва, имах възможност вече да дам едно доста бегло блиц изявление. Мисля, че това, което се случва, заслужава поздравление. Това е още едно доказателство, че имаме сериозно управление, че имаме правителство с много сериозни амбиции, воля за решаване на проблемите, както на престъпността, така и на (...) в България. Ние виждаме, че бяха размразени всички досега замразени фондове от Брюксел и всичко това не може да предизвика друго, освен одобрението както на българското общество, така и на партньорите ни в ЕС.

Има коментари, че това би могло да бъде или твърдо действие на правителството в правилната посока, но би могло да бъде и разчистване на сметки, лични, има един особен страх и липса на коментари какво точно ще се случи, липса на прогнози. Кой е Алексей Петров и имате ли знания за връзката му между, ако въобще има такава, между мафия и политика?

Кой е... Ако имате предвид тези арести, които бяха направени в последните дни, аз не виждам как това може да бъде лична разправия, тъй като става дума за голяма група и както вече разбрах, йерархична структура, която се е занимавала с икономически престъпления, с трафик на хора, с проституция, рекет и един куп тежки престъпления. Колкото до въпроса кой е Алексей Петров, мисля, че на този въпрос трябва да отговори преди всичко Иван Костов, Атанас Атанасов и Емануил Йорданов. Веднага пояснявам, по времето на управлението на Костов, кабинета „Костов", детската мечта на Алексей Петров от мутра да се превърна в ченге се сбъдва. И той получава карта на офицер от службите именно с протекцията на Костов и тогавашния вътрешен министър Емануил Йорданов. Аз не мога да разбера защо си правят оглушки повечето медиите и не зададат въпроса на г-н Костов - на какво основание вие произведохте този човек в офицер от службите, а сега обяснявате колко е опасен и колко отдавна е трябвало да бъде задържан, каква е тази раздвоеност на личността у г-н Костов, у неговите съпартийци, Атанасов и Емануил Йорданов. В крайна сметка, Алексей Петров е продукт, такъв, какъвто е сега, на СДС, а не толкова на БСП. В това трябва да бъдем точни. Още повече, че тогава, по същото време, в периода 1997-1998-2001 година, той беше много, Алексей Петров имам предвид, той беше много близък с царските управляващи кръгове. Беше интимен приятел на Надежда Михайлова, в смисъл на любовник, тогавашен външен министър. Личната протекция на Костов имаше, за да стане офицер на службите и мисля, доколкото имам данни, че тогава той беше изпазарувал тази своя позиция срещу обещанието да не разкрива някои от далаверите на Костов. Всичко това е тема, която днес трябва да се разкрие. Защото политическите амбиции на Алексей Петров не са от вчера, те не са от случая с Яне Янев. Яне Янев беше просто партията, за която аз казах, че е създадена от Алексей Петров още на евроизборите, казах го сигурно пред 25 телевизионни камери. Но странно защо, огромната част от медиите се направи на разсеяна и не тръгна да разследва, да направи своето обяснение защо така говоря. Всичко го знаеха, всичко помежду си го говореха, както казахте - някакъв страх ли, някакво съобразяване имаше в повечето медии и коментатори, до момента, в който не беше задържан самият Петров. А сега се отпушиха, виждам, коментари.

В момента вие нападате съюзник, реално ГЕРБ управлява благодарение на вас и на Костов, защо го правите неочаквано и за мен?

Какво значи - нападам съюзник, аз съюзник с Костов не съм бил никога. Просто казвам какви са фактите, това е историческата фактология, вие можете да проверите, всяка медия, всеки разследващ журналист, който поиска, за да види, че Алексей Петров става офицер от службите точно по времето на Костов, с негова протекция, не би било възможно иначе и с личната намеса на вътрешния министър тогава - Емануил Йорданов. Просто това са фактите. Защо е така, трябва да обясни Костов защо го е произвел този човек, който, както вече разбираме, над 10 години, значи, по негово време, се е занимавал с тази специфична дейност - рекетиране на бизнесмени, търговия на влияние, рекет, проституция и т.н. Фактически Костов е произвел една мафия. Тази мафия, както каза наскоро Кеворкян в едно интервю си има и вестник, вестник с името „Галерия", който по един изключително циничен начин взе името на една разработка точно срещу журналист, беше пребит до смърт вашият колега Огнян Стефанов. Това, доколкото аз знам неофициално, е извършено от хора, които сега са задържани по операция... от техни бригади... хора, които сега са задържани по операция „Наглите" и „Октопод".

Но в момента вие хвърляте бомба, която може да взриви крехката тройна коалиция - „Атака", СДС, ДСБ, тя е четворна, но е три и половина, и ГЕРБ.

Не, то няма коалиция тук, в класическия смисъл, има парламентарна поддръжка от нашата ПГ. За сините ако говорим - Иван Костов има точно пет депутати. Той трябва да престане така, сякаш има 105, да менторства, да застава в позата на съдник и въобще национален координатор, защото просто трябва да си знае мястото. Това го казвам с възпитателна цел, а не с цел да взривявам нещо, защото трябва да се разсъждава върху реалността, а не върху някакви конструкции, измислени.

Как правите връзката между Алексей Петров и Яне Янев, при положение, че беше намекнато, че това може да бъде инженерен проект на БСП?

БСП тогава беше управляваща партия, Алексей Петров беше в ДАНС, създадена от Станишев по негово виждане, с Петко Сертов начело. Така че групата, това, което Алексей Петров създаде в ДАНС, беше направена с идеята да обслужва Станишев, лично, срещу неговите вътрешнопартийни и външни врагове. Така поне го успа, разговорно, Алексей Петров, за да може да си върши всъщност тези дейности, които сега се изброяват. Яне Янев ако видим как се е развил през годините, погледнете резултатите на РЗС, РЗС участва в евроизборите 2007 година и взе 9000 гласа, девет хиляди, цифром и словом. През 2009 година внезапно тази партийка, която никой не можеше да разбере как и от кого е създадена, кой е в нея, кой не е в нея и т.н., внезапно взима вече 200 хиляди гласа с една невероятно мощна медийна кампания, струваща много пари. Още не съм чул заключението на Сметната палата по този въпрос - колко пари струваха хилядите билбордове, телевизионната реклама на Янев, във вестниците и т.н. С една мощна медийна кампания той беше раздут и доказан до ръба да вкара евродепутат и да влезе в националния парламент след това. Беше публична тайна, че изпълнява поръчки на Алексей Петров в разчистването на сметки с Мургина, други неудобни, които са пречили да им стават игрите. Тази връзка беше не само много ясна, аз съм казвал и сме писали във всекидневника ни „Атака", че един от задържаните по „Наглите" - Хамстера, който е дясната ръка на Алексей Петров лично е организирал събирането на гласове на Яне Янев в Старозагорско и Сливенско. Какво значи събирането на гласове в тези среди - означава купуване на ромски гласове, рекет, заплашване и наемане на хора, които да го правят. За всичко това има данни, просто трябва да се заеме, според мен и ДАНС, и прокуратурата, за да се развенчае най-после легендата за бореца срещу корупция Янев, който в своята ПГ само ако погледнем, сигурно ще се намерят три-четири човека, който могат веднага да бъдат разследвани. Има там един, който беше областен в Перник, партньор на Людмил Стойков, легендарния, има една женица, на която мъжът й... те са с адвокатска кантора или нотариална, не мога да си спомня точно, двамата с мъжа си я държат. Мъжът й е съден за измама, тя поема кантората, сега е депутат при Яне Янев. Такива парадокси, които трябва да се виждат, защото този представител на групата на меките китки вече трябва да му стане ясно, че не може да прави политика, лъжейки, мамейки народа и представяйки се за борец на корупцията, а в същото време рекетирайки бизнесмени, кметове. Защото по време на предизборната кампания той това правеше. Като си спомня и случая Марешки и други.

Само една забележка. Тук и вие сте уязвим, ако припомним например Юри Галев, който е ваш общински съветник, но това е...

Юри Галев не е ограбвал, не е приватизирал, не е като Людмил Стойков ограбвал еврофондове и неговият партньор на Яне депутата, не е осъден досега, няма съдебна присъда Юри Галев. Случаят с този побой ще се изясни. Ако има някаква вина, аз казах, той ще си понесе последствията, но нещата са несравними. Тук трябва да сложа в тази група на Алексей Петров и собственика на ТВ СКАТ Валери Симеонов, който в последните дни се е сдружил вече с Яне Янев, те са обявили нов проект, политически, който ще правят. Зад това нещо пак стои Алексей, защото той събираше подобни...

... люспи...

Как да кажа, още от преди изборите той се насочи, фактически Валери Симеонов зави курса, вие знаете, че той две години и половина управляваше Бургас заедно в мнозинство с ГЕРБ. И изведнъж след изборите обяви ГЕРБ за лоши и „Атака" за лоша. Каква е причината до ден днешен никой не може да разгадае, но аз я знам - там това са интереси, това са изнудвания и това е сдружаване с Алексей Петров, който се опитва да направи медиен пул - вестник „Галерия", ТВ СКАТ, вие виждате... водещи в СКАТ са автори в „Галерия", един вестник с подчертано поръчкови функции, който е собственост на Алексей Петров или поне косвено е собственост, той пряко сигурно не си е сложил името, но се знае, че е негов, и други сайтове разни. Така, по този начин с този медиен пул да подрони, да подрине, да ерозира управлението, днешното, защото той самият както казва е имал политически амбиции. Всъщност, въпросният Алексей Петров има амбицията да получи политически протекции, влизайки в политиката...

От кого да ги получи?

Копирайки донякъде Бойко Борисов.

Как да получи политически протекции и от кого да ги получи - от ляво или от дясно?

Когато се обявиш... Виждате сега той в съда какво подхвърля на журналистите - това е политическо преследване. Чакай, бе, бако, ти какъв си, политик ли си, кога стана политик, кога и къде си бил политик - когато събираше рекет, когато изпращаше да бият и да пребиват или сега изведнъж реши, че ще бъдеш политик.

Напомням ви, че това още не е доказано.

Който иска да се измъкне от криминално преследване, се обявява за политически преследван. Това имам предвид. Амбициите на Алексей Петров бяха, както казах, чрез този медиен пул - ТВ СКАТ, вестник „Галерия", някои сайтчета и други работи такива подобни, Яне Янев, Валери Симеонов и неговото влияние на неговата телевизия, западащо влияние, да се формира политически субект, който да изземе територията на „Атака". Това беше ясно още по време на евро и националните избори.

Да, но това проект на кого е? Това проект на Овчаров ли е, на ДПС ли е, на кого е този проект?

На самия Алексей Петров, защото той е достатъчно амбициозен, макар да няма качествата за политик, той е достатъчно амбициозен да си мисли, че може по този начин да легализира това, което е правил в полиосветената зона, да го легализира и вече ставайки политик, не забравяйте, че брат му беше в листата на Яне Янев, брат му на Алексей Петров. По време на национални евроизбори 2009 година темата на „Атака" беше иззета от РЗС, беше наложена по един много мощен медиен начин, така че да може да изземе от нашата територия. Тази амбиция продължи и след това в поведението на РЗС, което беше за мен очаквано, с тези поврати и изнудвания, накрая напускане на подкрепата и обявяване на курс против.

Г-н Сидеров, ако това е вярно, само една секунда, ако това е вярно, той при всички положения е трябвало да разчита на протекция в последните четири-пет години, за да прави тези политически проекти. Пак ви питам - откъде, защо? Казвате, че е амбициозен, но той не може да е толкова амбициозен, че да действа сам, ако това е вярно, което казвате.

Той е разчитал на подкрепа, да. При кабинета „Станишев" той имаше абсолютната подкрепа лична на премиера и на управляващата... на кръга от БСП, който беше около Станишев. Преди това е търсел закрила и подкрепа от властите, които са били, непрекъснато. През 2002 г. неговата амбиция е да оглави НСС или БОП, не мога да кажа точно, една от двете служби, да ги оглави, не само да бъде офицер от тези служби, а да стане шеф, началник и е било на път да стане това, така че той е търсел този пробил, имитирайки, копирайки кариерата на Бойко Борисов, да стане някакъв началник, полицейски, в служба и след това оттам да прескочи в голямата политика. Но, как да ви кажа, има... това, че папагалът говори като човек, не означава, че човек... Това, че си играл карате и нещо си се въртял в някакви кръгове, не значи, че можеш да изкопираш този, който вече се е реализирал. Както и да е. Моето виждане е такова, че тези амбиции са го събрали с Янев, Валери Симеонов. И аз мисля, че Яне Янев трябва да бъде разследван за тези връзки с Алексей Петров, с Хамстера, парите, с които направи кампанията си. Валери Симеонов трябва да бъде разследван за укриване, според мен, на доходи от данъчните и за далавери, в които има рамото на Алексей Петров, знам. Те са се срещали, събирали са се няколко пъти в Бургас. В последните дни Яне Янев не излиза от Бургас. Той оттам вече смята да обяви новия субект. Всичко това цели изместването на „Атака" и създаването на някакъв политически субект, който да играе роля на недоволен от властта...

Вашите прогнози обаче. Да опитаме да направим прогноза. В момента всичко е в ръцете не прокуратурата и на съдебната система. Какво ще се случи оттук нататък?

Това няма как да го прогнозираме. Смятам, че трябва да работят както е нужно тези институции. Мисля, че имаше достатъчно стиковане между главния прокурор, премиер, вътрешен министър, служби, шеф на ДАНС. Съдебната система просто трябва да си бъде на мястото. Как ще се развие оттук нататък - аз чух, че тези... уличаването в престъпление е доста сериозно и се надявам да си свърши работата съдебната система.

Няма да бъде честно, ако не ви питам за историята със самолета. Тук това е повод за много спекулации. Какво се случи, ако не е тайна?

Не, никаква тайна няма и няма проблем да ви кажа. Случи се нещо, което се случва непрекъснато. Лошо обслужване от страна на персонал, недружелюбно отношение. От моя страна имаше реплики, че като сме българи, това не значи, че сме втора категория. Вие знаете, че аз защитавам достойнството си и националното ни достойнство, защото много пъти в чужбина българите се държат доста мушмурошки. Това беше всичко. Беше раздуто обаче светкавично, докато аз се обяснявах. Да, имах обяснения с персонала, имах обяснения и с полицията. Там веднага, светкавично извикват полиция в такива случаи, трябва да се обясниш и на тях. Какво да ви кажа, мисля, че е нещо, което се е случва много пъти.

Защо точно в „Луфтханза", тя е все пак една симпатична...

Точно там са се случвали десетки такива случаи, мога да ви ги дам, дори са много любопитни и интересни. Има с един полски политик, кандидат за министър-председател, който е с почти аналогична история с доста други случаи.

Казахте ми, че повече няма да пътувате с „Луфтханза".

Ще се замисля силно, ще видим това, но мисля, че това е наистина маловажен случай, който някои обаче с удоволствие веднага го раздухаха и потърсиха под вола теле, както казва народът. Аз ще ги посъветвам тези много бързо действащи в този случай специално медии и коментатори да не търсят под вола теле, защото под вола могат да намерят неговото своеобразно виме, нищо друго.

В този смисъл...

Това е. Няма тук случка за коментиране. Всичко е приключило.

Само е важно да бъде изяснена спекулацията - болен, неадекватен, пиян - това беше...

Не, това абсолютно не е вярно. Абсолютно не е вярно, не е вярно, че съм разхвърлял храна. Това са пресилвания, с които в такива случаи се застраховат тези, които ги дават. Имаше просто обяснение и разправия, да, но не и нарушаване на реда от моя страна. А пиян, ако някой се похвали, че ме е виждал пиян, ще обявя награда.

Кога се връщате в България?

В началото на другата седмица вероятно ще бъде, ще бъда в болничен, но ще бъде възможно да комуникираме и да се чуваме по телефона.

Какво ви е, ако не е наистина тайна?

Не, не е никаква тайна. Операция, свързана с очите, със зрението. Нищо опасно, нищо страшно и фатално, просто сериозна сама по себе си, така че... Всичко е наред в момента, просто имам нужда от малко време.