Ще „бесят” ли кучета в Бродилово на Сирни Заговезни тази година?
Ще „бесят” ли кучета в Бродилово на Сирни Заговезни тази година? / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Ще „бесят” ли кучета в Бродилово тази година?
50575
Ще „бесят” ли кучета в Бродилово тази година?
  • Ще „бесят” ли кучета в Бродилово тази година?

Активисти във Facebook организират мирен поход в събота срещу нашумелия през последните години обичай в село Бродилово, където местните „тричат” или „бесят” кучета за здраве и късмет.

Доброволците се събират в 8.00 ч. на изхода на Бургас. Организаторите настояват участниците да не влизат в конфликти. Целта е да не позволят ритуалът да се проведе и тази година въпреки забраната на кмета на Царево. Още миналия кмет на общината през 2006 г. издаде заповед срещу малтретирането на животните.

Настоящият градоначалник на Царево Георги Лапчев обясни пред Дарик, че също е издал такава заповед. Според него обаче е проблем прекаленото преекспониране на темата в медиите и привличането на вниманието към този обичай в Бродилово. Местните не трябва да бъдат наричани варвари, но от друга страна тази практика не може да бъде поощрявана, коментира той. Според Лапчев и двете страни - и хората от селото и природозащитниците трябва да проявят разум в отношението си към този проблем.

Ето какво каза кметът на Царево Георги Лапчев за предстоящото „тричане” пред Дарик:

Какво и как ще предприемете и да очакваме ли ваша заповед за забрана на този стар обичай с кучетата?

Факт е, че това е една традиция, която е останала с векове, но традициите се променят. Като че ли това вече не е нещо, което е за 21-ви век. По отношение на това дали ще има някакви забрани - аз съм издал заповед, с която забранявам всякакви форми на малтретиране на кучета съгласно закона за защита на животни. Всичко е упоменато там. Бих искал малко по-обширно да разгледаме този въпрос, защото този обичай - „тричането на кучета”, наистина стана много актуален в последно време. Тук голяма вина имате и вие медиите, защото точно в този момент много ескалира, приповдига се настроението... Аз следя какво се случва и във Facebook, в останалите социални мрежи, какво излиза в печатните издания. Факт е, че не е чак толкова черен дявола. Но наистина няма и как това нещо да продължи. Аз смятам, че енергията на всички тези хора, на природозащитниците, на онези, които застават от едната или от другата страна, защото факт е, че има хора, които подкрепят това нещо, това го чета в социалните мрежи... Цялата тази енергия трябва да бъде насочена към една разяснителна кампания, да не се конфронтират местните хора с други, които са гости на празника. Малко по-европейски да се подходи към този проблем, защото той от година на година наистина ескалира и се превръща в проблем.

Вие лично срещахте ли се с местни хора? Притеснявате ли се как ще мине празника през почивните дни?

Аз се притеснявам повече от това тези хора да не бъдат отново нарочвани за убийци, варвари. По какъв ли начин не ги наричаха. Това са мирни и добри хора, които се опитват по някакъв начин да съхранят една традиция. Традициите винаги се променят, освен това излизат нови закони. Аз като човек, който се съобразява с това в каква посока е тръгнала страната, няма как да тръгна сляпо да ги подкрепям и да ги насърча да проведат този ритуал. От друга страна, те се опитват да запазят своя бит, своята същност. Притеснявам се повече от това, че малко се променя самия фокус - че точно този ден те са едни ужасни хора, които причиняват какви ли не страдания на животните. Не мисля, че чак толкова страдат животните. Не мисля, че и тези хора са чак толкова лоши. Притеснявам се повече от това самите хора да не пострадат. На няколко пъти съм говорил и дори сме инициирали такива разговори, коментирали сме това, че този обичай не се приема толкова добре сред обществеността. Но факт е, че най-върлите защитници на тази идея такъв ритуал да няма, са хора, които... дори и в момента гледам Facebook. Учредител на тази група е човек, който живее в Лондон, той не е почувствал атмосферата в Бродилово каква е. И според мен много се преекспонира това с животните. Чета пише, че щели да бъдат превъртани, да им бъдат откъсвани крайници - това са абсолютни глупости. Не трябва да се тича от крайно ляво в крайно дясно, законите трябва да се спазват, това е факт. Това, което общината е направила, го е направила. Провел съм всички разговори и съм издал необходимите заповеди за това по какъв начин да премине този ритуал. Но мисля наистина, че много се спекулира с този празник.

До момента няма данни за куче, което да е сериозно пострадало от този обичай. Докато в страната има много други случаи, при които зверски се убиват животни, в това число и кучета.

Няма животно, което да е пострадало от този ритуал. Доколкото знам това са и личните домашни любимци на тези хора. Не ги оправдавам, но просто мисля, че не трябва така в крайния му вариант да се разглежда този ритуал и че едва ли не това е някаква вандалска проява над животните.

Във връзка с това мероприятие, което се организира с помощта на социалните мрежи, предвиждате ли по-засилена охрана на мястото и по маршрута на хората, които ще се събират в Бургас и ще отиват до Бродилово в самия ден?

Не предприемам тези мерки със заповедта именно заради това какво се коментира и дискутира във Facebook. Аз съм предприел мерките заради самото мероприятие. Мерките са малко по-засилени от гледна точка на това, че мисля, че така е редно. Така трябва да направя, за да изразя становището на общината. Не мисля, че ще има някакви ексцесии, дано да няма наистина. Обикновено мирно е преминавал във времената назад този празник. Аз се надявам хората наистина да проявят разум. Още веднъж апелирам и към самите природозащитници, нека насочим енергията в това не да упрекваме и да се опитваме да се конфронтираме, а да се тръгне към едни широки разяснителни кампании как да бъдем по-хуманни към животните.

Миналата година обичаят беше обект на коментар и от страна на премиера Бойко Борисов. Бяха предприети и по-сериозни санкции в закона. Бяха ли санкционирани хората в Бродилово, макар да се е случвало това с техни лични животни в повечето случаи?

Доколкото имам информация през миналата година мисля, че е имало наистина санкциониран човек за това. Но не мисля, че този подход ще доведе до истинския ефект, до истинския резултат. В повечето случаи нещата се получават по най-бавния и абсурден начин. Винаги съм вярвал, че има по-лесен подход. Аз лично изповядвам този, да се разяснява, да има една скрита битка, една мека война, в която хората да разберат кой е правилния път и какво трябва да се направи.

Подхождате с надежда и двете страни да проявят разум, защото всяко втвърдяване на позициите предизвиква подобен отговор в ответната страна.

Разбира се. На всичко това, аз не мисля, че не това е най-болният проблем на общината. Има много по-тежки проблеми, които трябва да бъдат решавани. Много се преекспонира един такъв случай, отделя му се прекалено много внимание и това го прави още по-интересен дори и за онези, които нямат интерес към това.

--

„Тричането” на кучета е обичай характерен за Източна Тракия, сочат етнографските източници. Най-вероятно той е повлиян от южната ни съседка Турция. В днешно време „бесенето” на кучета, както още се нарича, е характерно само за село Бродилово. Обичая се прави по Кукеровден. Вярва се, че с тези действия се прогонват болестите и злите сили.

„Няма жертви, няма нараняване на кучетата. В наше време по време на „тричането” присъства ветеринарен лекар, който преглежда животните преди прилагането на обичая и след него, заяви преди време пред Дарик Радостина Христова, служител на Етнографския музей и доктор на философските науки. „Тази войната, която се е отворила срещу българите и традициите им не знам как ще завърши, но във всеки случай няма да има победител, всички май ще бъдат победени”, обясни тя.

Според нея Европа трябва да уважава обичаите ни, защото водещ принцип в Европейския съюз е „единство в многообразието и многообразие в единството”.