Първанов не е крил за ДС
Първанов не е крил за ДС / netinfo

Комисията по досиетата оповести, че президентът Георги Първанов е бил секретен сътрудник по македонско направление на Първо главно управление на бившата Държавна сигурност. Сред откритите от комисията документи е и разходен ордер за 7 лв., с които са платени 2 кафета от оперативния му работник Цвятко Цветков, картони и други документи. Вербуван е през 1989 г. и е снет от отчет след 4 години през 1993 г. Преди президентските избори, на които Първанов спечели втория си мандат, той оповести обяснението си, че е консултирал книгата на Методи Димов „Габеро” за българите от Македония. Първанов тогава отрече да е взимал пари от разузнаването и да е изпълнявал други задачи.

Дали това се потвърждава и от документите, открити от комисията по досиетата – ето мнението на нейния председател Евтим Костадинов:

Господин Костадинов, какви документи и какви данни излязоха за съпричастност на президента Първанов с бившата Държавна сигурност?

Това, което мога да споделя... това, което президентът Първанов каза преди да започне предизборната му кампания за втория мандат, се потвърди в наличните документи в папката и нищо повече. Всъщност, това което той сподели, че е работил по изключително важни за страната за него момент македонски въпрос - това е отразено и в самата документация, налична в папката. Нищо повече. Дори бих сподели, че очаквах, но няма конкретни материали, които да са подписани от самия президент Първанов, с което да се доказва прякото му участие в привличането му за сътрудник, но по смисъла на закона това, което е отразено от оперативния работник, сме дали това основание, всъщност да излезем с това решение.

Вписано е, че е открит разходен документ. Това значи ли, че е взимал пари? Какви пари е взимал за дейността?

Абсолютно не. Абсолютно, категорично не. Тези, които познават оперативната работа – това е един разходен документ, който задължава оперативния работник да се отчете, а нищо общо няма с президента Първанов.

В продължение на три години се е водил секретен сътрудник. Какъв е този Отдел 14, към който се е числил?

Аз не мога да кажа какъв е, това всъщност може да се види в тогавашната структура на службите и всъщност други лица могат да отговорят на този въпрос.

Открихте ли някъде сред документите предговора към тази книга, която е писал и за която той даде обяснение, че е била причината за неговото привличане?

Точно не мога да споделя това, но аз ви казах – действително и в самата документация, която всъщност оперативният работник я е изготвил, става ясно, че действително са му поставяни задачи по това направление, за което самият Първанов каза.

Тоест имал е и други задачи, освен предговора, по македонско направление?

Не, само за едно нещо става дума – за това, което той сподели още в самото начало, както казах, в предизборната кампания.

И документи за някакви други задачи не сте открили, така ли?

Не, не.

А причината за свалянето му от оперативен отчет през 1993 година?

Причината е поради отпадналите вече възможности да бъде използван той – приключила е задачата по този въпрос.

Няма разминаване между това, което той каза и това, което открихте, така ли да разбираме?

Точно така, няма разминаване с това, което той каза, и това, което ние открихме.