Проверки на музеи разкриват липсващи ценности
Проверки на музеи разкриват липсващи ценности / снимка: Sofia Photo Agency
В България им 226 музея. В тях се съхраняват предмети и ценности с огромна стойност за страната ни. В музеи и галерии обаче не е правена инвентаризация през последните 15 години.

Така някои от тези предмети изчезват и попадат в частни колекции и аукционни къщи. В края на миналата година министърът на културата Стефан Данаилов разпореди пълна инвентаризация на всички музеи. Тя трябва да приключи до няколко месеца. След нея се очакват скандални разкрития за изчезнали ценности и далавери на директори.

От министерството на културната потвърдиха, че в някои музеи в страната има драстични нарушения и нанесени щети на държавата за милиони левове.

Нина Александрова сложи началото на проверката на Дарик радио.

Ето какво разказа за инвентаризацията Румян Ганчев, директор на Дирекция „Музеи, галерии и изобразително изкуство” в Министерството на културата.

Повече от 150 музеи и галерии са ни изпратили досега инвентаризационните протоколи.

Има ли драстични нарушения?

Има такива нарушения. Има случаи, които са фрапиращи, но като цяло директорите са се стремили да спазват наредбата.

Дайте пример за драстично нарушение.

Например в галерията „Х” в инвентаризационния протокол пише, че е изчезнала картина на Златьо Бояджиев и пише, че материално отговорното лице е заплатило стойността на картината. Когато липсва даден музеен предмет, първата задача на директора е да уведоми органите на полицията.

Той няма право да издава устна заповед или да нарежда материално отговорното лице да плати картината. В инвентарните книги, картините, които са откупени преди 20 и 30 години от галериите, все още стоят с цени, които са от порядъка на 2.50, 1.20 и ако материалното лица е платило 3.40 за картина на Златьо Бояджиев, може сами да си направите извод какво означава това нещо.

Но тя се продава за 10000 евро, горе – долу.

Точно това исках да ви кажа.

Кой понася отговорността в такъв случай?

В такъв случай отговорност носи директорът на съответната институция и материално отговорното лице.

След като приключи проверката ще има ли уволнени директори на музеи?

Смея да кажа, положението с националните музеи е добро и по отношение на опазването на паметниците на културата, но нещата в регионалните музеи, които са общински, в административно организационна отношение, с малки изключение, също не са в лошо състояние, но при музеите в малките общини вероятно ще има фрапиращи случаи на неспазване на нормативните документи.

Има ли сигнал в министерството на културата, че в националния исторически музей са откраднати уникални нагръдни генералски знаци от благородни метали.

Няма официален сигнал в Министерството на културата. Получили сме инвентаризационен протокол от Националния исторически музей, там е направена проверка – това е една огромна папка с документи, защото самият музей е много голям и фонда е огромен. Все още не сме стигнали до проверка на документация на Националния военно исторически музей.

По информация на Дарик радио от Националния военноисторически музей са били откраднати генералски знаци. Кражбата не е оповестена публично, липсата е забелязана при направената инвентаризация, в момента експерти от Министерствоот на културата проверяват дали те са били ориги нални и каква е била стойността им.

Ето какво каза директорът на музея Петко Йотов:

Аз заявявам най-отговорно, че при нас кражба няма.

Кога е била последната кражба в музея?

През 1991 година откраднаха два часовника.

Законът за паметниците на културата и музеите действа от 1968 година и не отговаря на нито едно от европейските изисквания. При този архаичен закон музеите са лесна мишена на кражби и износ на ценни предмети.

През последните години в България се оказа, че не са толкова страшни иманярите, колкото захранването на частните колекции и аукциони от кражби на музеи и галерии. След драстичния случай в Регионалния исторически музей във Велико Търново, където бяха откраднати уникални предмети, главният прокурор Борис Велчев разпореди прокурорска проверка във всички регионални музеи. В момента на мушка са Враца, Ловеч и Видин – очаква се директорите на тези музеи да бъдат повдигнати обвинения за безстопанственост.

За проверките и архивния български Закон за паметниците на културата и музеите разказва Николай Соларов, прокурор от Върховна касационна прокуратура.

С мое постановление като прокурор от Върховна касационна прокуратура текат проверки, които са към приключване. В два от музеите имаше сериозни кражби. Ще бъдат проверени всички регионални исторически музеи.

Имате ли към този момент данни от проверките във Враца, Ловеч и Видин?

Два от тези града са със скандални кражби от музеите. Врачанският случай е показателен за кражби.

Имате в предвид кражбата преди две години на монети?

Да преди две години. То оставаше сега да е. Видин е много тежък регион. Населението бедно. Стотици хора се препитават от иманярство. Във Видин е една от най-добре работещите прокуратури. Най-много обвинителни актове има. България е единствената страна от съседите, включително и от Албания, която не е осъвременила това законодателство. Южна Европа захранва Северна Европа със антики. Аукционите във Виена, Берн, Лондон и отвъд океана се захранват основно с наши антики. Категорично заявявам, законът в този му вид, няма друг такъв в Европа.

Очаква ли се във Враца, Ловеч и във Видин на директорите да бъдат повдигнати обвинения за безстопанственост?

Кражбите са показателни за безхаберието.

Въпреки че преди две години от врачанския музей бяха откраднати ценни монети, водеха се следствени дела, наказани все още няма. Директорът Иван Райкински не е притеснен от прокурорската проверка, която тече в момента на музея му. Ето какво каза той за Дарик радио.

При нас започна такава проверка. Междувременно ние завършихме инвентаризацията си, която даде много добри резултати. При това положение аз няма от какво да се притеснявам. Констатации на липси не са направени.

Преди две години в музея имаше голяма кражба на монети?

Да това е така, кражбата е извършена с взлом. Това е констатирано още на времето с документи, със следствие и съдебно дело. Върнаха го за доразследване, но както и да е. Ние други липси нямаме.

Имате ли проблеми с охраната, със съхранението на ценни предмети?

Охраната във всички музеи изостава от това, с което нашият противник разполага.