Освободеният в Нигерия българин остава да работи там
Освободеният в Нигерия българин остава да работи там / снимка: БГНЕС
Българинът Емил Цветков, който беше отвлечен, а по-късно освободен от бандити в Нигерия, сега се чувства добре и ще продължи да работи в тази африканска държава, каза самият той в интервю за Дарик.

Цветков беше на медицински прегледи, които са показали, че той е в добро здравословно състояние с леки наранявания.

За Дарик Цветков заяви, че не знае защо точно той е бил отвлечен и добави:

Добре съм. Вече три дни съм свободен, спокоен съм. Благодаря на всички, които помогнаха за освобождаването ми.

Бяхте на медицински изследвания, какво показват те?

Нямам поражения, имам съвсем леки драскотини по тялото от разни мравки където бях в гората, но те са повърхностни неща, ще минат. Нямам нищо сериозно.

Вие благодарихте на всички, които са помогнали за вашето освобождаване. Кои са тези хора?

Това са хората от нашето посолство, до колкото разбирам вие – медиите, това са нигерийските служби, нигерийските власти и работодателят ми, компанията, в която работя. Всички заедно са помогнали за положителния краен резултат – за освобождаването ми.

Продължава ли да бъде тайна размерът на откупа, който е платил компанията за вас?

За това не се говори тук. Не мога да коментирам тези неща, не е прието и не се говори за това.

Ако фирмите всеки път плащат откуп за своите работници, според вас, това не мотивира ли похитителите да отвличат все повече хора, защото това е добър начин за изкарване на пари?

Навлизаме в политика, в която аз не бих желал да бъда въвлечен. Аз съм електроинженер и тези неща, доколкото знам, ще се разискват от техните органи за сигурност, ще бъде направено каквото трябва – изводи и прочее, но аз не бих коментирал това.

А вие какво ще правите оттук нататък, оставате ли в Нигерия или ще се върнете в България, или ще отидете в друга държава?

Що се отнася до мен аз ще продължа да работя, ако се осигурят условията тук, мисля, че ще се продължи обектът докато се завърши. Не съм се уплашил до толкова, за да взема първия самолет и да се прибера.

Не се ли страхувате?

Страхувам се, но няма от какво чак толкова да се страхувам. Страхувам се колкото всеки чужденец.

Защо точно вас ви отвлякоха?

Предполагам, че просто не са могли да отвлекат друг. Аз сравнително скоро дойдох в Нигерия. Може би отвличането ми е случайно. Не са успели да отвлекат някой „по-ценен”, от друга националност - може би е случайно. За тях всеки бял човек е някаква ценност, някаква разменна монета, нещо от този род.

Как се държаха похитителите?

Държаха се много добре с мен, много внимателно. Имаше и друг похитен – чернокож, с него не беше същото. Него го малтретираха пред мен, но мен не ме докосваха, с мен се държаха много внимателно. Пак бих повторил моите специални благодарности към всички, които помогнаха, за да ме освободят и всичко да приключи успешно.