Обвинителните актове срещу Вальо Топлото готови до 2–3 месеца?
Обвинителните актове срещу Вальо Топлото готови до 2–3 месеца? / netinfo
Наблюдаващият прокурор по делото „Топлофикация” гостува в предаването „Денят” на Дарик радио.

Защо все още прокуратурата не е внесла обвинителен акт срещу Валентин Димитров? Изминаха вече 9 месеца, откакто той е в ареста.

Причината е много проста. Поради сложността на самото разследване, колкото и, така, да звучи неубедително, на практика това е единствената причина, поради която делото все още не е приключило. На практика обаче искам да подчертая, че става въпрос за няколко дела, не за едно-единствено дело. Това са няколко дела, които се водят за извършени престъпления във връзка с "Топлофикация - София". Първото дело, което вие знаете, това е за пране на пари, по което обвиняеми са Валентин Димитров, неговата майка и г-н Гроздан Добрев. Делото, което се води за длъжностни присвоявания в "Топлофикация", това са фирмите, свързани с фирмата "Шибър", които са източвали средства. Още едно дело има за длъжностно присвояване, което е въз основа на извършен одит в "Топлофикация" и въз основа на проверка, извършена от Столична община. И последното дело, това е делото, което се води, т.нар. дело срещу съвета на директорите, което е за безстопанственост и се е търсят причините, поради които съветът на директорите не е оказал необходимия надзор върху дейността на изпълнителния директор, което пък от своя страна е довело до тези злоупотреби, за които говорим.

Така че при всички положения се касае за една изключително сложна престъпна дейност особено тази, която е свързана с прането на пари. Искам само да ви посоча един пример, който мисля, че е достатъчно показателен. Ако си спомняте добре, когато бяха намерени парите в сейфовете на г-н Валентин Димитров, не по наше желание, а поради изискванията на закона се наложи те да бъдат описвани банкнота по банкнота, което отне повече от два месеца. Така че сами разбирате, че ние няма как да не се съобразим с изискванията на закона. Ако искаме да имаме едно ефективно разследване, което да доведе до съответното осъждане, ние трябва да съберем всички доказателства, така, както го изисква НПК, който безспорно е един формалистичен закон, но ние трябва да се съобразим с неговите изисквания, за да имаме годни доказателства пред съда.

Така е, но по този начин, казвате, делото е сложно, но пък по този начин попадате, така, под ударите на общественото нетърпение, което иска в крайна сметка да разбере е ли виновен Валентин Димитров и трябва ли да предстои в затвора, да излежи своята присъда или пък той е невинен и трябва да получи заслужено своята свобода. Притеснява ли ви този обществен натиск, това, така, припиране да се видят бързо резултати? Пречи ли ви на работата това или не?

Има двоен ефект за мен. От една страна, действително този постоянен натиск не е особено приятен, но пък, от друга страна, това е стимул за нашата работа. Ние отчитаме обществения интерес. Разбирам колко важно за хората е да излезе истината по това дело и това, което се е случвало в "Топлофикация". И със сигурност аз съм и сред тези хора, които искат това да се случи максимално бързо. Това, което обаче ние трябва да направим, е да намерим баланса между това, за което говорих преди малко, обезпечаването на доказателствата по делото и обществения интерес. Мисля, че не е в интерес на обществото да бъде извършено едно бързо, така, повърхностно разследване и когато отидем в съдебната фаза, да се окаже, че някои доказателства не са събрани по съответния ред, други не могат да бъдат използвани, на практика да имаме една оправдателна присъда. Мисля,че това не е в интерес на никого.

Така или иначе, близо ли сте до деня, в който вие ще бъдете готови да внесете обвинителния акт срещу Валентин Димитров?

Надявам се, че сме близо. Аз лично съм оптимист да приключим възможно най-бързо поне част от разследванията, тъй като за никого не е тайна, че е абсурдно да се говори, че абсолютно всички разследвания ще приключат в съвсем скоро време. Мисля, че самото разследване е изключително динамично, тъй като виждате, че всеки ден във връзка с това дело, дори по медиите, се случва нещо. Постоянно излизат нови факти, които ние следва да проверим, за да не пропуснем нито една линия в самото разследване. Така че лично аз съм оптимист и считам, че в рамките на месец-два ще имаме вече резултати по част от тези дела и по част от разследванията.

А обвинителният акт кога, така, си поставяте като срок или цел да бъде внесен?

Аз говоря за това точно.

Два-три месеца?

Да, за част от обвиненията да бъдат изготвени обвинителни актове.

Учудването ми идва от това, че, подготвяйки се за разговора с вас, прочетох на 1 април, това е било онзиден, някои казват, че до дни ще има обвинителен акт заради това.

Това, което се интерпретираше в края на миналата седмица, по-скоро през уикенда, беше едно изказване на колегата следовател, който посочи, че вероятно ще бъде повдигнато ново обвинение. Аз не отричам този факт, но нека да правим разлика. Едно е да се повдигне обвинение, друго е да се внесе обвинителен акт. Действително има данни за извършено валутно престъпление от г-н Валентин Димитров и ние смятаме да повдигнем съответно обвинение и за това престъпление.

Но то към момента на този разговор не е повдигнато.

Към момента все още не е факт, но смятам, че ще бъде съвсем скоро факт.

Добре, казвате 3-4 дела всъщност срещу Валентин Димитров. Въпросът ми е защо не обедините тези 3-4 дела в едно дело? Не е ли по-лесно от юридическа гледна точка?

Ние се стремим към максимална ефективност и бързина на разследването. Ако обединим всички тия дела, това означава, че ще имаме едно дело, което ние не бихме могли да внесем в съда, при положение че сме доказали абсолютно всички престъпления. Мисля, че най-разумното и процесуално допустимо като форма на разследване е точно това - да бъдат обособени всяко едно от престъпленията и това разследване, което е приключило и изработено, да бъде внесено в съда, за да може да се разгледа от съда, тъй като централната роля в едно наказателно производство има съдът. Така или иначе ние трябва да внесем максимално бързо това, което е възможно, в съда.

Между другото, да ви попитам за проверката новата, последната, за която говори столичният кмет, в дружеството, знаете ли нещо, или го научавате сега от интервюто?

За първи път чувам това.

Добре, явно това ще е история с продължение и ще видим какви ще са нейните резултати. Добре, казвате делото е сложно. Кажете обаче какви са, така, най-сериозните пречки пред вашата работа, ако щете, дори чисто технически?

Сега, това, че казвам, че делото е сложно, в никакъв случай не, не трябва да звучи като оправдание за нашата работа. Безспорно има, има пречки и проблеми, които възникват в хода на разследването. Аз ви казвам, че разследването е една динамика, то е нещо, което, което се случва всеки ден. Разследването представлява постоянно събиране на доказателства, всеки един установен факт води след себе си необходимост от извършване и на допълнителни процесуално-следствени действия, така че може би това е един от основните проблеми, който стои, е обемът на, на документацията, обемът на факти, които трябва да, да бъдат доказани по това дело.

Разбирам, че от Австрия чакате една следствена поръчка, която не идва.

Чакаме няколко следствени поръчки. От Австрия в интерес на истината е най-напреднало изпълнението на съдебните поръчки. Има някои неща за доуточняване, но мисля, че това е въпрос на време.

Другите с какъв адрес са? Великобритания?

Не, не, няма да, да коментирам откъде са точно поръчките.

Е, поне може да кажете колко са...

Няколко са.

Няколко съдебни поръчки чака прокуратурата. Добре, имате ли наистина сериозни, така, доказателства за връзката между милионите, които открихте в сметките на Валентин Димитров, и милионите, източени от дружеството от другите обвиняеми, Георги Рогачев и компания... и сие?

Мисля, че имаме много ясна връзка между, между тези две, две престъпления. Аз няколко пъти споменавам факта, че на практика касетите, които са били държани, част от касетите, които са били държани от Валентин Димитров, това е ставало посредством лице, т.е. една от обвиняемите, която е във връзка с длъжностното присвояване. Така че ето ви една съвсем ясна и логична връзка между длъжностното присвояване и парите, които се намират в сейфовете на Валентин Димитров. Друг факт, който е безспорен, е, че пари са превеждани по лични сметки на Валентин Димитров от името на фирми и лица, които са имали пряка дейност и пряка връзка с търговската дейност на "Топлофикация". Но забележете, тези пари отиват по личните сметки на г-н Валентин Димитров, независимо че фирмите имат търговски отношения с "Топлофикация". Така че, мисля, това са само едни марки, които мисля, че очертават, така, ясно връзката между парите, които са изтеглени, т.е. източени от "Топлофикация", и тези, които са намерени в сейфовете на г-н Валентин Димитров и съответно в неговите сметки. Без да навлизам в подробности, просто искам да, да маркирам. . .

Питам ви, защото разбирам, че това е доста ключов момент в, така, изграждането на тезите на обвинението, връзката между тези милиони на Валентин Димитров и тези, които са на останалите служители на "Топлофикация".

Безспорно.

Днес между другото директорът на Агенцията за финансово разузнаване Васил Киров съобщи нещо интересно, че в момента се проверяват пет нови фирми и лица, които са свързани с източването и прането на пари в дружеството. Знаете ли кои са те? Бихте ли казали кои са те?

За съжаление не мога да коментирам тази информация, тъй като нямам абсолютно никаква представа за кои фирми става въпрос и за какво точно.

Питам ви, защото в интервюто Васил Киров казва, че прокуратурата е уведомена за тази проверка.

Прокуратурата е общо понятие, така че е възможно да не е свързано и с мен специално. Но просто нека не коментираме нещо, което не знам.

Сега, предполагам, че пак ще кажете да не коментираме, но да поговорим малко за тази ВИП персона, която всички очакваме да обвините. Има ли вече обвинения, пак казвам, към момента на този разговор срещу политик или въобще висш, така, човек, стоящ в обществото, по аферата с "Топлофикация"?

Това е една тема, която се опитвам да избягвам от няколко дни, тъй като ми се ще да говорим за тези неща тогава, когато са факт. Към настоящия момент няма подобни повдигнати обвинения. Поради тази причина просто не бих искал да коментирам нищо. Когато станат факт такива обвинения евентуално, бихме могли да ги коментираме. Аз съм бил винаги открит за медиите. При положение че имаме вече повдигнати нови обвинения, няма никакъв проблем да бъдат съобщени и да стане ясно.

Избърза ли колегата ви следовател Тороманов с това, така, радостно, приповдигнато съобщение, че ще има високопоставена персона?

Не бих искал да коментирам неговото поведение... това, което е казал. В крайна сметка той си има право на лично мнение, на преценка на нещата по делото. Но в крайна сметка прокурорът е този, който решава кой кога да бъде обвинен по едно дело.

Приемате ли съвета, така, абсолютно приятелски и колегиален, бих казала, на Бойко Борисов, който каза по-добре първо да ги хващате или обвинявате и след това да давате изявления за медиите, а не обратното - първо в медиите да казвате кой ще бъде задържан и след това евентуално да го задържите. Така се получава.

Мисля, че това, което казвам, е просто доказателство именно за този подход, който демонстрираме. Така че аз не случайно не искам просто да коментирам предварително неща, които не са станали и които не е ясно в каква форма и по какъв начин ще се случат евентуално.

Аз обаче искам само нещо да ви попитам. Сериозно ли е това с, така, в кавички казвам ВИП персоната, която евентуално ще бъде обвинена, или просто това е, така, поредното даване на хляб и размисъл за медиите, защото очевидно тази тема се радва на доста голяма популярност?

Аз нямам представа какво е имал предвид колегата, който е казал ВИП персона. Първо, ви казвам, че нямам в момента конкретно лице, за което да говорим. Така че да преценявам дали нещо, което не съществува, е ВИП или не, е малко трудно в момента.

ВИП персона, казвам в кавички, човек, който все пак е известен на обществото ни и който заема, така, подобаващо място в обществената йерархия.

Нека да не гадаем. Имайте малко търпение. Ако се случи такова обвинение, вие ще можете сами да прецените дали съответното лице е ВИП или не.

Подготвен ли сте и за един лош сценарий на сагата и на делото "Топлофикация"? Казвате до два-три месеца, т.е. до два месеца, казахте, ще внесете обвинителния акт. Но готов ли сте и за един друг сценарий - доказателствата срещу Валентин Димитров просто не издържат в съда, той бива освободен и съответно вероятно той ще потърси пък правата си в съдебната зала вече като физически и психически унищожен човек, както той твърди пред медиите?

Аз не мога да предрешавам това, което ще се случи в съдебната зала. За мен е най-важното аз и органите, които разследваме, да бъдем убедени в доказателствата. В случай че ние сме убедени, естествено ще внесем обвинителен акт. На този етап и в момента просто това, което имам като доказателства по делото, по никакъв начин не ме притесняват. Напротив, аз имам твърдата убеденост, че имаме достатъчно доказателства, имаме потенциал и възможностите да се справим и да бъде внесен обвинителен акт по делото срещу Валентин Димитров.

Не мислите за този лош сценарий, който може да се развие?

Всичко е възможно. Но аз ви казвам, че съм убеден в наличието на доказателства за извършени престъпления.

Факт е, че проблемът обаче винаги е бил дали тези доказателства могат да издържат в съда. В този смисъл опасявате ли се от една оправдателна присъда или просто от едно решение на съда, който казва, че няма доказателства за извършено престъпление?

Естествено. Съдът има своето право и задължения да преценява всички доказателства, затова прокуратурата е страна в този процес. Но аз вярвам, че ще успеем да убедим съда, който ще гледа делото, че налице е извършено престъпление и че доказателствата, които прокуратурата ще представя, защото все още не е приключило разследването, ще бъдат достатъчни, за да мотивират съда именно в тази насока.