Няма съществени пропуски в събирането на доказателства по случая „Белнейски”
Няма съществени пропуски в събирането на доказателства по случая „Белнейски” / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Няма съществени пропуски в събирането на доказателства по случая „Белнейски”
58792
Няма съществени пропуски в събирането на доказателства по случая „Белнейски”
  • Няма съществени пропуски в събирането на доказателства по случая „Белнейски”

В събирането на доказателства по случая „Белнейски" няма съществени пропуски, какъвто е един от мотивите на върховните магистрати за връщане на делото на по-долна инстанция. Така смята следователят по случая Веселин Мартински. По думите му са пропуснати някои „моменти". В интервю за Дарик той заяви, че връщането на делото на по-долна инстанция няма да доведе до обрат. Шест години след жестокото убийство на момичетата Мартински е категоричен, че това престъпление е „инцидентно", а Лазар Колев е единственият убиец на сестрите Росица и Христина. Мартински определи поведението на Фани Белнейска като неестествено от морална гледна точка за един родител. На заседанието на Върховния касационен съд майката на Росица и Христина поиска делото да бъде върнато за преразглеждане от Пловдивския апелативен съд. Шест години след убийството на момичетата по случая "Белнейски" няма друг обвиняем.

Връщането на делото „Белнейски" на по-долна инстанция предизвика полемика в обществото. Това изненада и пазарджишката прокуратура. Като част от мотивите си Върховния касационен съд (ВКС) посочва, че има пропуски в досъдебното производство още в начален етап на разследването. Вие как си го обяснявате? Не знам дали можем да го наречем обрат.

В никакъв случай не бих казал, че е обрат в разследването. Просто за върховния съд има някои моменти.

А кои са тези моменти. Това означава ли, че ще се върнете в началния етап на разследването?

Не, в никакъв случай не мисля така. Мисля, че прокуратурата и съдът повече от това, което сме направили на предварителното производство, не можем да направим.

Как точно стигнахте до Лазар? Само по показанията на ключовия свидетел Иширковеца ли Лазар беше задържан?

В никакъв случай показанията на т. нар. Иширковец не са били мотив за повдигане на обвинение и задържането на Лазар Колев. Мотивите да повдигнем обвинението основно се базираха на намерения биологичен материал от Лазар по телата на момичетата. След това беше абсурдното алиби, което той си беше изградил, разбиването на това алиби, нелогичното поведение на Лазар след извършването на престъплението, начинът на укриване на следи, т. е. желанията и действията му, с които се е опитал да прикрие следи от извършеното престъпление, куп доказателства, които за нас още тогава сочеха, че това е човекът, който е извършил престъплението. Впоследствие, вече след като беше в ареста, е попаднал в една килия с т. нар. от медиите „основен свидетел", пред който е разказал голямата част от това, което е направил.

Може ли да му се вярва? Казахте, че има записи, обаче според адвокатите на Лазар Колев такива записи не съществуват.

Когато един престъпник реши да сподели с някого това, което е направил, той не го споделя всеки ден. Той един път си отваря душата, колкото да му олекне, след което отново млъква. Той е споделил не в килията, защото Лазар е бил убеден, че килията се подслушва, а когато са били на разходка.

И все пак може ли да се вярва на Владимир Славов-Иширковеца, след като той и по други дела е ключов свидетел?

Защо да не му се вярва? Какво трябва да очакваме? Че Лазар би споделил на някой комсомолски секретар или на свещеник, някой добронамерен човек, възпитан, културен, а не с човек на неговото ниво, с друг престъпник? Това е нормално.

Да, ама Лазар твърди, че те двамата не са приятели?

Това се опровергава от доказателствата по делото. А Владимир Славов е затворник, чиято дума тежи в затвора и той е приел Лазар под крилото си.

Фалшивото алиби на Лазар - доц. Грозева тогава каза, че смъртта не е настъпила така, както е в обвинителния акт. И ако смъртта е настъпила в дните, които тя посочи, Лазар има желязно алиби за тях.

Изненада ме това, което направи Грозева, тъй като тя противоречи сама на себе си. Заключението, което е написала през 2006 година след аутопсията на двете деца, няма нищо общо с това, което тя каза пред съда. Тя пред съда каза, че едва ли не децата са били живи, когато полицията е отишла на местопрестъплението. А това просто на отговаря на това, което тя е написала самата тя и е подписала заедно с още двама съдебни медици през февруари 2006 година, където се говори, че втори-трети ден след убийството са намерени телата. Затова становището на Грозава ме изненада. Да не говорим, че нейното становище е опровергано от седморна съдебномедицинска експертиза, в която взеха участие голяма част от шефовете на катедрите по съдебна медицина в страната - най-добрите специалисти. Там няма изненада. Всеки един сигнал е проверяван до последно.

Казвате, че сте проверили цялото обкръжение на Росица и Христина и на всичките им близки приятели. По същия начин значи сте проверили и цялото обкръжение на Лазар - близките му, вуйчо му Паун Лазаров?

Тези, които са ни известни. Напълно възможно е човекът, чийто биологичен материал е намерен по тялото на Христина, и за който считаме, че евентуално е имал сексуален контакт с нея вечерта, когато е извършено убийството, да е от приближените на Лазар в Пазарджик, така е възможно и да е човек от другия край на България - познат от детската градина, от поправителните домове, в които е бил като дете, или затвора. Може да е всеки.

За този втори човек е сигурно, че той не е участвал в убийството, Лазар сам е убил момичетата...

Да, всички доказателства сочат за това.

Казвате, че случайни престъпления се разкриват много по-трудно.

При това престъпление няма предварителна умисъл. То е от категорията на инцидентните престъпления. Ако не е било станало нещастието с Росица, всичко е щяло да мине кротко и тихо, да се разделят и дотам. Но след инцидента с Росица, когато тя скача от колата и се пребива, вече тръгва неуправляем за Лазар процес. И се стига до този фатален край.

Изненада ли Ви желанието на Фани Белнейска делото да бъде върнато? Тя конкретно към Вас не отправи обвинения, просто каза, че иска да излезе цялата истина наяве. Досега не е ли излязла цялата истина наяве?

Не ме изненада. То ме втрещи. Не съм очаквал подобни изявления от нейна страна. Подсъдимият е осъден на две инстанции. Когато се чака решението на третата, тя казва: „Върнете делото, защото на мен не ми харесва само Лазар да е обвиняем или подсъдим. Искам да има и още". И то при положение, че тя знае, че има второ дело.

Не се ли чувствате засегнат по някакъв начин?

Няма от какво да съм засегнат. От професионална гледна точка аз съм си свършил работата, доколкото съм могъл. А какво е становището на Фани Белнейска, тя какво иска, това да си тежи на съвестта й. Поне за мен от морална гледна точка това не е естествено поведение на един родител.

Притеснява ли Ви това, че ще бъдат доразглеждани детайли от разследването?

Не, в никакъв случай не ме притеснява. Според мен просто ще забави крайния акт на съда. Не мога да кажа, че ми е станало приятно. Не съм най-щастливият човек, че ВКС е върнал делото.

Вие започнахте случая не веднага след убийството, две години с първоначалния оглед, първоначалното събиране на доказателства, точно тогава са извършени най-много пропуски. Ако е имало такива, това Вас доста ли Ви затрудни като поехте случая?

В никакъв случай не може да се каже, че е имало някакви крещящи пропуски по време на първоначалното следствие. Независимо, че колегата следовател, който е правил огледа, е млад човек с по-малко опит, може би е могло да се направят още неща по време на огледа. Включиха кортеж на президента, на министъра, включиха областния управител. Кой ли не. Само дето генералния секретар на ООН и американския президент не включиха като заподозрени. Това дело явно просто така му е тръгнало

Делото "Белнейски" е едно от най-скъпите и най-скандални дела в България. По случая има десетки свидетели, 8000 разпитани и 30 тома материали. Пловдивските магистрати потвърдиха решението на пазарджишките съдии - доживотна присъда без право на замяна за Лазар Колев за убийството на сестрите Белнейски. Обезобразените тела на Росица и Христина от Пазарджик бяха открити на 31 януари 2006 година в местността „Грамадите" между Брацигово и Пещера от местен козар.