Няма да има „коалиция на желаещите” при удар срещу Иран
Няма да има „коалиция на желаещите” при удар срещу Иран / netinfo
Няма да има „коалиция на желаещите” при удар срещу Иран, а няколкодневни американски бомбардировки, с помощта само на Великобритания. Това заяви в интервю за Дарик полковник Сам Гардинър, от резерва на американските Военновъздушни сили, военен експерт на Си Ен Ен, и преподавател по военни операции и тактика в три американски армейски колежа.

Г-н полковник, в България сте известен като човека, който вкара България в евентуалната бъдеща война срещу Иран. Всичко започна от Ваше твърдение, че сигналите за бъдеща атака срещу Иран идвали от „придвижване на самолети и танкери на американската бойна авиация към много необичайни места като България. Да започнем оттам – какво точно казахте тогава и в какъв контекст споменахте България?

Споменах, че би могло да включи. Казах: за мен би било индикация, че САЩ се приближават към удар срещу Иран, ако използват базите. Това беше контекстът.

Наистина ли смятате, че ударът срещу Иран може да се случи до април?

Необходимите за осъществяване на удар сили са налице. САЩ придвижиха допълнителна група и допълнителен кораб за обезвреждане на мини към Залива, и са в процес на натрупване на петрол в стратегическите си резерв. Всички тези стъпки би предприел някой, който подготвя удар срещу Иран.

Кога се очаква САЩ да поискат от България летища?

Нека ви опиша как стоят нещата. Първоначалният удар вероятно ще бъде осъществен, ако имат такъв разбира се, от бомбардировачи Бе 2 от САЩ и бомбардировачи Бе-52, които ще летят от Великобритания. Всички тези самолети ще трябва да бъдат презаредени точно преди да стигнат до Иран.

Съществуват само три възможности това да се случи. Турция, но проблемът с нея е, че те вече заявиха, че няма да подкрепят такава операция. Втората възможност е България, а третата – Румъния – като места, където може да се осъществи презареждането. По тази причина в моя списък с индикатори е възможността САЩ да поискат, или пък вече да са поискали неофициално, не знам, от България или Румъния, да използват наскоро договорените бази за презареждане.

Има ли вероятност Вашингтон да поиска от България и друго съдействие, освен летища за самолетите танкери?

Не мисля, защото всичко, което четем за евентуалния подготвян удар, е, че той предвижда само няколкодневни въздушни операции и няма да изисква допълнителна помощ. Смятам, че САЩ, вероятно с малко подкрепа от Великобритания, ще планират да направят операция самостоятелно.

Кои страни, освен България, ще се съберат в евентуалната бъдеща коалиция на желаещите срещу Иран?

Само Великобритания. Би могло да има недиректна помощ от другаде. Но това няма да е коалиция от типа, която се формира за Ирак. САЩ могат да се справят сами, според техния план коалиция не е необходима. И защото моментът на изненада е важен. Създаването на коалиция изисква разкриване на бъдещите планове. Смятам, че САЩ се надяват всичко да може да се осъществи с относителна доза изненада.

Каква, според Вас, ще бъде ролята при евентуална атака срещу Иран на българските военни, които се грижат за реда и сигурността в лагера Ашраф, където са иранските опозиционери?

Смятам, че вероятно ще има напрежение, но отвъд това не виждам да има някакъв ефект върху българските военни, които охраняват това съоръжение.

Да очаква ли България покана за изпращане на военни контингенти в следвоенен Иран за поддържане на сигурността?

Не. САЩ няма да направят същото с Иран. Това е наказание. И няма да има окупация, доколкото мога да кажа, и никакви сили няма да влязат в Иран. Това ще бъде кампания по бомбардиране, чиято цел ще да бъдат наказан Иран и той да се откаже от ядрената си програма.

Как ще се развие, по Ваша информация, бъдещият удар на Америка срещу Иран?

Мисля, че необходимите сили вече са налице, за да осъществи първият удар. В списание „Ню Йоркър” имаше статия този месец в която Сиймър Хърш, който очевидно има много добри източници, написа, че целта на САЩ е да са готови за 24 часа.

Т.е. – планът да може да бъде осъществен в рамките на 24 часа след решение, взето от президента. Мисля, че не сме далеч от това. Смятам, че подготовката е такава, че ударът може да се осъществи в рамките на 24 часа и ще има много малко признаци, че нещо се случва.

Как действа групата, ръководена от хора от Националния съвет за сигурност, чиято мисия е да създадат и предизвикат омраза срещу Иран?

Знам това от някои статии в американска преса – че съществува група, наричана Група за връзки с медиите, чиято цел е да подклажда гняв по света срещу поведението на Иран. Тя е много близо до видовете послания, или кампании във вестниците, които се правеха преди инвазията в Ирак.

Базирана е на идеята, че трябва да се получи глобална подкрепа за това, което се опитвате да направите, частично чрез създаване и разпространение на едно постоянно послание.

Има ли вероятност Вашингтон да поиска и от София, освен от Варшава и Прага, участие с бази в противоракетния щит, който се изгражда в Европа?

Не, не очаквам. Защото аргументите за антиракетен щит са свързани със заплахата, идваща от Иран. А тя не се простира над България. България не е на пътя на една ракета, това е прекалено далеч на изток, за да е на пътя на иранска ракета. Страни като Грузия, заедно с Чехия и Полша, са много по-вероятни възможности.

Чуйте звуковия файл