Николай Василев: Синьото да влезе в НДСВ!
Николай Василев: Синьото да влезе в НДСВ! / netinfo

Министърът на държавната администрация Николай Василев за Дарик

До колко бяха сведени предложенията за ново име на партията?

Участвам активно в групата по темата „името на партията”. Цялата група се е отнесла много сериозно към тази тема. Имаме добър анализ, имаме няколко предложения и сега остава на по-високи политически нива да бъдат те представени, за да се предложат варианти на конгреса – един или повече варианти. В момента ми е трудно да предвидя кой ще бъде този вариант. Имаме много да говорим цяла пролет по тази тема и аз лично ще участвам активно. В крайна сметка се надявам конгресът да вземе мъдро решение, защото е важно не само как ще се казва партията, а защо ще се казва така и по какъв начин ще стане тази промяна, ако има промяна.

Всяка компания, партия или друга организация, когато си променя, да използвам думите „корпоративния имидж” или „корпоративния облик”, това е изключително подходящ момент за повишаване на популярността, за обяснение на промените, за промяна на част от ориентацията и символите. Този процес трябва да се използва изключително умело. Бих направил един паралел – Българската социалистическа партия, бившата Българска комунистическа партия, в началото на 1990 година проведе голяма кампания по този въпрос, промени си името и така, по мое скромно мнение, преди 17 години тази промяна на името беше изиграна положително и…

Оцеля…

И помогна, да, спомогна за добрия резултат на БСП към 90-а година. Трябва и ние да успеем с промяната на името да дадем нови силни послания.

Кажете ми кой е вариантът на Николай Василев, кой би подкрепил той?

Някъде по средата на спектъра, тоест нито да оставаме без никаква промяна, нито да отиваме максимално далеч от първоначалното име. Да направим нещо средно – да остане НДСВ като абревиатура, без да се изписва това, което в момента е „Национално движение Симеон Втори”. Това е на принципа, че Банка ДСК не е нито държавна, нито е спестовна, нито е каса, а си е една частна търговска банка. По този начин да остане абревиатурата НДСВ като абревиатура. След това моето лично предложение е да се добави едно тире и да се добавят думите „Нова демокрация”. Ще имам много възможности да обяснявам тази пролет защо, според мен, това е един работещ вариант. Безспорно, ако има още по-добри варианти от този, не е сигурно, че конгресът ще предпочете един или друг вариант. Какъвто и да бъде резултатът, по-добре е да има такава дискусия, отколкото да няма.

Въпрос на оцеляване ли е смяната на името за НДСВ?

Не е въпрос на оцеляване, защото НДСВ може да съществува в една или друга форма с каквото и име да остане. Друг е въпросът, че винаги съм искал НДСВ да бъде партия на победителите, партия на смелите и партия с много ясни и последователни послания. Винаги съм искал, още от самото създаване през 2001 година, ние да бъдем реформаторска, модерна, проевропейска, подчертавам дясноцентристка партия, в която не само жълтият цвят да преобладава, който е много хубав, но и синият цвят да присъства. Не съм си променил вижданията за последните шест години.

Да не би да вкарваме синия цвят в партийните емблеми?

Това е само хипотеза. Значи, синият цвят, освен в логото, може да го има и в поведението, и в ориентацията. Винаги съм бил за дясноцентристки, реформаторски политики – и през 2001 г., и през 2007 г. Така че такава позиция ще защитавам и на конгреса, ако имам такава възможност.