/ iStock/Getty Images
Какво се случва, когато на едно място се съберат няколко млади, амбициозни и социално ангажирани хора в Северозапада? Получава се екипът на „Враца Софтуер Общество, които имат мисия - създаване на IT общество във Враца, което чрез качествено образование дава възможност на младите хора в тази част на България, където възможностите са по-ограничени, а семействата са в по-голяма степен в риск от бедност и социално изключване, да работят предизвикателна и добре платена работа в IT сектора. Каузата им продължава да набира скорост с годините и още повече днес – в условията на глобална пандемия, като идеята е все повече хора чрез придобитите знания и умения да могат да си позволят добър стандарт на живот в родния си град, без да се налага да го напускат, а също и възможност за работа от вкъщи.

Враца Софтуер Общество“ стана победител в първото издание на най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп „ПРОМЯНАТА“. През 2020 година, в условията на световна пандемия, Нова Броудкастинг Груп и Reach for Change България инициират специално издание на конкурса. То ще се фокусира върху подкрепата на най-уязвимите – децата и младежите, които са най-тежко засегнати от кризата. Организации с нестопанска цел, които имат доказано решение на проблем, пред който децата и младежите (0-24 години) са изправени в резултат на пандемията, могат да кандидатстват като попълнят онлайн формуляр до 17 август на: www.nova.bg/promyanata

Как се справят с COVID-19 кризата, какви са новите им амбициозни проекти, насочени към младите хора в града, както и възможностите и перспективите, които предоставят – за всичко това за Dariknews.bg разказа един от основателите на „Враца Софтуер Общество“ Емилиян Кадийски:

дете компютър
iStock/Getty Images

Прекрасна е вашата инициатива да помагате за достъпа до знания и умения в тази област на децата и младежите и от по-малките населени места. Разкажете ни малко повече за това какво точно правите.

Развиваме дигитална индустрия във Враца. Опитваме се да бъдем добрия пример, който да последват мнозина. Целеустремени сме към това да осигурим добра подготовка на хора от всякакви възрасти провеждайки ежегодно нашите обучения: 9-месечен курс по Програмиране, 4-месечен курс по Дигитален маркетинг, а от тази година и 6-месечен курс по Дигитален дизайн. Всяка година над 100 човека участват в обученията, сред тях има ученици в гимназия и хора, завършили училище. Учениците редовно участват в национални ИТ състезания и събития. Стремим се в един момент да затворим цикъла - от една страна да дадем възможност за обучение и от друга - да осигурим работни места, които да попълнят нашите курсисти. За последните 5 години 4 дигитални компании отвориха офиси във Враца и над 30 човека работят в тях. Последните 2 години си партнираме с MindHub и с тях провеждаме курсове за 6-11 годишни. Миналата година направихме и споделено работно пространство: http://nestcoworking.bg

Враца Софтуер Общество
Враца Софтуер Общество

През 2020 година се оказахме в условията на глобална пандемия. Как и дали ви се отрази кризата заради коронавируса, промени ли се по някакъв начин дейността ви?

Оказа се, че трябва да преустановим физическите посещения на нашите обучения и да отложим всички предвидени събития за неопределено време в бъдещето. В рамките на 2 седмици преминахме в онлайн форма на обучение с повечето курсове. И интересното е, че там резултатите на курсистите по-скоро се повишиха. Най-предизвикателно за нас в момента е това, че ситуацията е много променлива и трудно можем да планираме бъдещи събития и курсове. Все пак имаме готовност за онлайн обучения и есента продължаваме. Дори планираме да ползваме ситуацията, за да включим повече хора от близките населени места. Кандидатстването за курсовете по програмиране вече е отворено на сайта ни: https://school.vratsasoftware.com/train-devs

Враца Софтуер Общество
Враца Софтуер Общество

А как според Вас се отразява COVID-19 върху най-уязвимите сред нас - децата и младежите, с които и Вие работите?

В нашите курсове идват основно ученици, които имат висока мотивация да учат и те успяват да намерят начин да поддържат високо ниво и по време на епидемията. За малките ученици в MindHub е по-трудно, тъй като те се нуждаят от съдействие от родители и все пак имахме висока активност в онлайн обученията и с тях. Междувременно започнахме инициатива в помощ на учители и родители, за това как добре да боравят с устройствата с които разполагат и реално да могат да участват в учебния процес качествено. Направихме Фейсбук група за споделяне на опит и също така събрахме добри практики от различни училища в региона.

Враца Софтуер Общество

Кои са най-големи ви успехи до момента и какво ви предстои?

Големите ни успехи се състоят в това, че хората вече ни познават и се доверяват все повече на опита ни, а това е най-ценното. Вече над 5 години се опитваме да съживим региона и смятаме, че сме на прав път. В града вече има три софтуерни компании, а миналата година в града се появи и първата агенция за цялостен дигитален маркетинг. В рамките на една година броя им достигна две. Продукта, който предлагаме, става все по-качествен и има добавена стойност.

Враца Софтуер Общество
Враца Софтуер Общество

Какво се промени за вас след участието ви в инициативата ПРОМЯНАТА?

Ние се включихме в ПРОМЯНАТА в ранен етап на нашата организация. Когато кандидатствахме бяхме трима ентусиасти, които работехме в София като програмисти и уикендите провеждахме безплатни курсове за младежи. Нямахме собствена зала и ползвахме такава в Дома на техниката. Участието в ПРОМЯНАТА ни помогна по 3 основни начина:

yes 1) Широка медийна популярност в национален мащаб, което за Враца е нещо значимо. За сравнение в 9-месечните ни курсове по програмиране преди имахме по 40 кандидата, а след включването ни в ПРОМЯНАТА вече имахме над 120 кандидата. Това отключва и много партньорства, както на местно, така и на национално ниво.

yes 2) Включване в акселератора на програмата. Там имахме достъп до помощ от експерти, изпитани ресурси за организационно развитие, полезни контакти и мрежа от социални предприемачи, с които и до днес споделяме опит и си помагаме.

yes 3) Финансова подкрепа, така че в рамките на 1 година изградихме ИТ център и един човек да се отдаде изцяло на каузата на Враца софтуер общество и така завъртяхме колелото.

Враца Софтуер Общество
Враца Софтуер Общество

И накрая... посъветвайте нещо бъдещите кандидати в ПРОМЯНАТА – защо си струва да кандидатстват?

Екипът на ПРОМЯНАТА са изключителни професионалисти и работят с голяма отдаденост. Ако и вие сте такива и развивате социално предприемачество свързано с деца , това е правилното място! Ще развиете своята организация и ще достигнете до повече хора с още по-дълбоко въздействие.

enlightenedЖелаещите могат да кандидатстват за участие в ПРОМЯНАТА до 17 август – повече за критериите на конкурса, наградния фонд, етапите на селекция и формуляра за кандидатстване вижте на www.nova.bg/promyanata

ПРОМЯНАТА
nova.bg