Мартин Шулц: Желева трябва да продължи да изпълнява другите си задължения
Мартин Шулц: Желева трябва да продължи да изпълнява другите си задължения / снимка: БГНЕС
Мартин Шулц: Желева трябва да продължи да изпълнява другите си задължения
25234
Мартин Шулц: Желева трябва да продължи да изпълнява другите си задължения
  • Мартин Шулц: Желева трябва да продължи да изпълнява другите си задължения

Новият български кандидат за европейски комисар Кристалина Георгиева ще бъде изслушана пред депутати от Европейския парламент най-вероятно на 3 февруари. Тя заменя Румяна Желева като кандидат за европейски комисар. Едни от най-големите противници на Желева бяха социалистите в Европейския парламент, които обявиха, че няма да я подкрепят, защото е некомпетентна.

Ето какво каза в интервю за Дарик Мартин Шулц, лидер на групата на социалистите и демократите в Европейския парламент, относно това дали те ще застанат зад Георгиева и дали са имали политически съображения срещу Желева:

Доволен ли сте от развитието на нещата?

Удовлетвореност не е точната дума. Смятам, че необходимите и логични действия, предприети от Румяна Желева са в интерес и лично на нея, и на институциите. Мисля, че предприетата от нея стъпка е правилна.

Тя наистина ли се представи толкова лошо по време на изслушването миналата седмица?

Мисля, че да. Членовете на комисиите не са толкова враждебни към кандидатите за комисари. Но след изслушването на Желева повечето членове имаха впечатлението, че Желева не е способна да взема решенията, необходими за поста й. Например, ако беше комисар за хуманитарната помощ, тя трябваше да отговаря за европейската помощ за Хаити. Като вземем предвид, че това е такова предизвикателство и го сравним с отговорите, които госпожа Желева даде по време на изслушването, разбирам, че много хора имат съмнения. Това не означава, че тя е лош политик. Смятам, че тя със сигурност има и положителни елементи в нейната работа, но засега не е подходяща за този пост.

Какво смятате за новото българско предложение Кристалина Георгиева. Познавате ли я?

Не, не я познавам, прочетох, че е вицепрезидент на Световната банка. Ще видим. Но пак казвам - за всеки кандидат решаващо е изслушването, не моето лично мнение.

Георгиева има подкрепата на българските социалисти в Европейския парламент, защото я смятат за добър професионалист. Вашата група ще я подкрепи ли?

Ако е добра по време на изслушването - да, ако не се представи добре - не. Групата ми няма да подкрепи някой само защото е от нашата политическа черга, или е от определена държава. Става въпрос за компетентност, а не за политическа принадлежност или националност.

Не смятате ли, че ако Желева имаше шанс в крайна сметка би могла да стане добър комисар.

Госпожа Желева имаше много шансове. Трябва да ви кажа, че знам за много послания, изпратени към нея преди изслушванията, и за много знаци, отправени към нея, как да реагира, ако й бъдат зададени подобни въпроси. Това обаче не й помогна.

Какви са тези сигнали? Можете ли да кажете?

Не. Това вече е минало.

Точно защото е минало.

Именно. Тя получи много сигнали.

И не ги е разчела ли?

Този въпрос трябва да зададете на нея. Мисля, че тя трябва да продължи да изпълнява другите си задължения. Да се провалиш на изслушването не означава, че си напълно некомпетентен. Да станеш европейски комисар не е лесно.