Кузов: Ще остана депутат и ще съдя България
Кузов: Ще остана депутат и ще съдя България / снимкa: Sofia Photo Agency

Върховният касационен съд отмени ефективната присъда за педофилия на депутата Владимир Кузов и я замени с условна.  На основание чл. 66 от Наказателния кодекс съдът отложи изпълнението на наказанието лишаване от свобода за срок от три години, с  изпитателен срок от пет години.

 

Две съдебни инстанции признаха за виновен депутата Владимир Кузов за това, че през 2001 г. е извършвал хомосексуални действия с малолетния тогава Николай Кирилов и го осъдиха на три години лишаване от свобода, които да изтърпи при първоначален "общ" режим. Мотивите на Върховния касационен съд за смекчаване на наказанието са, че начинът на извършване на престъплението не очертава завишена степен на обществена опасност на личността на подсъдимия. Ето какво мисли и Владимир Кузов за решението на съда:

 

Какво да коментирам присъдата– малко ми е смешничка някак си.

 

Какво ви е смешно?

 

Какво ми е смешно? Това е една никаква присъда. Мисля, че Европейският съд по правата на човека най-точно ще я коментира.

 

Вие ще водите дела срещу България в Европейския съд, така ли?

 

Да, категорично. Мисля, че коментарът от там ще бъде най-точен.

 

Би трябвало да сте доволен. Няма ефективна присъда, няма да лежите три години в затвора.

 

Аз мисля, че не мога да съм доволен.

 

Ще продължавате ли да бъдете депутат в българския парламент?

 

Да, категорично, защо някой друг очаква нещо друго ли?

 

Три съдебни инстанции признават вината ви, третата…

 

Аз да ви кажа никъде не видях мотиви, мога да ви кажа как се пишат мотиви – за време, за място, за начин и така нататък.

 

Ето част от мотивите - липсват данни хомосексуалните ви действия да са се отразили негативно върху психическото и физическото здраве на пострадалото лице…

 

Не са се отразили. Тогава мислите ли, че би могло да има такива действия при положение, че те не са се отразили, не искам да ги коментирам.

 

Аз не искам да коментирам фактите, защото те са ясни: и трите инстанции признават, че има престъпления, а третата инстанция просто е решила, че присъдата ще бъде условна по някаква причина.

 

Няма такова нещо, намерете ми мотиви и едва тогава може да коментираме, за мен това не са мотиви.

 

Какво ще правите тази вечер?

 

Как какво ще правя, какво мога да правя – нищо, както всяка вечер.

 

Няма да празнувате?

 

Даже аз бих казал, че трябваше тази условната присъда да е до живот, защото това никога не се е случвало и няма да се случи такова действие от моя страна и затова трябваше да бъде поне до живот.

 

Искате условна доживотна присъда?

 

Да, да, да, до живот да нямам право да върша такива неща, аз не съм ги вършил никога, така че спокойно може да ги сложат и до живот, какъв е проблемът?

 

Ето и позицията за условната присъда на Владимир Кузов и за казуса „педофил в парламента” на депутатките Антония Първанова и Елиана Масева от ДСБ:

 

"Личната ми позиция е, че не може човек, който е осъден и това вече няма нищо общо с правната страна на нещата, с моралната страна на въпроса обаче считам, че човек, който е осъден за такова престъпление или изобщо за каквото и да е престъпление, било то и от общ характер, да бъде депутат, особено осъден по време на мандата", заяви Антония Първанова.

 

Върховният касационен съд не се коментира. Решението на съда не може да бъде коментирано. Въпросът е от морална гледна точка, тъй като конституцията и законът не дават готови решения затова дали Кузов трябва да остане в парламента.

 

Не дават готови решения какво означава?

 

"Означава, че когато един съд окончателно се произнесе за това дали някой е виновен или невинен за това, че е извършил престъпления, например да се оттегли от депутатското си място. Тъй като законът и конституцията не дават решение, моралът на самия Кузов трябва да реши проблема. За мен е по-важно, че Върховният касационен съд е потвърдил, че е извършено престъпление от Кузов", каза Елиана Масева.