Ив. Николов: За нас този резултат не е задоволителен
Ив. Николов: За нас този резултат не е задоволителен / netinfo

Интервю на Михаил Дюзев с заместник-председателя на БСП Ивелин Николов

Чухте ли последните резултати от сто процента преброените протоколи в Централната избирателна комисия?

Да, без последните резултати от секциите извън страната. В общи линии това са резултатите, които са факт на практика от вчера, това е равно представяне на няколко политически партии.

Да кажем само подреждането: ГЕРБ печели, на второ място е Платформа Европейски социалисти, на трето – ДПС, с много малки разлики в процентите. Вашият коментар за снощните резултати, според социолозите, които предизвикаха буря и поставиха ДПС на първо място. Днес виждаме, че нещата не са така.

Вижте, при тази ситуация едва ли има значение кой от трите партии е първи, втори или трети, защото става въпрос за разлика от 1000-2000 гласа, на практика по една избирателна секция. Коментарът ми е, че първите европейски избори за България се оказаха доста трудни избори. Ние, политиците, отделните партии и кандидати не можаха добре да стигнат до избирателите, не успяха да проведат политически дебат за това, което предстои в Европейския парламент. Това доведе до една активност сравнително ниска, въпреки че тя е съпоставима с доста държави в Европейския съюз.

Вторият ми коментар е, че ние имаме доста сериозна политическа подкрепа, но се представихме под очакваното и за нас този резултат не е задоволителен. И третият – че все пак управляващата коалиция се оказа доста стабилна и нямаме опозиционен вот. На практика българите не потърсиха алтернатива, за която да гласуват и управляваща коалиция има много повече като резултат от опозицията.

Централната избирателна комисия още не дава данни за броя на мандатите. Според вашите изчисления, БСП колко мандата?

Най-вероятно ще имаме петима членове на Европейския парламент ние като Платформа Европейски социалисти. Предполагам, че по толкова ще имат и другите две формации, които са на другите две места. Мисля си, че важното е, че социалният и либералният вектор в политиката запазват своето влияние и оттук нататък е въпрос наистина да търсим усъвършенстване на политиката, защото за мен това, което се случва, е най-вече знак, че гражданите искат по-добра политика.

Европейската преса коментира от сутринта резултатите като провал за БСП.

Не знам коя преса коментира така. На мен ми се иска да направим един задълбочен анализ. Примерите от изборите европейските през последните три години в Европа показват, че от управляващите коалиции или партии са успявали да се представят във втората или третата година толкова добре на избори, колкото се представихме ние, така че ако има някъде такъв коментар, той трябва да бъде обяснен с нещо.

Добре, а тези резултати ще доведат ли до някакви промени, да речем, в управлението или в…?

Да, промени в политиката, според мен, задължително трябва да има и това предстои да бъде обсъдено, отдавна сме го заявили във формата на управляващата коалиция. Очевидно гражданите искат малко по-различна политика.

Включително и кадрови промени?

Това вече е друга тема. Според мен не толкова важно е името на някой политик, колкото това какво ще прави и ако нямаме яснота по намеренията в политиката, не виждам особен смисъл в кадрови промени.

Ако говорим, че е трудно да се прогнозират промени, да речем, в управлението и в тройната коалиция, дали в партийното ръководство на БСП е възможно да има?

Ами това е въпрос на анализ на самото партийно ръководство. Съгласете се, че пет-шест часа след изборите е невъзможно да ви направя този анализ. Не съм привърженик на хората, които обсъждат оставки или уволнения пред медиите, а не сред колегите, сред партийното ръководство.

Според вас, беше ли политическа грешка, че БСП подкрепи принципа на уседналост в изборния закон за Европарламента. Това консолидира много гласовете на ДПС. Вашият коментар за представянето на ДПС.

БСП не е подкрепяло този принцип. Второ, винаги съм казвал, че нямаше никаква логика в този принцип за европейски избори. Така или иначе, българските граждани са граждани на Европейския съюз, независимо къде се намират. От тази гледна точка мисля си, че грешка на тогава формирано конюнктурно мнозинство в българския парламент беше този принцип. Дано оттук нататък законодателят да се отнася по-мъдро към своите решения.

И последен въпрос, в чисто тактически план предизборната борба, трудното разпознаване на името ПЕС, противоречивите сигнали с Азис и участието в предизборната кампания – това грешки ли са?

Вижте, може би има доста грешки в кампанията, но най-малко политическата платформа може да е грешка. Стана дума още вчера в нашата пресконференция, че дори част от избирателите да не са разпознали името, за нас беше важно ние да потърсим подкрепа за политика, намерения, каквато беше Платформата Европейски социалисти, която обявихме, защото крайно време е наистина хората да гласуват за идеи и конкретни проекти, а не да гласуват по принцип за букви и буквени съчетания.

414050 гласа според последните данни са гласували за вас. Това ли твърдото ядро на БСП?

На тези избори, да. По-нататък ще видим.

Местният вот? Може ли да се прави аналогия?

Местният вот ще бъде труден вот, тъй като аз си мисля, че имаме много несъвършенства по принцип в закона за местното самоуправление и местната администрация. Българските кметове първо имат пълномощия, които едва ли има някъде където и да е било в света – с един подпис се решават големи икономически проблеми. Второ, местното самоуправление е формирано така, че се появява липса на мнозинства в повечето общински съвети. Няма политическа отговорност и са публична тайна опитите да се създават мнозинства на икономически изгоди. Ако не бъде усъвършенстван законът за местното самоуправление и местната администрация, според мен, ни предстоят много тежки местни избори с много нерви и с много опити за бизнес и икономическо влияние.

И последен въпрос: ГЕРБ ли става основният политически опонент на БСП в частност?

ГЕРБ може да стане основния политически опонент на БСП, ако заяви своите политически намерения най-после и ние не ги харесаме. Засега те в момента за мен са една популистка партия, която изрича заклинания и нищо повече.