Хр. Мурутис: Гърците са тотално объркани, утопичната реторика ще донесе катастрофален хаос
Хр. Мурутис: Гърците са тотално объркани, утопичната реторика ще донесе катастрофален хаос / снимка: Reuters
Интервю на Йовка Йовчева с Христос Мурутис
53112
Интервю на Йовка Йовчева с Христос Мурутис
  • Интервю на Йовка Йовчева с Христос Мурутис

Твърде вероятно е в Гърция да не може да бъде създадено ново гръцко правителство в законовия срок - „Нова демокрация" като първа на изборите в неделя ще опита да формира кабинет на принципа на „националното спасение", но не е ясно как ще реагират останалите партии. Това прогнозира в интервю за рубриката „МеждУредие" на Дарик кафе гръцкият бизнесмен Христос Мурутис, който живее и работи в България от 1999 година. Според него ако се стигне до нови избори в южната ни съседка, то те биха донесли даже по-високи резултати за крайните партии.

Гърция изпадна в политическа несигурност, след като резултатите от вчерашните избори изпращат в парламента най-малко седем партии, а водещите две политически сили - Нова демокрация и ПАСОК, не успяват да съберат достатъчно мандати за общо коалиционно правителство. Освен второто място за СИРИЗА - лявата коалиция, която не приема спасителния пакет за Гърция и иска да спре плащането на дълговете, изненадата на вота е резултатът на неонацистите от „Златна зора".

Според Христос Мурутис крайните позиции на партиите, които са спечелили място в новия гръцки парламент, ще попречат сериозно в разговорите за съставяне на правителство.

Очакваше се наказателен вот на гърците, но този май изненада и самите тях.

Да, изненада, защото никой не може да премери колко голям беше този наказателен вот. Очакваше се, че ще има такъв наказателен вот, обаче всеки очакваше, че двете големи партии ще имат поне 180 депутата от парламента, който е с 300 места. Сега имат 150.

Т.е. имаше шанс за правителство?

Да, да имаше шанс за правителство на двете големи партии, които са с проевропейска ориентация и вярват на реалността в този момент. Другите партии са утопични и нямат възможност да вървят в посоката на решенията, които трябва да дадат на Гърция в днешни дни.

Крайно лявата коалиция СИРИЗА първоначално заемаше даже второ място.

Тя е втора.

Какви са процентите?

При обработени 98 на сто от протоколите „Нова демокрация" има малко над 19%, обаче получава повече места, защото има бонус от гръцкия изборен закон. Втората партия е СИРИЗА, която не е точно крайно лява, защото не е като комунистическата партия, но все пак е много лява. Трета е ПАСОК, която е социалдемократическа партия реално. Тя има 13-14% и оттам нататък са другите партии. Голяма изненада е...

„Златна зора" - неонацисти.

Чисти нацисти. Те защо са спечелили? Специално в големите градове в Гърция имаме огромен проблем, който идва от Шенген. Идват много емигранти през Турция. Това според мен е политиката на Турция, тя иска да налее хората в Европейския съюз, които са от мюсюлмански страни, за да има повече контрол върху нас. Стотици от тези хора идват всеки месец. Има граница, но европейската полиция не може да спаси тази ситуация. В градовете има повече от два милиона азиатци, пакистанци, афганистанци. Те нямат работа и създават големи проблеми за гражданите.

Това ли отключва тези сериозни проценти за „Златна зора" - между 6 и 8 на сто?

Да. Защото „Златна зора" правеше същата политика като Хитлер, за да излезе през 1933 година. Започна да бие тези хора и да дава на гражданите чувство за сигурност. Сигурността, която полицията не може, защото те бяха много и полицията няма такива сили.

Това само шамар за големите партии ли е или може би все пак гърците дават знак за някаква сериозна промяна в обществото, нещо, което ще обърне и курса на държавата?

Никакъв знак не дават. Хората са ужасно объркани. Сигурен съм, защото го видях. Бях в Гърция вчера, говорих с много хора, хората са тотално объркани. Никой не знае какви са програмите на тези партии.

Мнозина казаха, че гърците ще заложат на познатото, въпреки всичко, въпреки разочарованието си, въпреки негативната си нагласа към леви и десни, които през последната година и малко работеха само с рестрикции, стягане на коланите.

Наистина очаквахме това, обаче виждаме един резултат... СИРИЗА и другата партия имат една и съща реторика, въпреки че едната идва отляво, другата - отдясно, няма значение, имат една и съща лява реторика.

Вън от Еврсъюза, вън от еврозоната.

Не, те не казват да сме вън от Евросъюза, казват да сме в еврозоната, но да не платим нищо, да ходим срещу банките, срещу едно, друго, което е нереално. Защото не можеш да не платиш дългове и да останеш в еврозоната. Технически не може. Имаш право юридически да останеш, но от друга гледна точка оставаш без пари и не може да платиш дългове на тези, от които събираш. Другата хипотеза - че отказваш да плащаш дългове, имаш тотален фалит. Оттам нататък ще видим един катастрофален хаос за самата държава, което аз предвиждам, че ще се случи до края на годината като резултат на силата на тези партии, които дават тотално утопични реторики.

Силата на тези партии може обаче да бъде реална само ако те влязат в правителство.

Не само. И да не си в правителството, когато имаш сила, можеш всеки момент да бутнеш нещата, защото другите, които са реалисти да го кажем - ПАСОК, „Нова демокрация", те нямат сила в този момент. И когато нямат сила, другите могат да ги развалят всеки момент.

Има ли вариант за сравнително стабилна коалиция. С кого евентуално "Нова демокрация", ПАСОК и още една политическа формация биха могли да структурират нещо компромисно.

ПАСОК и Нова демокрация имат 150 от 300 депутати, така че не могат сами, трябват 151 депутати. ПАСОК започва да флиртува с левите партии. Не помня цифрите като места в парламента, но може и да стигнат за коалиция вляво. Третият вариант е, че не може да стане нищо, защото го има и този момент - другите, които са против тези европейски договори, тези партии не искат да чуят за партньорство с проевропейските партии ПАСОК и "Нова демокрация". Те си имат 150 места, което означава, че едната от двете партии или ще трябва тотално да си смени програмата и да станат против или не стават. Цифрите не излизат изобщо. И да отидем към нови избори, смятам, че тези, които имат сила, ще имат още по-голяма победа.

Т.е. след месец евентуално при провал на опитите... Как върви там процедурата чисто конституционно?

До 17 май трябва да има резултати. Дава се мандат на първа, втора, трета партия. Ако тези три парти, които са "Нова демокрация", СИРИЗА и ПАСОК, не могат да изпълнят мандата, влизаме в нови избори. Не очаквам, че при нови избори ще има нещо ново. Сигурно този наказателен вот е даден, няма да се върнат хората да гласуват за "Нова демокрация" или ПАСОК, вероятно ще гласуват за другите партии повече, тези, които са победители, обикновено получават повече сила на втори тур и смятам, че ще видим много странна ситуация оттам нататък. Даже и много хора, които вече са гласували сега за ПАСОК и "Нова демокрация", няма да знаят какво да правят. Ще има един много труден момент в историята на Гърция, като ще има ефект върху европейската ситуация, защото това, което виждаме, е не само проблем на Гърция, не само проблем на Европа, има и един проблем от Германия, която е заложила много стриктни мерки в другите европейски страни. Ние сме в депресия.

Това е онази дискусия, която тече в момента и във Франция, и в цяла Европа, която слага на тезгяха мерките за рестрикции, свиване на разходите и икономии срещу опитите на мнозина да говорят за растеж и някакво друго оживление. Но пък вотът в Гърция в крайна сметка не е само резултат и реакция на силата, с която тройката действаше в Гърция, а е и резултат от дълго трупаното напрежение може би към двете големи партии.

Не. Аз съм категоричен: преди шест месеца "Нова демокрация" имаше повече от 40 процента. От момента, в който влязоха в тройна коалиция, са паднали наполовина.

Т.е.  тя загуби от участието в експертното правителство?

„Нова демокрация" влязоха в тройна коалиция, за да спасят Гърция в последния момент. Имаше труден момент там.

Но хората очевидно не го разбират.

Изобщо не го разбират. Казаха: "Нова демокрация" досега беше против, сега е за и я изхвърляме моментално. И другите партии строиха реторика върху тази ситуация, реторика на пълна утопия. Имаме реторика на хората, които говорят, че ще излезем от еврозоната, ще влезем в коалиция с Китай, Русия, друга планета. Това е реториката.

Показахте бюлетини, на които имаше странни лозунги.

Донесох бюлетини, за да покажа. В Гърция всяка партия има бюлетина и гласуваш и за човек, който искаш да влезе в парламента. Имаше и странни, те са много смешни. Имаше една бюлетина „Подарявам земя и подарявам дългове" и беше смешна. Има и партия на пиратите, която не е само в Гърция, има я в цяла Европа. Има партия „Не плащам", която видях вчера по телевизията, която на някои места имаше по процент до два процента от гласовете.

„Не плащам", пълно отрицание.

Да, има такава партия, която преди време беше движение, призоваващо да не плащат хората нищо, защото реално не вярват, че парите отиват на правилното място, а че другите ги крадат.

Трудно формиране на правителство, да не кажа патова ситуация.

Според мен е от трудно до невъзможно, до там го виждам. Реториката на партиите сложи такива граници вече в самата ситуация в Гърция, така че партиите, които са за европейски реформи, няма да могат да работят с партиите, които са тотално против. Не говорим за левица, десница и така нататък, защото в десницата има партии, които са със същата реторика като в левицата.

Крайно отрицание на всичко, което се прави през последните години.

Как тези хора могат да седнат на една маса? Сложиха много сериозни знамена, издигнаха байракът на войната много нагоре.

Много е трудно сега да се свие байракът и да се седне на една маса.

Много е трудно и защото двете партии имат 150 места. Ако ПАСОК или Нова демокрация имаха по един-двама депутати повече, сигурно сега щяхме да говорим за коалиция. В този момент не можем да говорим за коалиция. И няма и друг да даде този вот. И има и страх у тях, че ако дадат вот, няма да ги има след месец.

Вероятността за невъзможно по-голяма ли е отколкото за трудно?

80 процента към 20 на сто е съотношението невъзможно към трудно.

Т.е. е твърде вероятно да няма гръцко правителство в резултат на този вот?

Така смятам. Ще видим резултата от разговорите до 17 май. Не смятам, че той ще бъде приемлив. Искаше ми се да очаквам нещо такова, защото моята родина е в труден момент и този труден момент ще има ефект не само за Гърция, но и за региона и Европа.

Факт е, че сериозна дестабилизация в Гърция ще повлече доста държави.

Доста назад ще отиде България и целият регион и това мога да го анализирам часове. Ще има и допълнителни рискове за цяла Европа и еврозоната. Аз имам надежда, че заложената от Ангела Меркел и Волфганг Шойбле политика ще се промени.

След като имаме нов френски президент ли?

Не само това. И защото изборите в Гърция показват, че тази политика не може да се формира повече по този начин, няма резултат. Резултатите към обществото са по-лоши от самите цифри. Идеята на тези меморандуми, които Гърция подписа с тройката, беше да намали дефицита, да излезе, ако може, на плюс и едновременно да прави големи реформи веднага. Но с тези параметри, толкова бързо да се прави, от една страна, и от друга страна, при държава с много голям дефицит и голяма депресия - бързо намаляване на доходите, с тези доходи не може да се плащат данъци, данъците не могат да намалят дефицита, това е една верига, която идва от стриктната политика.

Верига под формата на затворен кръг.

Да, и аз смятам, че вече Европа ще трябва да налее нови пари, както направи Америка, няма как и самата икономика на Европа да може да расте вече по друг начин. Сигурно ще намалят дълговете под формата на... Аз съм сигурен, че Гърция не може да плати даже и новия дълг - 250 млрд. смятам, че ще го намалят на 150 млрд. Няма място за други възможности от самата страна.

Сложна картина се очертава, ще продължим да следим тези събития. Какви са намерения на Пировия победител „Нова демокрация" - да върне мандата нереализиран или работи по някакъв сценарий?

"Нова демокрация" работи по сценарий за коалиция за спасение на страната.

За национално спасение, такова коалиционно правителство?

Такъв модел, но не знам другите партии как ще реагират. Има вероятност да реагират както трябва - за коалиция на спасението, или реално да мислят как да не губят повече гласове, защото всеки един, ако влезе сега в правителството, има вероятност след това да има много по-малка сила. Защото предстоят трудни моменти.

Всяка коалиция изяжда от доверието на тези, които участват в нея.

И много бързо.

Очевидно се очертава горещо политическо лято в Гърция.

Мисля, че цялата година ще бъде трудна.