Ген. Гоцев: Надявам се това правителство да се стабилизира още по-добре
Ген. Гоцев: Надявам се това правителство да се стабилизира още по-добре / снимка: БГНЕС, архив

През последните години името на ген. Любен Гоцев най-често се споменава по време на делата срещу братята Красимир и Николай Маринови. Генералът от запаса от МВР, подсъдимият за пране на пари Иван Тодоров-Доктора и бизнесмена Никола Дамянов са били мишените на готвените от групата на братята Маргини, стана ясно преди време.

Още през 2005 г. службите на МВР установили, че срещу Гоцев, Тодоров и Дамянов се подготвят покушения. През 2010 г., когато беше прочетена присъда по делото Маргини, Димитър Абрашев разговаря с ген. Гоцев:

Нека започнем разговора с последния информационен повод, който стана причина името Ви отново да е в новините - присъдата по делото „Маргините". Как се чувствахте, когато разбрахте, че причина да искат смъртта Ви е фактът, че сте консултирал Младен Михалев-Маджо, а и сте бил „най-спешната поръчка"?

Нямам информация за такива подробности и дали е така. Но за мен сагата „братя Маргини" е приключила. Важно е това, което е решил съдът. От тук нататък нещата са минали в историята и за мен тази тема е приключила.

Очаквате ли отново тази тема да се възроди?

Не очаквам, няма причина.

Това затворена страница ли е за Вас?

Според мен е така.

Не Ви се иска да я отваряте отново?

Няма да я отварям, защото не се налага.

Как оценявате външната политика на България, която води този кабинет, от опита Ви на министър на външните работи на България?

Всички българи малко или много са специалисти по тази тема и много или малко обичат да я коментират. Както е и с футбола. Това са двете теми, които българският народ обича да коментира. Но всъщност външната политика е много деликатна материя и всяко правителство търси начин да я решава по начин, по който смята, че е добре. Лично аз смятам, че България трябва да провежда активна политика с всички страни, които ни приемат за адекватни партньори - т.е западноевропейските страни и трите велики държави - САЩ, Китай и Русия. С тях трябва да имаме отлични отношения. Без този балансиран подход към Русия, Европа, САЩ и част от Азия нещата няма да бъдат много добре за нашия народ и за нашата държава.  

В едно интервю казвате, че „през последните 20 години животът на моето поколение не представлява капитал за държавата". Още ли мислите така?

Аз съм го казал и предполагам, че не съм сбъркал. И сега важи. Много хора в областта на икономиката бяха много добри специалисти по всички въпроси, свързани с онази икономика, онзи т.нар социалистически строй. Те можеха да бъдат използвани и в днешни дни като експерти и специалисти, икономисти, създали индустрията на страната ни. За съжаление голяма част от тях излязоха от играта, бяха пенсионирани своевременно, освободени, защото са били свързани с някаква политическа система и т.н. Голяма част от тях останаха „извън борда".

Правят ли Ви впечатление акциите на полицията?

Това го има навсякъде по света. Да има показност, да се покаже, че службите не спят и когато има напрежение и се говори за мутри, да се покаже, че все пак тази система не спи. Така реализираните престъпници ще разберат, че тази държава има власт, а от тази власт няма по-силна. Нещата трябва да се дозират, да не е постоянен цирк.

Една от тези акции касае и Алексей Петров. Какво мислите за този „Октопод" както управляващите го наричат?

Познавам Алексей Петров от няколко години. Той всъщност е бил агент на прикритие, както се разбира от документите. А дали е извършил престъпление, това ще каже съдът. Но не поддържам ежедневна връзка с Петров, за да кажа какво е правил. Съдът и следствието да кажат престъпник ли е, Октопод ли е, не е ли.

Алексей Петров казва, че службите са използвани за икономически интереси...

Но това трябва да се докаже. Той това го казва по коридорите на съда и никой досега не го е потвърдил. Нито посолства, нито чужди служби.

Предишното правителство не беше срещу Петров. А сега нещо стана изведнъж.

Има такъв момент.

Продължавате ли да сте разочарован от това, което се случи с БСП? Какво е бъдещето на тази партия?

Много хора са разочаровани и очакваха БСП  да се развие по друг начин през последните години. За съжаление това не става. Явно в БСП протичат вътрешни процеси, свързани с личностите, по-малко с големите проблеми на политиката, в която трябва да е БСП. За съжаление много хора са разочаровани от това, което става в БСП днес.

Дали това, че Сергей Станишев вече е обвиняем има някакво отражение върху имиджа на партията?

За съжаление това не е приятно нито за него, нито за партията. Не може една партия да се гордее с това, че нейният лидер е обект на следствие. Лично аз смятам, че всичко ще излезе чисто. Може би той е допуснал чисто административно-чиновнически грешки. Но това едва ли е умишлено. Сергей не е такъв човек да краде документи, да ги крие. Това е поради невнимание.

Лидерът на БСП е един от хората, който говори за предсрочни избори. Струва ли Ви се възможно?

Надявам се, че извънредни избори няма да има, освен ако няма извънредни факти и причини, които да принудят премиера Бойко Борисов да подаде оставка. Но в настоящия момент няма алтернатива на Бойко Борисов.

Как ще коментирате факта, че напоследък изборите се превръщат в наказателен вот?

Това е характеристика на българската вътрешна политика. Хората сякаш така са устроени в България, че чакат да дойде някой, който да оправи положението. Този някой беше Царят, този някой беше БСП, този някой беше Тройната коалиция. Сега този някой вероятно е Бойко Борисов. Ще видим как ще се развият събитията и дали българският народ ще подкрепи правителството да си изкара мандата или ще има криза.

Прави ли Ви впечатление, както и на много хора, че има депутати, които само това работят последните 10-15 години?

Има такива хора. Аз знам такива, които от 90-та година не са излизали от парламента. Постоянни народни представители. Това става за тях професия. Постоянни парламентаристи.

Чуват се идеи, че 240 депутати са много и броят им трябва да бъде намален. Как намирате тази идея?

Не е лошо да се намалят. И разходите ще са по-малко, а ангажиментите ще са по-големи и ще се работи по-прецизно. Част от тези 240 никога не са се качвали на трибуната.

Повтарят ли днешните депутати грешки на предишните?

Абсолютно. Повтарят ги. Това е липсата на опит и подготовка. Много депутати влизат за първи път в парламента и първата една година не знаят къде се намират и какво трябва да направят. Не всички са идеални, във всяко стадо има черна овца. Ако някой ден се възприеме изцяло мажоритарна система в България нещата може би ще се променят.

Какво мислите за рейтингите и постоянната борба кой да ги оглави?

Смятам, че тези хора не искат да си играят на рейтинги, но агенциите опитват да създадат атмосфера, че някой е звезда, че се издига, после, че друг го задминава.

От думите Ви разбирам, че имате надежда в това управление.

Да, надявам се това правителство да се стабилизира още по-добре, да решава големите въпроси, които стоят пред българската държава.

Кои са приоритетните цели според Вас?

На първо място икономиката, производството, вътрешните проблеми - енергетика, социални проблеми, здравеопазване, образование и външната политика. Не трябва да се забравят някои малки държави в Европа, като Дания, Норвегия и Швеция например. Това са образци на държави. Ние не познаваме техния опит. Казваме: „Трябва да бъдем това, което е в САЩ". Но нещата са страхотно различни. Това, което е в САЩ не може да се приложи у нас. Ние трябва да сме по-близко до подобни държави като население и територия.

Анализатори твърдят, че ни чака тежка зима. Ще се ангажирате ли с прогноза дали тя ще е като „Виденовата"?

Ако се допуснат много фатални грешки от страна на правителството може и да стане. Не вярвам, че ще стане. Днес са много важни проблемите, свързани с енергетика, здравеопазване, образование и справяне със социалните проблеми. Има надежда обаче. Последните преговори с Русия може би ще облекчат цената на газа и това ще успокои населението. Но пък реколта в някои райони е лоша, експортът ще е по-слаб. Но до криза не вярвам да се стигне.

Как мислите, има ли разминаване между реформите на властта и реалните проблеми на хората?

Правителството иска да съвпадат. Да не са имагинерни. Да докажат, че мислят за хората. Трябва да се мисли, че днешният ден е много важен за обикновения човек. Да може да си получи пенсията, да си вземе лекарствата, да бъде спокоен. А по-младото поколение търси работа. Реформите трябва да близко до хората, а не абстрактни.

Опасявате ли се, че България може да се изправи отново пред криза от „изтичане на мозъци"?

Това е трудно управляем процес. Ще има изтичане на мозъци докато материалната база на нашите учени, академици и младежи не се изравни на половината на това, което е в Европа. Много хора тук не са доволни от 600 лева заплата. Патриотизмът не е достатъчен. Трябва да има материална база, за да останат тук хората и да са полезни на България.

*Ген. Любен Гоцев е български политик от Българската комунистическа партия и наследилата я Българска социалистическа партия. Ген. Гоцев е бивш зам.-директор на Първо главно управление на ДС, външен министър във второто правителство на Андрей Луканов, зам.-министър на вътрешните работи. По-късно беше назначен от министър Румен Петков за член на Обществения съвет на МВР.

Избран е за депутат в 7-то Велико народно събрание и за председател на парламентарната Комисия по националната сигурност. Един от основателите на Движението за единство и развитие (наричано „генералско движение") в БСП през 1997 г. (източник: bg.wikipedia.org)