Гайдарски: Не смятам да спирам стачката в „Пирогов”
Гайдарски: Не смятам да спирам стачката в „Пирогов” / netinfo
Министърът на здравеопазването Радослав Гайдарски в предаването „Седмицата” на Дарик радио:

Как смятате да спрете стачката в "Пирогов"?

Аз не смятам да я спирам, но те сами трябва да спрат стачката. Те я започват, те трябва да я спрат.

Т.е. нищо няма да правите? Ще ги чакате да се уморят?

Не. Не, не, не съм казвал такова нещо. Не, става въпрос. .. всичко, което те настояваха - за преструктуриране, за оптимизация, за смяна на борда, понеже те не желаеха да бъдат там някои членове и членовете си подадоха сами оставката хората, аз не съм ги сменял, защото те много хора мислят, че аз съм ги сменил. Напротив, това са достатъчно интелигентни български лекари, които след като разбраха, че си имат работа с хора, с които трудно могат да работят, те казаха - не, ние не желаем да работим в този борд, и така един по един, най-напред доц. Спасков, директорът, след това професор Таков, след това Веселка Димитрова от Министерството на финансите подадоха оставка и си отидоха хората. Аз единственото, което направих - смених двамата заместник-министри - д-р Матеев стана шеф на борда на „Пирогов", а д-р Атанас Додов на Александровска болница. Така че това горе-долу, което те го искаха, го постигнаха. Сега те непрекъснато изменяват все нови и нови претенции, така че оттук нататък не знам какво ще искат.

Основната претенция, проф. Гайдарски, е за заплатите. Какво ще направите, така че една медицинска сестра да не получава по-малко от един ватман, след като вашето правителство направи така, че ватманите да взимат повече?

Никога в една страна не се сравняват отделни професии, защото всяка една професия има своята престижност. Също сестрите имат също, те са престижна дисциплина, професия впрочем, и би трябвало да получават повече. Аз никога не съм казвал, че сестрите трябва да получават малко и затова не трябва да ги сравняваме с ватманите. Но при положение, че те са търговско дружество и парите се изкарват и се формира тяхната заплата от това, което изработват, нещата са ясни. Значи, трябва да се работи повече и ще изкарат повече, и тогава финансите в болниците са повече. А те искат от министерството. Министерството няма право, това съм го заявявал многократно, нямам право и аз като министър да давам пари на търговско дружество за заплати. И ако те разчитат за някакви пари от Министерството на здравеопазването за повишаване на заплатите, много са сгрешили.

Е, чакайте де, ама нали вашата идея беше точно обратната - че тази болница трябва да има особен статут, и вие самият настоявахте колко отдавна го предлагате, а сега се хванахте за това търговско дружество?

Ама не, аз никога не съм казвал обратното. Няма това - вие казахте точно обратното. Никога не съм казвал точно обратното, напротив, казвам винаги едно и също. Едно и същото е, че нашите университетски болници трябва да имат по-особен статут, но това не значи, че те трябва да имат някаква привилегия. А статутът е едно, привилегията е друго. Значи статутът означава, че те може би например при положение, че една пътека струва да речем сто процента, тя трябва да бъде заплатена 100 процента или 105 процента. А да речем на една по-нисше стояща организация или болница може да бъде 95 процента и т.н. Има неща, които трябва да бъдат изяснени. Но ние не можем да се договорим с тях изобщо, защото те не желаят да преговарят на нормална почва. . . .

Добре де, а не ви ли притеснява, не ви ли притеснява, че говорите в момента за те за 1600 от 1800 души, нали някак си не звучи сериозно, след като всички като един се вдигат, значи има някакъв сериозен проблем.

Нещо сте сгрешили, господин Вълчев, няма такова нещо вдигане като един. Ето сега например, когато те трябваше да подадат, нали, знаете, че се подава документ, с който се удостоверява колко души ще стачкуват. Те твърдят, че повече от половината. Когато господин Спасков. . .

Те твърдят, че 1600 са се подписали от 1800.

Когато доц. Спасков им поиска да кажат, дайте да видим къде са тези хора, защото четете закона. Вие сте юрист и знаете, че при всички случаи трябва в този списък да фигурират хората с имената си, с ЕГН-та и т.н. Защото вие и аз също мога да си напиша например 2000 човека и да кажа - ето, това е списъкът ми. Сега, много ясно е казано в закона, че трябва да се знае точно кои хора са. Те крият хората и не казват точно колко са. Те казват, една цифра примерно определят и казват - те толкова са. Но никой не знае тези хора действително дали са тези или са някакви измислени числа. И затова те нямат и споразумение със… стачният комитет трябва да има споразумение предварително подписано с борда на директорите. Няма подписано такова споразумение, че се заявява стачката и след това, вие знаете също, че 7 дена след това имат право. Това определено...

Нали има арбитър, нали имаше арбитраж бе, д-р Гайдарски?

Да, има арбитраж и там е указано всичко по закон, разбирате ли, ние спазваме закона. А те непрекъснато нещо извъртат, стачният комитет, разбира се, и затова хората много от тях не знаят за какво става въпрос.

Има ли решение за искане стачката да бъде обявена за незаконна, има известно противоречие от вчера. Вие в съобщение на здравното министерство казвате, че съветът на директорите е взел, на "Пирогов", е взел решение да заведе дело в Софийския градски съд за обявяване на стачката за незаконна, а от самия съвет на директорите твърдят, че все още няма такова решение. Само била споделена идея.

...Вижте сега, аз ви казах и вече заявявах многократно, аз не се занимавам с тези неща. Д-р Матеев, който е шеф на борда, трябва да го питате него. Но аз доколкото знам, той май че е подал такава молба до Софийски градски съд за незаконност на стачката и ако вие сте чели вчера съобщението, има едно прессъобщение на нашето министерство, там са изброени причините, по които се смята стачката за незаконна.

Ще се плаща или не на тези, които работят, докато стачкуват?

Ами... съгласно арбитражното решение тези, които стачкуват не трябва да получават пари през това време.

Независимо, че примерно идва прострелян бизнесмен в главата, те го оперират и лекарят, който примерно спасява живота му, не взима нищо. Това според вас нормално ли е?

Не, не мога да ви кажа. Там трябва да се види как е решението на арбитражната комисия, защото арбитражната комисия е тази, която решава какво трябва да се прави, как ще се заплаща и т.н. Защото, доколкото разбрах, водачите, единият или двамата водачи са излезли в отпуска... да. Те...

Значи аз ви питам - какво е вашето мнение? Трябва ли да се плаща на лекар, който оперира спешно пристигнал пациент по време на стачката?

Аз мисля, че на този, който си работи, независимо от това, че е обявил примерно пристрастност към стачката, да му се плати. Но това вече не го решавам аз...

Т.е. вие смятате, че трябва да му се плати. Това е много важно. Значи този арбитраж трябва да се изтълкува и вие го тълкувате, че трябва да му се плати.

Ама разбира се, ако той работи човекът, да му се плати, да, но трябва да ви кажа, че началниците на клиники, водачите на... не, не стачниците, а водачите на клиниките, хората си работят и не стачкуват. Можете да отидете да проверите, да видите, че началниците на клиники, с малки изключения на един, двама, които са активни участници в стачката, всички си работят и те не стачкуват.

Блокирани ли са финансовите средства на "Пирогов", така че хората да не могат да си получат заплатите, защото бившият директор д-р Спасков имал единствено право да оперира с парите на "Пирогов"?

Не, и това е една лъжа. Доцент Спасков не е блокирал никакви сметки, а възникнаха проблемите с това, че новият борд и новият директор нямаха спесимен, а доцент Спасков имаше такъв спесимент, нали знаете, става въпрос за подпис. И даже миналия

петък възникна един голям проблем за аванса, но аз го подписах като министър, дадохме парите на хората, за да не се чувстват финансово изиграни. Вижте, ние правим всичко възможно. Трябва да ви кажа, че министерството е страшно загрижено за "Пирогов". Ние винаги сме искали "Пирогов" да бъде едно заведение високо качествено, да бъде едно от най-добрите в България. За съжаление обаче има хора, които правят всичко възможно да подронят авторитета на това заведение.

Добре, сега да изясним един въпрос. 

При предишно включване в "Седмицата" казахте, че и други болници в София могат да вършат същата работа и даже чакат на опашка за нея. Защо сега не докажете, това е най-лесният начин, че сте прав? Просто никого да не карат в "Пирогов". Защо Манол Велев, като го прострелват, го карат в "Пирогов", като може и другаде?

Още не бяха започнали стачката.

Не, става дума. .. ето, да спрат всякакви спешни случаи да се карат там.

Ама, чакайте, вие да не смятате, чe ако "Пирогов" не работеше, че няма къде да го оперират ли?

Интересно ми е защо ги карат? Значи е най-доброто място. Вие изказвате съмнения, но явно е най-доброто място, щом и в този случай го карат там. Ако имаше по-добро място в България, щяха да го закарат на другото място.

Аз пък мога да ви кажа, че има поне още две места, където също може да бъде опериран не по-лошо.

Ама, защо първото нещо, което минава през акъла на всеки е да отиде в "Пирогов", а не да отидат на тези другите хубави места?

Добре, значи, вие поддържате, вижте сега, вие сте много интересни хора от медиите. Вие поддържате стачниците, които рушат авторитета на това заведение и продължавате да поддържате стачниците, които нарушават спокойствието на гражданите, нарушават възможността хората да получат по-добра помощ. Ние се стремим да помогнем на тези граждани, правим всичко възможно, търсим пари, а вие всичките. .. гледам, че и вие клоните към тях. Вместо да кажете - вижте бе, хора, всичко, което е възможно на вас ви е дадено. Вие сте получили достатъчно, и то най-много пари в България. Ние не можем да раздаваме пари на едно заведение непрекъснато. Ние не можем да зависим от едно заведение, което непрекъснато ни заплашва: виждате ли, щом не ни давате пари, ние няма да работим. Същото беше навремето с Чирков. Последните дни на годината той казва: аз затварям тази клиника и ще видите какво ще се случи. Е, и какво стана, като я затвори? Какво се получи? Ето сега, тази клиника "Света Екатерина", тази болница "Света Екатерина" сменихме борда, хората си работят добре и не само че не правят вече 30 милиона, както правеха всяка година и вземаха парите на всички болници в България, и нямаше за другите болници, а в момента са и малко на печалба. Какво трябва непрекъснато да се плашим от това, че виждате ли, група стачници, група хора, които не са водещите в това, аз подчертавам, това не са водещите хора в "Пирогов". Има водещи хирурзи, има водещи специалисти и вижте ги тези хора, водещите, защо не стачкуват?

Искате да кажа на пироговци в момента - вие получавате достатъчно. Вие получавате достатъчно. Това ми казахте вие. Хайде, кажете им го вие - вие получихте достатъчно.

Г-н Вълчев, не на пироговци, пак бъркате, на хората, които стачкуват. Защото пироговци не стачкуват всички. А на тези, които стачкуват, на тях трябва да се каже, че в момента ние правим всичко възможно да бъдат увеличени заплатите им. Но не чрез Министерство на здравеопазването, а чрез подобряване, оптимизация на тяхната медицинска дейност. И те ще получат повече, аз съм го казал това нещо. Сега обаче има опасност заплатите им да станат още по-малки, защото те не изкарват достатъчно пари и няма откъде да дойдат тези пари. Ето това е. Аз съм го заявявал многократно и го заявявам пак.

Сега, има ли в момента, кой е регистрираният борд на болницата?

Има си борд, който в момента ще бъде регистриран в понеделник, тъй като т.нар. фирмено отделение в София, което е единствено, е в, доколкото разбрах, в отпуска до вчера, до петък. Значи, ако не са регистрирани в петък, вчера, защото това не мога да ви кажа, аз следобед не бях в София, предполагам, че ще бъде регистриран бордът в понеделник.

Добре де, и този нерегистриран борд имаше споразумение, или вие отричате, че имаше споразумение?

Този борд няма, те не са се обърнали към този борд и не са подписали с този борд споразумение. Няма какво да отричам, аз никога не отричам, аз винаги казвам истината.

Нищо не са се разбирали с никого?

Не, те не са искали споразумение с борда. А този борд е легитимен, тъй като след като е подписан договорът, защото ние подписваме договор между министъра на здравеопазването и всеки член на този борд, той за нас е легитимен. Разбира се, тази легитимност се потвърждава, след като бъде минато и във фирменото отделение на Софийски съд. Обаче за съжаление фирменото отделение не работеше тази седмица. И сега, аз многократно подчертавах да не се бърза, молих доцент Спасков да остане, докато се проведе конкурсът. Всичките тези неща можеха да минат много гладко, без никакви сътресения. Но те настояваха: Не, ние искаме утре. Настояват: на 6 юли да се подпише еди-какво си. Те определяха крайни дати, изостри се положението. Ето това е положението сега в момента.

Ми, може би им е писнало, бе, проф. Гайдарски. Не може едни лекари, на които карат най-тежките случаи на България, да взимат такива пари.

Вижте сега, г-н Вълчев, да ви обясня. Аз съм готов и съм го заявявал, в "Пирогов" има прекрасни лекари, хирурзи, травматолози, детски лекари, които заслужават да получават и 4000, и 5000 лева. Но има други, които не трябва да взимат пари, затова защото те се учат и още не са достигнали онази фаза, където да им се дават много пари. Те искат да направят социалистическия принцип - всичко по равно: 1500 лв. на лекарите, 800 лв. на сестрите, 400 лв. на санитарите.

Чакайте да ви питам, вие не бяхте ли социалист бе, проф. Гайдарски. В момента казвате, че социалистическият принцип е нещо лошо.

Аз много добре...

Вие не сте ли от тази партия, от социалистическата?

Г-н Вълчев, ей сега ще ви изясня. В момента, в момента ние имаме пазарен механизъм, а нямаме социалистически принцип, за това, което говорихме по времето, с вас май споменавахме тази дума, на един гений, медицински лекар, който се казва Семашко Онази система в момента е разбита, няма такава система вече. Тогава, при онази система имаше такова. ..

Не, шегувам се, защото стана смешно, нали, министърът от социалистическата партия каза, че социалистическият принцип е лош, и затова така,но да приемем, че е шега...

Вижте сега, може да ви се струва смешно и наивно, но това е истината, защото при нас в момента има пазарен механизъм. И ако аз казах, че правим социалистическия принцип на Семашко, това означава, че ние се връщаме назад във времето. Така, че. ..

Социализмът - връщане назад?

Значи, много хора от дясно искат да правят онова, което беше направено преди това. Но за съжаление социалистическото здравеопазване, което го имаше, на равнопоставеност е разбито окончателно. Това трябва да го знаете много добре. Това е положението.

Ама, сега дали разбрахте какво излезе? Ще ви изключат от БСП. Казахте социалистическият принцип, че е лош, и след това казахте, че социализмът връща назад?

Вижте, аз не съм на изпит пред вас, аз съм професор и аз изпитвам обикновено. Аз ви обяснявам какво е в момента състоянието на българското здравеопазване. То работи на пазарен принцип, на пазарен принцип, това го разберете. И не ми задавайте въпроси, които не са ви ясни. Значи... на пазарен принцип...

Не, аз от социализъм не разбирам, признавам.

Това е пазарният принцип. Сега, дали съм социалист, комунист няма никакво значение. Въпросът е, че ние спазваме този пазарен принцип. Ние сме в Европа, ние сме подписали така наречената хармонизация на нашето законодателство и ние следваме Европа. Това трябва да се разбере от всеки един. Това, което искат примерно стачниците, не пироговци, думата пироговци не я употребявайте - стачниците в "Пирогов". Те искат да има равнопоставеност. Значи единият, който прави примерно 100 операции на месец или 80, или 50, няма значение и другият, който не е влизал изобщо в операционния блок или е държал екартьорите и онзи да получи тези 1500 лв. Е, такава справедливост няма.

Добре, значи хайде за пазарния принцип, стига за социализъм.

Аз съм готов, пак ви казвам, аз съм готов да дадем на онези хора, които работят много и това, това е методиката. ..

Ама нали са се разбрали точно за това с вашия заместник Матеев и се е чакал просто вашият подпис. Нали има споразумение за заплатите, договорили са се какво ще правят.

Какъв подпис, аз за какво да се подписвам, там си има борд...

Искат да сте гарант...

Така, вие сте. . .

... защото не е регистриран бордът.

Г-н Вълчев, вие сте юрист и тия неща ги знаете много добре - има борд, има директор и те се подписват, министърът не се подписва.

Ама няма борд, то това е проблемът, че не може да се споразумеете. Борд няма, защото казахте за фирмено отделение - прав сте.

Няма такова нещо, значи има...

А Спасков си вдигна шапката и си отиде, и няма кой да се подпише. Това е целият проблем и затова казват да се подпише най-висшият, работодателят на борда.

Да, ами ние тогава можем да накараме и президентът да се разпише или да речем още по-сигурно е да се разпише министър-председателят. Защо трябва да се разписва министър-председателят или на министъра здравеопазването.

Ами те и това вече искат стачниците - да се разпише министър-председателят, защото вие не щете.

Не, ама аз нямам право. Вижте сега, г-н Вълчев, аз съм направил справка с нашите правни органи, това не е мое примерно заинатяване и хрумване, да кажа - не, няма да има подпиша борда. Напротив, вие знаете, че аз имам цял правен, не отдел, дирекция, която дирекция следи законите, четете ги и вижте, че не е необходимо министърът да се разписва.

Добре.

И точно след тази справка с нашата правна дирекция аз не се разписвам, защото нямам това не право, аз мога да им тегля един параф отгоре например, но нямам основания да се разпиша.

Ами, а теглете го, а теглете го и ще свърши стачката.

Ама, вижте, аз с тях многократно им правих такива, нали, жестове на добра воля многократно, многократно, от един месец. Винаги...

Ама не сте теглил никъде параф.

...тези юнаци от стачния комитет след това идват на другия ден с нови искания. И сега ми казаха, от нашата правна дирекция казаха: професор Гайдарски, вие нямате основание, никакво основание вие да се подписвате там. Ето това е.

Ще има ли стачки в други болници?

В други болници?

Да.

Не, категорично.

Никъде няма да има?

В други болници няма. Напротив, аз обиколих последните няколко седмици доста болници и точно те ми дават основание и казаха, че ако ние дадем парите, защото аз като дам парите, примерно ако дадем парите на "Пирогов", това означава, че няма да има за другите болници и те ще стачкуват. Защото на тях им е писнало няколко болници в България да бъдат привилегировани и за първи път, откакто е този Министерски съвет и това ръководство на болницата, има едно равноправие с хората. Даваме на всички, защото това са болници, които са с висок медицински продукт, дават високо качество и не може едни болници да получават непрекъснато всяка година, а другите нищо, в продължени на много години. Има болници, които 15 години не са им давани пари и са така живуркали.

Е, да де, но като гръмнат някой, пак ви казвам, пак го карат в "Пирогов", а не в тези други болници. Значи то това е интересното.

Абе няма такова нещо, бе.

Ама как да няма, къде го закараха, всички гръмнати тази седмица, дето ги изпостреляха, са в "Пирогов", що не са в други болници.

Е, не е вярно, не е вярно, напротив - във Военна болница например има сега двама или трима даже, не зная точно колко са - във Военна болница.

Ами, значи "Пирогов" и Военна трябва да взимат много повече от тия другите.

Не спекулирайте с това, че Манол Велев е бил закаран в там. Манол Велев можеше да бъде закаран и във Военна болница, но понеже по-близо, нали знаете, че когато е в напрежение, оставихте го в "Пирогов". И от "Пирогов", между другото професор Габровски, който го е оперирал, е един прекрасен хирург. И ето аз на него и на другите началници като него, които са, ако има възможности и се разработи една такава методика ... ще дадем много пари. Но не можем да дадем на хора, които в годината имат 20 операции, в годината, знаете ли какво значи. ..

Е, колко взима Габровски? Колко ще вземе Габровски, дето сега, дай Боже, спасява живот.

Не мога да кажа колко ще вземе сега. Вие ме питате за нещо, което аз не знам. Но Габровски взима добра заплата. Питайте го него, той ще ви каже, освен ако. ..

Габровски трябва да е доволен от заплатата, ще го питам.

Това не е въпрос, който трябва да се съобщава в ефир.

Добре. Стават много хубави разговори с вас. Аз от цялата работа разбрах, че пироговци искат социализъм, обаче БСП няма да им го даде.

Не искат социализъм.

Е, така казахте вие сега.

Пак изкривявате. Вижте сега, вие четете евангелието, както се казваше, какво беше. ..да не казваме. . .

Хайде сега и дявол ще ме изкарахте.

Няма такова нещо. Не за пироговци, пак казвам, те не искат социализъм, а искат онзи принцип за. .. нали така, на всекиму по равничко, нали. А един си скъса онова за работа, нали, от работа и ще получи 1500 лв. И другият, който цял ден си клати краката или там влиза по няколко пъти в годината да оперира, и той по равно. Е за това става въпрос. Ако вие не сте ме разбрали, като се видим ще ви го дообясня.

Добре, ще се видим със сигурност, защото нещата няма да свършат бързо в "Пирогов", както излиза, след като казахте в началото на това интервю, че не смятате да спирате стачката в "Пирогов".

А как да я спра, със сила ли искате да я спра, вие ме тикате да извикам полицията ли, това ли искате?

Ама, нали казахте - теглите един параф и я спирате.

Ама нямам право, ето това аз ви казвам, вие сте юрист, на вас ли да обяснявам, ако беше някой друг журналист, който не разбира тия неща добре, но аз нямам право да се подпиша под това споразумение там. Нямам право, това е положението.

Е, то ще е политическо, не юридическо.

А... това вече е друг въпрос, когато става политическо.

Ами те, при положение, че казвате, че искат социализъм, вие трябва да ги. .. социалистите първи трябва да бъдете при хората, които искат социализъм.

Ама никой не е говорил, че ние искаме социализъм. Вижте сега, в здравеопазването няма социализъм, няма комунизъм, няма буржоазия. В здравеопазването има добри лекари, които си вършат съвестно работата дори и когато не са им плащали. Аз съм бил лекар например в провинцията и ми плащаха 16 стотинки, като ме вдигнат нощно време - 16 стотинки за един час. Никога не съм правил въпрос, защото аз това го считах за задължение да давам здраве на хората.

То това е социализмът - 16 стотинки на един лекар.

Разбира се, ето това е положението, ако те искат. .. А те горе-долу искат нещо такова, нали.

А, 16 стотинки не искат.

А в целия свят, вижте сега, аз съм бил и във Франция, и в Америка, няма държава, която да не съм посетил. Хората, които работят много получават много. Който работи малко, получава малко. Това е, а те искат всичките по равно. Вие сте юрист, преценете това справедливо ли е, социалистическо ли е, комунистическо ли е, буржоазно ли е, вие го кажете. Ако искате, на нашите слушатели вие го обяснете.