„Евророма”: Ние сме готови за Европа, а вие братя българи?
„Евророма”: Ние сме готови за Европа, а вие братя българи? / netinfo

Формацията на Цветелин Кънчев „Евророма” подкрепи ДПС на евровота, като имаше свой представител в листата под номер 6 – 27-годишната Милена Христова, която не успя да влезе в Европейския парламент. Въпреки това „Евророма” смята, че инвестицията в ДПС си е струвала, защото е резултат на партньорство повече от шест години и в следващия Европарламент може да попадне техен кандидат:

Не е важно кой колко е допринесъл, важното е, че сме работили от сърце и безкористно, а при всички положения нашият принос не е много малък. Не сме си паднали под резултатите от 2005 г.

Как приемате, че над снимките на избраните евродепутати стоят заглавия „Избраха ги турци и цигани”?

Има и такива, за голямо съжаление. Има такива хора в нашата страна, но е крайно време те да се научат, че ние съществуваме, те трябва да ни приемат. Няма как, новите европейски реалности го изискват.

На какво залагате с това ваше партньорство с ДПС, което не е от вчера?

Когато аз бях в командировка разбрахме, че други приятели освен Ахмед Доган и ДПС нямаме. Ние показахме за тези 6 години, че сме партия, която води последователна и разпознаваема политика, което е много важно, че не сме онези обикновени мангали, които прелитат от цвят на цвят, само и само да забършат някой лев.

Ромският етнос се поддава на купуване по време на избори – кебапчета имаше и на този вот.

Факт е, че на тези избори имаше партии, които изгоряха с пари.

В смисъл, че са давали пари, а не са получили подкрепа?

В най-добрия случай са получили 10% от обещаното. На НДСВ в Кюстендил им бяха обещани 2000 гласа, а в областта – още 2000. И срещу 4000 гласа те взеха – 200.

Смятате ли, че повечето роми са действали така – взимали са каквото им дадат, а на изборите…

В крайна сметка, ако им дават толкова на сила! Макар че те нарушават закона и аз съм категорично против това. Взимайки парите и отивайки да гласуват за тази партия, те нарушават закона тотално, но ако вземат парите и негласуват за тази партия, тогава е дискусионен въпросът дали са нарушили закона.

Категоричен ли сте, че от ваша страна няма нито един глас, купен с пари или срещу други материални неща? Заговори се за пилета , олио…

Вие знаете, че пари никога не сме раздавали, не сме процедирали така. Аз ако дам 10 лева да купя някой цигански глас, все едно продавам детето си. Все едно утре така някой ще купи моето дете.

Защото и на тези избори имаше обвинения, и към ДПС.

Факт е, че всяка партия, взимайки „Евророма” за партньор, си оправя най-важния въпрос – да не се налага да плаща за цигански гласове.

Защо помагате на Ахмед Доган без пари?

Няма безплатен обяд, все пак ние имаме наше момиче в листата.

Малко не достигна обаче на Милена Христова да влезе с листата на ДПС.

Няма значение, дадено ни е достойно място в първата зона – шестте, съвсем малко, ние имаме пет и половина и отгоре, знаете. ДПС и г-н Ахмед Доган гледат на нас като на партньор, а не като на слуги. Естествено след като гледат на нас като на партньор, и ние трябва да се държим с тях партньорски.

Показаха ли ромите и турците как се правят избори? Българинът остана вкъщи.

Ние показахме най-вече, че сме най-много узрели за европейските нови реалности – това показахме. Ние сме готови за Европа, а вие братя българи?

Не звучи ли това парадоксално – в махалите да са разбрали, че са готови за Европа, а пък българинът да не е?

Бай Ганьо е свикнал да пати от собственото си терсене и от собствения си инат. То е малко като онази история за шопа, който отишъл в зоологическата градина и след като видял жирафа, казал: „Не е верно, такова животно нема”. Но се надявам да не изостават много след нас и да вървим заедно напред.

Абсолютно ли сте убеден, че „Евророма” не е уязвима от законова гледна точка за честното провеждане на вота?

Абсолютно, аз ви казах. Никога в цялата си политическа кариера не съм позволявал да се раздаде от името на „Евророма” и 5 ст., камо ли 5 лв. Това е неправилно. Аз искам нашите хора да се научат, че трябва да стават милионери, а не „стотинкаджии”. Тези, които им дават по 5 лв. искат да ги държат да си останат стотинкаджии.

Да, но не казвате каква подкрепа сте дали на ДПС сега?

Колкото и да сме дали, сме го дали от сърце.