Експерт по европейски тероризъм: Не трябва да се водят преговори с ЕТА
Експерт по европейски тероризъм: Не трябва да се водят преговори с ЕТА / Reuters

Рохелио Алонсо е считан за един от най-големите експерти по европейски тероризъм. Алонсо е автор на многобройни публикации за терористичните групировки ЕТА и ИРА. Понастоящем Рохелио Алонсо е професор по политология в мадридския университет „Рей Хуан Карлос".

Той коментира за Дарик примирието, което обяви в неделя баската терористична групировка ЕТА.

Преди дни баската сепаратиска организация ЕТА обяви примирие за 11-ти път. Може ли да бъде по-различно това примирие от предишните 10?

Съобщението на ЕТА не може да се приеме като примирие. Единственото, което направи ЕТА, беше да обяви, че преди няколко месеца е решила да преустанови въоръженото нападение. Въпреки това, тази терористична организация продължава да планира и извършва терористични нападения. Не трябва да забравяме, че когато решава да прекрати въоръжената борба през март, ЕТА убива френски полицай по време на терористична операция. Това означава, че ЕТА преди няколко дни ни информира, че е взела едно решение преди месеци, като резултат от огромния натиск, на който е подложена от полицейските служби. Терористичната банда е силно отслабена и се опитва да се прегрупира и реорганизира. Но това в никакъв случай не означава, че баските терористи са се предали.

А на какво се дължи кризата в ЕТА?

Решаващ фактор за отслабените сили на ЕТА е огромният социален, съдебен и политически натиск, на който бе подложена в различни държави. Не само Испания, но и Португалия, и Франция имат огромен принос за настоящата криза в ЕТА. Освен това нейната политическа партия Батасуна беше обявена за нелегитимна. А това беше много тежък удар за ЕТА.

Кои бяха през годините успехите и грешките на антитерористичната политика на испанското правителство?

Преговорите с ЕТА бяха пълен провал, защото самото започване на диалога с терористите сне натиска, който до тогава се упражняваше върху тях. Хубавото в случая е, че хората, отговорни за преговорите, признаха своите грешки. Оценявам като много сполучливо решението на правителството да прекъсне окончателно преговорите и да започне да оказва постоянен натиск върху терористичната групировка. Без съмнение най-големият успех в борбата с ЕТА е консенсусът, който постигнаха всички политически партии в Испания. Именно този консенсус позволи да се предприеме единна и ясна антитерористична политика.

Но ЕТА обяви във видеозаписа, че е готова да преговаря с правителството. Трябва ли да се започнат преговори в този момент между терористите и испанските власти?

Не трябва да се водят преговори с ЕТА при никакви обстоятелства. ЕТА е терористична организация, която предизвиква демократичната система. А една демократична държава не може удовлетвори исканията на терористи. Ако от ЕТА искат да се предадат, може да го направят във всеки момент.