Дянков: Мощите са автентични, щом Ватиканът казва
Дянков: Мощите са автентични, щом Ватиканът казва / снимка: Sofia Photo Agency
Дянков: Мощите са автентични, щом Ватиканът казва
32000
Дянков: Мощите са автентични, щом Ватиканът казва
  • Дянков: Мощите са автентични, щом Ватиканът казва

Заради кризата държавата отдели сравнително малка сума за археологическите работи, които следват след откриването на мощите на Свети Йоан Предтеча. Това заяви в интервю за Дарик финансовият министър Симеон Дянков, който посети Бургас. Той бе категоричен, че находката е автентична, тъй като това е потвърдено и от Ватикана. Едва 50 000 лева са отпуснати за обекта край Созопол, като парите ще бъдат насочени най-вече към неговата консервацията. Ето какво още каза Симеон Дянков:

Г-н министър, около 900 хил. лв. бяха преведени от централния бюджет по сметка на Министерство на културата. Това нормалната субсидия към министерството ли е или извънреден трансфер заради откритите свети мощи на Йоан Предтеча край Созопол?

Това е регулярна субсидия, вече беше замислена в централния бюджет. Много от нещата, които бяхме замислили в централния бюджет предвид кризата може и да не се случат. Затова направихме ревизията. Това се случи не само заради Йоан Кръстител. Цялата идея е, че България може да развие и трябва да развие културно-исторически туризъм, който да помогне и на областите около Черно море, Бургаска област, където сме сега и въобще на цяла България да направи от това нещо, което е от полза за цяла България. От тази гледна точка аз гледам на това като инвестиция, културно-историческо наследство, но и инвестиция в икономиката на страната.

Вие сте човекът, който дава парите. Как ви се струва - малка или голяма е?

Това е сравнително малка сума, но на момента това можем да си позволим. Преди са правени подобни инвестиции, но като се погледне какво е ставало, с много малки изключения те са били не много добре използвани. Сега ние се фокусираме и това го решават експертите в обекти с национално значение. От тази сума - 900 хил. лв., само 50 хил. лв. ще отидат в Созопол. Други суми отидоха на Трапезица, в Преслав отидоха 200 хил. лв. Фокусираме се в обекти от национално значение, около които може да се строи инфраструктура, да се привличат и българи. И нашите деца да знаят за прекрасното ни наследство, и туристите.

Обмисля ли се вариантът за отдаване на концесия на този културно-исторически обект?

Не, на този етап не се обмисля такава концесия. Там има много работа да направят експертите, археолозите, консерваторите. Парите за Созопол отиват за консервация, понеже през лятото се копае, археолозите работят, а след това трябва да се консервира обектът, така че да не се разруши по време на зимата и да го гледат хората с десетилетия, и с векове. Тези пари са главно за консервация. Концесия въобще не се мисли на този етап.

Вашият колега, министърът без портфейл се разгневи на хората, които се усъмниха в достоверността на мощите на Свети Йоан Предтеча. Какво е направено в тази посока? Подложени ли са те вече на проверка? Кой трябва да каже дали те са истински или не са?

Това експертите ще го кажат. Аз разбирам, че още миналата седмица е имало коментар от експерт от Ватикана, според който тези мощи са автентични. Това за нас е важно. Пак експертите могат да кажат това. На мен като човек от правителството и като българин ми изглежда важно, защото Ватикана предполагам знае много добре този тип теми. Говорил съм с няколко експерти и като бях във Велико Търново. Те ми казват, че има определени технологии, които могат да се използват и се използват, за да може още по-точно тази автентичност да се определи. Това обаче отнема доста време.