До месец внасят още две обвинения срещу Вальо Топлото
До месец внасят още две обвинения срещу Вальо Топлото / netinfo

Накъде поема делото "Топлофикация" - наблюдаващият прокурор Божидар Джамбазов, той е заместник-градски прокурор на София, гост в студиото на “Седмицата”.

Защо все още не е внесен обвинителен акт срещу Валентин Димитров в съда и някак логично съдът го пуска сега от ареста, след като 11 месеца седи там? Бихме могли да намерим аргументи с вас, че не е нормално да седиш 11 месеца без да те вкарат в съда?

Аз не мога да приема това, че не е нормално, тъй като законът определя един максимално допустим срок на задържане във фазата на досъдебното производство. И във всеки един от случаите трябва да се преценява индивидуално. Съгласен съм, че за едно елементарно дело – примерно за задържане за наркотици, едни такъв срок за разследване, би бил прекалено дълъг. Нека да имаме предвид, че в случая става въпрос за пране на пари, за данъчни престъпления, за валутни престъпления, за длъжностни присвоявания. Престъпления, свързани с дейността на "Топлофикация"-София в близките десет години.

Т.е. трябва да се извърши един огромен обем от работа, който на практика в рамките на тези 11 месеца не би могъл да завърши. Независимо от това – моето становище беше – аз продължавам да го поддържам и към момента, че ние бихме могли и в рамките на тези 12 месеца, които исках г-н Димитров да остане с мярка за неотклонение “задържане под стража” щяхме и ще приключим част от разследванията.

Ще внесете обвинителния акт?

Да, мисля, че е разумно до края на този месец да бъдат внесени поне два обвинителни акта за част от обвиненията срещу Валентин Димитров.

За какво?

Нека това да не го коментираме!

Защото Димитров и адвокатите му твърдят, или поне се пише, твърдят, че всъщност с освобождаването му вчера от ареста парнали аргументите за прането на пари? Вече това са от модните импровизации, че не може да е източвал парното, след като сметките не са паднали, даже са се вдигнали – значи той толкова хубаво е и управлявал.

Искам да кажа нещо, тъй като чух едно изявление на г-н Димитров, че не било откраднато нито – нито болт от "Топлофикация"-София, значи за мен е абсурдно, знаейки това, което имаме като доказателства по делото – специално за длъжностно присвояване в "Топлофикация" и в предвид вече няколко решения на Градския и на апелативния съд, което касае мерките за отклонения и на другите обвиняеми – Рогачев, Абланска, Антонов, Мая Стоилова, да се говори, че няма престъпление, че няма източени средства от "Топлофикация"-извинявайте, е абсурдно. Просто това е абсурдно.

Вие употребихте квалификацията “длъжностно” – така подсказвате, в посока, която гледа прокуратурата.

Така е, въпреки че трябва да се има предвид, че първоначалните квалификации – това са едни работни квалификации. В крайна сметка, след като се съберат всички доказателства, ще се прецени окончателната квалификация. Това, което е по-важно, е, че за мен категорично има извършени престъпления, и има извършени престъпления в "Топлофикация" - София за милиони левове.

Вярно ли е, че не можете да го хванете за пране на пари заради българския закон – там, за да се докаже, че переш пари, първо, трябва да се докаже, че тези пари са от престъпление?

Така е, безспорно.

Не е американската схема, за която си говорихме – там, ако вземах 1000 лева, а имаш къща за 1 млн., се приема по презумпцията, че не ти е чиста работата.

За съжаление не сме в Америка, защото, ако бяхме в Америка със сигурност досега щяхме да сме приключили и да сме забравили за този процес за пране на пари. В крайна сметка трябва да се съобразим с нашата правна система – тя изисква действително на т. нар. предикатно престъпление. Тук в рамките на последните месеци имахме един чисто правен спор – от колко следва да бъде точно посочено предикатното престъпление на този етап на разследването.

Т.е вие трябва да докажете какво: че той е присвоил парите неправомерно...

Трябва да се докаже връзка между парите, които са акумулирани по сметките, за които твърдим, че има извършване на пране. Това са парите по сметките, парите във сейфовете, които са намерени на г-н Валентин Димитров. Участието в проекта “Банско пропъртис” и съответно че тези пари са придобити по един престъпен начин, т.е. от някакво престъпление. В случая освен длъжностно присвояване, мисля, че можем да говорим и за сключване на изгодни сделки, просто различен тип престъпления има извършвани в "Топлофикация"-София.

И доказвате, първо тях, и след това вече самото изпиране на тези пари от престъпленията чрез различни завъртания. Това е второто нещо, което доказвате?

Общо взето казано – да, по този начин стоят нещата.

Защо смятате, че има опасност да се скрие или да направи ново престъпление?

Този въпрос за мен е – първо елементарната логика налага този извод, от друга страна следва да се изхожда от доказателствата по делото.

Добре де, ама каква държава е България? Не е ли нормално да си представим, че дори на свобода, такъв човек, сега вие не можете да го потвърдите поради поста, който имате, ще бъде поставен на слушане със специални разузнавателни средства, ще бъде на постоянно проследяване, както се казва това ще ви помага. Би могло да се смята теоретично, че ще ви помогне да видите с кой се чува или с кой ходи да се среща.

Нека да оставим на страна въпросът със специалните разузнавателни средства.

Защо казвате, че може да се стигне?

Аз ще обясня. За мен логиката е съвсем проста и елементарна, защото аз не мога да приема, че изхождайки от доказателствата по делото и това, че става въпрос за престъпления за милиони левове. Един човек, излизайки на свобода и това,че е вършил тези престъпления в продължение на близо десет годишен период, няма да се изкуши най-малкото да извърши друго престъпление. Т. е да се окаже натиск върху свидетели, да се правят опити за манипулация на документи. Аз съм заявявал вече няколкократно, че по самото дело аз имам съмнения, имаме данни за извършени подобни манипулации.

На документи?

На документи.

Как ги вършиха тези манипулации като ги бяхте затворили?

С оглед да се управляват определени средства.

Т.е. други техни хора, докато лежаха тези от “Топлофикация” ...

Има варианти. Сега тук ще навлезем в, не ми се иска да навлизаме в подробности, но знаете, че до всеки един задържан, една част от хората, има един определен кръг от хора, с които той може да контактува без абсолютно никакъв контрол.

Смятате, че чрез тях може да стане?

Всичко е възможно. Това, което искам да кажа е, че бидейки на свобода, опасността да се извърши друго престъпление е съвсем реална, за мен и аз продължавам да поддържам тази своя теза. Като считам, че тя е абсолютно логична и не могат да ме убедят в противното.

Колко съдии не успяхте да убедите? Градският е единият и после трима в Апелативен.

Не знам, защото аз в своите мотиви в протеста си пред Апелативния съд сам изложил, че на практика няма никакви нови обстоятелства, освен това, че мина още един месец от задържането. В крайна сметка колегите от съда са преценили така, може би трябва да попитате тях – те да коментират тези неща – това е което аз мога да кажа – аз държа на своята позиция и не бих могъл да коментирам решения на други колеги.

Преди месец в началото на май говорите за забавяне на разследването на съвместното дружество на Красимир Георгиев, това е шефът на “Фронтиер” и майката на Валентин Димитров. Сега наваксано ли е?

Никога не сам искал да използвам тези т.нар. забавяния като някакво оправдание за нашата работа, мисля че имаме ясно изградена стратегия и план за разследване с колегите от НСлС и с дознателите, с които продължаваме да работим по тези дела. Убеден съм, че ние ще си свършим работата и по всички дела, по които имаме повдигнати обвинения за извършени престъпления те ще приключат успешно и ще бъдат внесени обвинителни актове.

Къде е сега Красимир Георгиев? Още ли е в Швейцария?

Извън страната е, къде точно е в момента не мога да ви кажа.

Добре, вие му повдигнахте обвинение за пране на пари.

Задочно, да. Точно така.

Добре, де и сега какво правим? Какво прави България в тази ситуация?

Сега в тази ситуация имаме доста варианти за действие. В крайна сметка бяха ни представени едни документи, че в определен период от време е необходимо неговото възстановяване, предвид една операция, която си е направил.

Дали ще се върне сам?

... какви допълнителни документи ще ни бъдат представени, тъй като чрез неговия адвокат ние сме предупредили, той знае, че е обвиняем в България, знае неговите задължения, така че очакваме да ни бъде съобщено кога той ще се върне в България.

Не трябва ли да сте с по-активна позиция, защото той може да си остане в Швейцария, ние имаме сигурно за правна помощ договор и те ще го екстрадират.

В никакъв случай нямаме намерение да изчакваме прекалено много, в крайна сметка ще се съобразим със здравословното състояние, но разбирате, че има един такъв нормален период на изчакване, след което просто ще предприемем съответните действия.

Вие това проверили ли сте го някъде за здравословното състояние?

Има представени документи от неговия защитник, има упълномощен защитник, където са предоставени ...

Швейцарски лекари ли са казали, че е болен, в швейцарска болница ли са се подписали, че е болен?

Да има чуждестранни документи нека общо да го кажем, че е на лечение и това се потвърждава от неговия защитник.

Не, защото в България, нали, не че искам нещо да кажа за лекарите, но някак ако е Швейцария може да се предполага, че ако швейцарски доктор се е подписал на такова нещо ще лежи после в Швейцария.

Ние нямаме намерение сега да издевателстваме над който и да е гражданин в крайна сметка така нормално е да дадем един толеранс от няколко седмици, след което в случай вече, че преценим, че по някакъв начин се цели укриване на това лица мисля че има достатъчно възможности за неговото така явяване пред органите на досъдебното производство.

“Фронтиер” ли са дали най-много пари на Валентин Димитров?

Въобще не става въпрос за “Фронтиер”, става въпрос за друга фирма, но доколкото разбирам г-н Красимир Георгиев е известен повече с фирмата “Фронтиер”

Добре, но негова фирма, става въпрос за негова фирма.

Става въпрос за фирма, която той представлява.

Вярно ли е, че са над 30 фирмите, които са давали – това го каза, явно не е някаква следствена тайна, бившата шефка на отдел “Икономически престъпления”.

Имате предвид над 30 фирми…

Над 30 фирми били давали пари на Валентин Димитров. Във вестник “Труд” го казва Зоя Иванова, а отделно и физически лица.

Значи не е тайна, че самото пране на пари е ставало посредством различни фирми.

Обемът е такъв – десетки.

Приблизително десетки са, да. Не е една или две.

Установихте ли вече колко голяма вреда е нанесена на разследването с изтичането на информация?

По отношение на евентуалните вреди мисля че има едно разследване, което се води от колегите от Градска прокуратура. Те ще преценят дали някой е извършвал престъпление против правосъдието, тъй като разследването е именно във връзка със случая “Топлофикация”. За мен това е един неприятен факт, защото когато водиш разследване в продължение на няколко месеца и най-малкото се установят такива данни при всички положения пораждат се най-малкото съмнения относно лоялността на хората, с които си работил.

Добре, де, а вие кога го разбрахте това, че ви лъжат следователите? Това, просто, вие сте наблюдаващият прокурор на това дело. Вие сте господарят на досъдебното производство.

Ако се сещате добре, как започна, става въпрос за една докладна, която е внесена във Висшия съдебен съвет...

Така почна, да.

... с данни за това че е изнасяна информация по отношение на Красимир Георгиев. Сами разбирате, че аз няма как да разбера, че е изнасяна информация, тъй като ако аз имах данните преди ...

Шефът на Следствието е знаел, явно е събирал .. и той не ви е казал нищо.

Това е, което стана ясно, просто в момента, в който стана ясно съответните следователи бяха отстранени. Това е истината.

Нормално ли е Александър Александров да се занимава с контрола на делото, включително и с този вид изследвания, да ги наречем, на въпроса за изтичане на информацията.

Той е административен ръководител на НСлС и той е човекът, който отговаря за хората, които са му подчинени на практика, както аз съм подчинен на градския прокурор, и той е отговорен за моите действия, той е човекът който трябва да контролира начина ми на работа, така г-н Александров контролира работата на своите следователи. Аз в никакъв случай не искам да бягам от това да се оправдавам по този начин, но факт е че веднага след като бяхме установили наличие на такова изтичане на данни за изтичане н информация следователите бяха отстранени.

Има ли препятстване на правосъдието по делото за “Топлофикация” според вас?

Това ще каже колегата, който извършва разследване аз не бих могъл да кажа.

А по вашето дело “Овчаров-Александров” разпитвате ли ги?

Това не е мое дело , това е също дело което се ...

Става дума по делото, което вие наблюдавате за “Топлофикация” - ще викате ли Овчаров и Александров?

Значи, всички знаят, че г-н Овчаров беше разпитван по делото “Топлофикация”. Два пъти е разпитван във връзка с тези дела.

Но, след случая, след скандала - не.

Не. Аз лично честно да ви кажа нямам представа, тъй като този скандал е във връзка пък с някакви взаимни обвинения до колкото знам за това се води разследване ...

Там е замесен и “Булгартабак” и ...

... така че това на практика независимо, че започва с ... “Топлофикация”, няма нищо общо.

Добре де, не трябва ли прокурорите да се ..., защото става сега малко. Вие си разследвате вашето – друг ваш колега разследва неговото, а нещата започват да изглеждат взаимно свързани. Не трябва ли да се работи заедно в чисто организационен план?

Знаете, че в Наказателния кодекс престъплението е личен акт. Няма как да бъде по друг начин, така че ние сме се концентрирали в това, което в момента работим, това, което аз мога да говоря това са разследванията във връзка с “Топлофикация” и дейността на Валентин Димитров.

Защото в контекста на цялата ситуация може да се вкарат и твърденията от тази седмица за пазаруването на политици от бившия шеф на Държавния резерв, с тези ценоразписи, които вази той – нали, някакви протоколи.

Съгласен съм, но мисля че ако подходим по този начин, толкова глобално, мисля че до никъде няма да стигнем.

Вие карате като на Ал Капоне и данъците – не доказвате, че е мафиот, доказвате, че не си е платил данъците.

Мисля, че това, което можем да докажем ще го докажем като престъпление.

При какви условия работите по това дело. На мен не ми направи особено добро впечатление новината, че американският посланик дарява 6 компютъра на българската прокуратура с пари на ФБР, разбира се трябва да се благодари на американското правителство, за това което прави, но това дава и друг сигнал, сега, че ние нямаме да си купим тези 6 компютъра, а пък сме тръгнали да гоним такива големи пари.

Тук вече мога да говоря от моите наблюдения като зам.-градски прокурор и като човек, който работи в Съдебната палата. Действително в крайна сметка условията, при които работи Прокуратурата в София не само прокуратурата и колегите в Съда, имайте предвид, че Административния съд на град София няма помещение.

Да, те бяха тук ваши колеги преди две седмици и казаха, че си носят вкъщи.

Аз съм виждал колеги, които са в коридора. Извинявайте, но не мога да приема за нормални едни такива условия, при които се работи. Ние не се оплакваме ...

Ви сте със самостоятелен кабинет.

Ние не се оплакваме, затова защото знаете, че част от делата бяха обособени и беше направено т.нар. “спецзвено”, което всъщност – специалното на това звено беше, че се даде възможност част от делата да се работят в едни по-спокойни и едни по-нормални условия, т.е. ние сме един екип от 5 човека, които се ангажираме с няколко дела и тях ги разследваме в НСлС, тъй като и голяма част от следователите са там, така че при нас условията са по-нормални, но за останалите колеги условията ...

Какво наричате вие “по-нормални”? Дайте физически, да кажем, вие сам ли сте в кабинет?

По-нормални са. Аз съм сам в кабинет в момента.

Имате ли кола? Която е ваша с шофьор, както имат....

Лично моя кола нямам, имаме ...

Ама вие тези дето ги разследвате имат по сто коли.

Е, сигурно и аз чух, че вчера г-н Валентин Димитров е напуснал с някакъв черен джип, който го е чакал пред НСлС, но ...

Компютри, техника друга ...

Не, за компютри мисля че, за компютри всеки колега е обезпечен с компютър и с телефон, да.

Технически сътрудници няколко души имате ли, които да ги пращате – единият на Бахамите да търси сметки на Димитров, други в Австрия, трети тук в София?

За такива неща въобще не можем да говорим – за технически сътрудници, но това, което като минимум е обезпечена прокуратурата – това са действително всеки колега разполага с компютър, с който да работи, място, на което може да работи. За съжаление ситуацията в Градската прокуратура е че работят по трима колеги минимум в стая.

Правосъднит министър тази седмица каза, че проблемът е че няма пари. Вие сега с този разказ показва, че наистина България има организационен проблем не може да се бориш с големите престъпници без да дадеш огромен ресурс и сериозен статут на хората, които си натоварил с тази работа.

Доколкото ми е известно Министерството на правосъдието обезпечава финансово съдебната система.