Цветан Цветанов: Смятам, че е достижимо да имаме 7-8 евродепутати
Цветан Цветанов: Смятам, че е достижимо да имаме 7-8 евродепутати / netinfo

Цветан Цветанов в интервю за предаването „Дарик кафе”.  

Станахте председател на партия ГЕРБ, но като че ли дните Ви на този пост са преброени. Бойко Борисов сам каза, че ако не е кмет един ден, ще оглави партията. Това не Ви ли притеснява?

Не ме притеснява, защото с този човек съм работил през последните шест години. Винаги съм смятал, че сме работили като тандем. Аз съм работил за него, така че въобще не ме притеснява Важно е каузата ГЕРБ да успее и в момента има много организационна работа, която трябва да се свърши по изграждането и организирането на структурите.

Така че мисля, че не трябва да има никакви коментари по отношение на това кай е лидерът, кой е председателят или кой е неформалният лидер. Ясно е, че лидерът е Бойко Борисов. Председателят съм аз. Бях избран с такова голямо мнозинство с предложението и препоръката но Бойко Борисов, който е гарант за всичко това, което се случва.

С какво ГЕРБ ще се отличава от другите партии? Вестник „Сега” пише днес на първата си страница, че сте се устремили към властта с царски обещания.

ГЕРБ разчита само и единствено на доказалите се хора по места. За това и в Устава има текст. Когато един човек се вземе на сериозно – това се отнася и за мен самия – и започне да забравя това, за което е избран, естествено, трябва да има някакви лостове същият да бъде приземяван. Затова ние искаме да изградим структури по места и залагаме на хора, които са се доказали, а не на хора, имаха възможността, на които беше гласувано доверие от митингите през последните шестнадесет години, но те излъгаха хората. Това бяха случайно попаднали хора, които нямаха нищо като биографии зад гърба си.

В какви срокове можете да изпълните тези обещания, които бяха очертани вчера? Говоря за предимно икономическите.

Аз много се радвам, че имаме добро партньорство с експерти и това, което кметът направи преди една година - една презентация, заедно с тогавашния Съюз на работодателите, сега Конфедерация на работодателите и индустриалците. Това е основата на диалога, която ние ще поставим, за да можем да направим изпълнимо всичко това, защото експертите са тези на които ще заложим.

Какво означава това, че гражданското сдружение ГЕРБ ще продължи да съществува, че негов председател ще е Душана Здравкова и ролята на това сдружение е да контролира партия ГЕРБ?

В гражданското сдружение могат да членуват и хора, които са членове на други партии. В гражданското сдружение могат да членуват хора, които са държавни служители и имат законови ограничения да бъдат членове на партия ГЕРБ.

А как ще ви контролира?

Това е гражданското общество. Гражданското общество ще бъде корективът на партия ГЕРБ. И ние залагаме на това да се събираме заедно по места, да си партнираме с това гражданско сдружение. Това е идеята.

Бойко Борисов каза вчера, че в ГЕРБ вече има внедрени хора и че ще се отървете от тях, когато те бъдат разпознати. По какво ще разпознаете внедрените хора и колко са те?

Внедрените хора ще бъдат разпознати по действията си или по бездействието си. Затова и коментарът, който направи генералът в тази посока, беше свързан с Устава, който беше изготвен. Там има възможност хора, които не водят политиката на ГЕРБ, които не се съобразяват с очакванията на хората, да бъдат отстранявани своевременно.

Как знаете, че има внедрени хора, пък още не знаете кои са те?

През последните няколко месеца ние се развивахме и направихме конкретни корекции в ръководството по места, защото работим с хора, които като цяло ние не ги познаваме достатъчно добре. С действията си, с работата си, с отношението на хората към тях, с авторитета, който имат те по места, ние предприемаме действия.

Вие лично, господин Цветанов, предрекохте, че ГЕРБ ще има най-много представители в Европейския парламент. Колко ще бъдат те?

Да не се основавам на някаква цифра, но ще бъдем с най-много евродепутати.

Все пак, какво значи с най-много?

Приемете 7-8 души. Мисля, че това е достижимо.

Не се ли опасявате, че хората някак ще останат с впечатлението, че ГЕРБ е авторитарна партия. Бойко Борисов казва „моята партия”, направо нареди на делегатите да не коментират президента Георги Първанов, само той можел да го прави. Освен това контролната комисия на партията беше гласувана амблок, без хората да бъда представени, имаше леко недоволство.

Това беше учредително събрание, хората бяха от цялата страна, не се познаваха. Това не е редовен конгрес на партията. Затова всяка една дискусия би се проточила и надали бихме могли да вземем най-доброто решение. Бойко Борисов е обикалял и е присъствал на изграждането на структурите по места и е усещал и е виждал и е имал възможността да провери хората, на които той вчера гласува доверие. Да се надяваме че тези хора ще оправдаят това доверие. Да се надяваме, че аз ще оправдая неговото доверие.