ЦИК ще изненада кандидат-нарушителите на евроизборите в последния момент
ЦИК ще изненада кандидат-нарушителите на евроизборите в последния момент / снимка: БГНЕС

Точно в 19.00 часа (на 12 май) изтича крайният срок за регистрацията на партиите и коалициите за евроизборите, които у нас ще се проведат на 7 юни. До полунощ на днешния ден пък Централната избирателна комисия за Европейския парламент трябва да вземе решение за регистрация на всички, които са подали заявления за участие в тези избори. Сега на пряката ни телефонна линия е говорителят на комисията Александър Александров:

Към този час спокойно ли е в Централната избирателна комисия или има партии и коалиции, които сега са се пресетили, че му е времето да внесат документи?

Не, няма партии и коалиции към този момент. Имаше преди малко... една от партиите, която последна днес си подаде документите, донесе допълнително листове с подписка, която ние отново сме предали в служба ГРАО, и към края на денонощието предполагам, че ще получим протокола на проверката на тази подписка.

За коя партия става въпрос, да уточните?

За партия... Политическа партия "Зелените". Всъщност тя е 16-а в нашия регистър към този момент. Няколко минути преди края на определения срок за заявяване на регистрация са се заявили 16 коалиции, партии и инициативни комитети, 3 коалиции, 11 партии и два инициативни комитета. Към този момент са регистрирани 13. За едната, Съюза на демократичните сили, очакваме решението на Върховния административен съд, за да го видим с мотивите ВАС, да знаем какво точно трябва да предприемем.

Всъщност, като казвате 16, вие броите и Съюза на демократичните сили на Пламен Юруков обаче, който регистрирахте преди няколко дни?

Точно така, точно така. Аз казвам тези, които са заявили, и за инициативните... за една партия, за Партия "Зелените", все още нямаме решение, тъй като не е излязла проверката на подписката и за двата инициативни комитета, които са заявили участие, но за тях е малко по-различен режимът. Има време и могат и заедно с кандидата да си представят и подписките, заедно с кандидатурата на независимия кандидат със заявлението за физическото лице, което ще бъде кандидат, да си представят подписката и да изправят документите, които трябваше да представят. Така че срокът за тях е до 15-и, а другите в рамките на днешното денонощие ние ще заявим решение.

Г-н Александров, кажете откровено учуди ли ви, озадачи ли ви, ако щете, решението на Върховния административен съд да отмени вашето решение за регистрацията на СДС с председател Пламен Юруков?

Значи, аз съм юрист и не се учудвам от нищо. Ако трябва да коментирам това решение, единственият коментар може да бъде, че Върховният административен съд е втора и последна инстанция по повод регистрацията на партиите и коалициите и инициативните комитети, но ние ще изпълним решението на Върховния административен съд такова, каквото е.

Доколкото разбирам, в мотивите на Върховния административен съд се казва, че по сега действащия устав на Съюза на демократичните сили решенията на НИС са задължителни за всички и едно такова решение, което е с дата 9 март тази година, постановява, че СДС участва в коалиция, докато вие сте позовали на едно друго решение с по-късна дата, а именно това е представил пред вас Пламен Юруков вече като регистриран лидер на Съюза на демократичните сили.

Ние сме съобразили с тези документи, които е трябвало да представят според закона. Значи, ние не четем протоколите на партиите, а четем регистъра на Софийски градски съд, както е посочил законът. Ние сме се съобразили със закона и сме постановили решението такова, каквото е. Когато видим мотивите на съда, ще съобразим и ще видим дали има някакви пропуски в нашето решение. Това мога да ви кажа по повод решението на Върховния административен съд.

Добре, последен въпрос, за да изчистим темата, т.е., тъй като през последните 48 часа лидерите вдясно бяха доста словоохотливи и дадоха десетки интервюта, в които ви обвиниха за това, че ЦИК е взела това решение под чуждо въздействие.

Аз не знам точно какво имат предвид и нямам намерение да коментирам никого... изказване на никой политик и общо взето, бих използвал една футболна терминология - има правила на играта, има някакъв мач, който се играе, той има правила, уредени в закона. ЦИК в момента в този случай е съдията. Нека да играят по правилата на играта и да не се занимават със съдията.

Сещам се за продължение на метафората, но няма да я кажа, защото няма да е уместна. Само за едно друго решение да ви питам на Конституционния съд - това да отхвърли 8-процентовата бариера пред коалициите за влизане в 41-ото Народно събрание. Това по никакъв начин не променя характера и естеството на работата ви, нали, това решение на съда?

Не, така или иначе избори ще има, избори ще има... какъв начин... когато получим и това решение с неговите мотиви, с това точно какво е решил Конституционният съд, ние ще вземем съответните решения, това, което зависи от нас. Не мога да го коментирам, преди да сме видели решението...

Добре, друго нещо да ви питам, преди да подходим към по-практичните, бих казала, по-важните за хората неща. ГЕРБ днес ви сезира, тъй като смята, че БСП е започнала предизборната кампания преди законово установения срок. Кога ще се произнесете по тази жалба?

А, ние се произнесохме. Жалбата, жалбата е неоснователна, тъй като в закона изрично е посочено кога започва и кога свършва предизборната кампания и нарушения може да има само в рамките на тази кампания и правилата на кампанията важат за този период. Така че кампанията започва на 17 май и завършва на 6 юни.

Добре, разбрах ви, това е смисълът на решението, което сте взели днес следобед вероятно. Наистина сега към практичните неща. Да повторим неща, които са важни и които може би понякога звучат скучно, но пък имат пряко отношение към законността на вота, който ще упражним на 7 юни. Кой има право, господин Александров, да гласува на тези избори? Говорим за евроизборите, които ще са на 7 юни.

Да гласуват на евроизборите имат всички български граждани, които са пълнолетни, нямат запрещение или изтърпяват присъда от лишаване от свобода.

Ако аз например искам да...

Имат право също така и еврогражданите на Европейския съюз, които са заявили към съответния момент, направили са го 84 български граждани, това са граждани на Европейския съюз, които не са български граждани, и те ще бъдат включени в избирателните списъци.

84 - това са гражданите на други държави, които са членки на Европейския съюз?

Точно така, точно така.

Колко са българите, имате ли представа относителна, които пък ще гласуват за евродепутати на други държави?

Тепърва ще получим от различните държави... просто различни са сроковете, в които те трябва да изпратят заявилите граждани, български граждани, за евродепутати в други страни. И когато се обобщят тия данни, тези български граждани ще бъдат заличени от българските списъци за избор на българските евродепутати, тъй като в европейските избори можем да гласуваме само по веднъж - или за българските евродепутати, или някъде другаде в друга страна на Европейския съюз за техните избори.

Днес междувпрочем погледнах на сайта на Централната избирателна комисия две години по-късно и там открих, че в чужбина тогава са гласували около 4300 души. Сега имате ли представа колко души ще гласуват зад граница?

Сега, значи, разлика трябва да се направи за българите, които са пожелали да гласуват в изборите на други страни, и българите, които ще гласуват в чужбина за българските евродепутати.

Това е следващият ми въпрос.

Значи, още е рано, още е рано да се каже това, защото още не са образувани секциите в чужбина. Когато се заявят тези граждани и освен това български гражданин, който се намира в чужбина, може да гласува там, където са разкрити секции в деня на изборите и ще бъде дописан в списъка, така че чак след изборите ще можем да кажем колко са тези български граждани, които ще гласуват за нашите евродепутати в чужбина.

Добре, един по-важен казус. Ако моят постоянен адрес е тук, в София, но на 7 юни по някакви причини ми се налага да пътувам някъде из страната, из Пловдив, из Варна, няма значение, как да процедирам в този случай така, че да мога да упражня правото си на глас, на вот, на 7 юни?

До 23 май, значи, повтарям - до 23 май е срокът, в който този, който счита, че има нужда от това, и иска да гласува на друго място, трябва да заяви в общинската администрация по постоянен адрес, т.е. там, където... този адрес, който му записан в личната карта, да отиде и да заяви, че иска да получи удостоверение за гласуване на друго място. Това искане се прави лично или чрез пълномощно, то трябва да бъде нотариално заверено. И тогава се издава това удостоверение за гласуване на друго място, което има уникален номер, вписва се в регистър и съответно се знае на кого е издадено, съответно това удостоверение за гласуване на друго място там, където отиде гражданинът, където пожелае може да отиде, в която и да било българска секция, но то ще му бъде взето и ще бъде приложено към списъка, където той е дописан, защото е гласувал на друго място.

Няколко думи за бюлетините - ще се прегъват ли, няма ли да се прегъват, може ли някои български граждани да бъдат затруднени от бюлетината за евроизборите?

Аз мисля, че няма да бъдат затруднени българските граждани. Бюлетините ще бъдат отделни, с номера. Утре сутринта в 10 часа се тегли жребият за номерата на партиите, коалициите и инициативните  комитети. Изтеглят се партиите и коалициите, а инициативните комитети ще бъдат следващите номера в бюлетината. В бюлетините ще бъдат следващите партиите и коалициите, така е според закона. Те ще бъдат отделно и ще бъдат изписани всичките кандидати. Максимум 17 с квадратчета пред тях, където ще отбелязват референции. Тези бюлетини се поставят в плик и се пускат в урната.

Колкото до мобилните телефони в тъмната стаичка, ще можем ли да влизаме с тях?

Мобилните телефони ще ви ги кажем в последния момент, тогава когато ще изненадаме всички, които искат да нарушават закона, така че да не могат да разкрият тайната на вота, както изисква законът да бъде таен вотът. Ще изненадаме всички желаещи да правят нарушения.

Добре, нека да позная - ще издадете решение, в което трябва да се изключват мобилните телефони, преди да се влезе в тъмната стаичка?

Не можете да познаете и няма да ви кажа какво ще бъде нашето решение. Ние ще изненадаме всички. Знаете, че често се случва...

Добре, ще издадете указ, с който ще конфискувате всички мобилни апарати в Република България в деня на изборите?

Това са ваши предположения.