Армията търси 430 командоси!
Армията търси 430 командоси! / Снимка: Sofia Photo Agency, Камелия Атанасова

Командирът на спецсилите бриг. ген. Пламен Торлаков за „Дарик кафе”:

Първи батальон е 100 процента кадрови, втори батальон – приблизително 50 процента, трети батальон в момента е с наборни войници. Имаме обявени 227 места в бригадата и 203 места в Смолян – общо 430 места вакантни имаме обявени.

Какви критерии трябва да покриват кандидатите за вашата бригада?

Трябва да бъдат физически здрави, да минат медицински прегледи. Медицинските прегледи завършват с психопрегледи. Да не са осъждани, ако са служили в Българската армия, да не им е налагано наказанието „дисциплинарно уволнение”. Да нямат висящи дела, да имат образование не по-ниско от средно...

Езици?

Не, не се изискват, не е посочено като специално... това е изискване за офицерския състав.

Физическите изпити – грубо казано, какви са...

Физическите изпити не се различават по нищо от другите войници, които са в Българската армия – 100 метра, 1000 метра и общо силово упражнение, това са коремни преси и лицеви опори. Този прием, който ще бъде... изпитът ще се състои на 20 юни, новият прием за тези бройки, които ви казах – 430 бройки, няма изискване да преминат авио-лекарска комисия. А са изпити, такива медицински прегледи, които минават всички военнослужещи от Българската армия, останалите военнослужещи.

Кандидатът е минал изпита, одобрен е, става кадрови военен в 68-а бригада...

Не, не става, влиза в учебния център. В учебния батальон на бригадата започва да се готви и придобива първоначалната подготовка, която му е необходима, която завършва с изпит. Той минава общовойскова подготовка. В зависимост от това дали е служил войник или не е служил войник, разликата е, че в единия случай е шест седмици, в другия случай тази подготовка на войника-специалист е осем седмици. Със завършването на този период – шест седмици или осем седмици за неслужилите, накрая на този период те полагат изпити. По строева, по физическа, по огнева, по тактико-специална... и на тези изпити, ако придобият, ако постигнат успех, който е по-висок от „удовлетворил” – нямат слаби оценки, съответно тогава се отдават в заповед за кадрови.

Социално какво предлагате на този човек? Колко получава той? Какви социални придобивки има той като военен от 68-а бригада?

Ако изпълнява парашутни скокове, получава около 170 процента... 170 процента над минималната работна заплата добавки. Парашутистът е най-добре...

Колко получава месечно?

Ако приемем, че един кадрови войник получава заплата, месечно възнаграждение около 350-400 лева, то един парашутист ще получава от порядъка на 500-550 до 600 лева. Има право до 14 дни домашна отпуска, допълнително платена годишна домашна отпуска, и веднъж в годината преминава през специализирания Център за възстановяване и подготовка в Боровец, където 14 дни провежда високоалпийска подготовка и балнеолечение за възстановяване на здравето.

Какво е необходимо откъм материална екипировка, специална, специализирана екипировка за бригадата?

В момента разполагаме със снайперска пушка „Драгунов”. Съгласно плана за превъоръжаване сме посочили изискванията на новия снайпер, който ще смени тази снайперска пушка „Драгунов”. И в най-скоро време снайперите ще бъдат доставени. В ход е промяна на парашутно-десантното имущество – преминахме от руска материална част на немска.

Какво отличава примерно 68-а бригада „Специални сили” от западните им колеги – от „тюлените”, от САС, от другите държави от НАТО?

На нивото на подготовка – не смея да кажа, че ние сме по-слабо подготвени от тях, но специално индивидуалните средства за защита, самото оборудване, ние сме по-слабо оборудвани в техническо и във всяко едно отношение спрямо тях. Нямаме, примерно, специалната жилетка, която е противокуршумна, която я имат те. Но дали сме заявка, чакаме доставка. Това ги отличава, но това ще стане в близките 5-6 месеца до една година. На нас ни предстои сертифициране – първо, национално сертифициране, след което – сертифициране по линия на НАТО. И ако това нещо не бъде изпълнено, ние няма да бъдем сертифицирани. Към края на годината е националната сертификация, в началото на 2008 г. е по линия на НАТО. Така че – това е срокът, ако има разлика между нас и Силите за специални операции на НАТО, в началото на 2008 година или най-късно до средата, тя ще бъде преодоляна.