Алексей Петров: Ще кажа след 3 седмици защо Борисов не може да се промени
Алексей Петров: Ще кажа след 3 седмици защо Борисов не може да се промени / Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Алексей Петров
38223
Алексей Петров
  • Алексей Петров

В интервю за Дарик бившият агент на ДАНС Алексей Петров каза, че след три седмици ще изнесе неизвестни факти от биографията на Бойко Борисов, които не му позволяват да промени политическата си линия. Петров твърди, че преди време е обещал на Борисов да не говори за това, но ситуацията днес го налага. Ето какво още каза Алексей Петров за Дарик.

Как ще коментирате решението на съда?

Като доказателство, че съдът е успял да устои на политическия натиск на управляващите да бъде подчинен. По време на заседанието се разигра сцена, от която стана ясно, че прокуратурата може да изфабрикува всякакви доказателства, категорични доказателства, че прокуратурата е инструмент на управляващите за изпълнение на политически поръчки. Визирам конкретно с моето дело прокурор Костов.

Каква сцена се е разиграла в съда?

От пледоарията на прокурор Костов се разбра, че всъщност свидетелят Георги Цветанов е решил последно през януари, че в онзи случай, измислен от него, през 1998 година, когато аз съм упражнил насилие спрямо него, сега се оказва, че съм искал да го убия.

Вие сте искал да го убиете?

При това не с ръце, защото аз имам умения като човек от спорта карате и като барета, но в случая се оказва, че съм искал да го убия с лопата, което предизвика голям смях сред всички.

Как от ръководител на организирана престъпна група станахте обикновен рекетьор - само за една година делото „Октопод"?

Целта на политическия ми арест беше да бъда отстранен от обществено-политическия живот, защото когато обявих, че ще бъда опонент на премиера Борисов, наистина не се взех толкова на сериозно, колкото си представяха управляващите. Те решиха, че единственото средство, с което могат да ми противодействат, е да ме арестуват. Аз съм убеден, че още тогава са знаели, че крайният изход няма да бъде благоприятен, в смисъл да бъда осъден. Но идеята е след ареста ми да заработи с мощна сила пропагандната машина, с която те разполагат и в крайна сметка върху името ми да се наслои етикетът на престъпник, а след това да възникне въпросът „Как може престъпник да се занимава с обществена и политическа дейност".

Господин Петров, вие през цялото време твърдите, че действията срещу вас са поръчка. Кой стои зад тази поръчка и каква е крайната цел на всичко това?

Машата, според мен, е Цветан Цветанов. Разбира се, всичко през тази последна година по отношение на силовото управление на държавата ни се осъществява под патронажа на премиера Борисов.

Премиерът Борисов стои зад тази поръчка, защото твърдяхте до скоро, че премиерът е подведен?

И сега го твърдя. Той е подведен. Това не означава, че от него отпада отговорността под неговия патронаж да се случи моят арест. Той ми е споделял в лични разговори притесненията си, че аз след обявяването ми за опонент, имам намерение да притеснявам властуването му. Но в крайна сметка аз бях решил, че по отношение на малкия и средния бизнес и някои неща, които се случиха в сектора сигурност категорично не приемам, защото ги намирам за връщане назад, го притесниха. Доскоро коалиционните му партньори го подведоха...

Костов и Волен Сидеров имате предвид?

По-скоро смятам, че сериозна роля в подвеждането има повече Костов, отколкото Сидеров, защото Сидеров няма потенциала да се занимава с подобна интрига.

Каква е крайната цел на всичко това, да бъдете отстранен като политически опонент или?

Точно така. Да бъда дискредитиран и по този начин да бъда отстранен. Дискредитирането става по общоизвестния модел, който аз разясних пред Комисията за контрол на ДАНС. Той става в три посоки. Едната е, като информираме за лошото име партньорите, втората е, като залеем човека с помия в медиите и третата е, като възложим на компетентните органи, каквато е прокуратурата, изцяло да се занимаят с тормоза, също дискредитирането, основно да се отклони вниманието със загуба на енергия по изясняване, че да речем, аз имам сестра, не съм негър.

В съда сте казал, че ще заведете дела срещу политици. Кои политици ще съдите?

Шест месеца по моята почти ежедневна снимка, когато бях представян като престъпник номер едно, се разхождаха голи жени. Независимо, че бях обвинен, както се изразява Цветан Цветанов, спектър на наказателния кодекс, най-злостното, най-демонстративното ми обвинение, което основно се случваше по медиите, беше връзката ми с проституцията. Господин Сидеров си позволи да обясни моите връзки с израелския посланик по повод на проституцията. Аз още в ареста казах, че ще заведа дело и сега след промяната на мярката ще го изпълня.

Ще заведете дело срещу Волен Сидеров? Срещу Цветанов, срещу Бойко Борисов?

Смятам, че Цветанов ще заведе много дела сам срещу себе си, не мисля да се занимавам с него.

С Бойко Борисов мислите ли да се занимавате?

С Бойко Борисов ще се занимаваме така да се каже както едно време си съревновавахме клубовете, а сега ще се състезаваме с идеи как трябва да изглежда държавата в изпълнителната власт, докато дойдат президентските избори. А ако в един момент се прозре обективната истина и истинския облик на управление, може да се случи така, че да си говорим едновременно за президентски, за местни и за парламентарни избори.

Ако Вие не сте „Октопод", господин Петров, кой е истинският „Октопод"?

От тези, които оставих над леглото си в ареста, засега хората публично разпознаха господин Иван Дражков. Той е единият от тримата, които аз съм изписал в моята схема, даже ще кажа, че той е един от основните органи за това интелигентно за морския свят животно - октопод.

Кои са другите двама?

Другите двама са един магистрат и разбира се, най-важната част също трябва да има своето място, свързано с инвестирането на тази група, с финансовия ангажимент. Обещах, че когато дойде време делото да влезе в съда, ще назова и трите имена. Засега потвърждавам, че наистина Дражков е част от „Октопод"-а. Бях казал през лятото, че в ДАНС има ОПГ (организирана престъпна група). През последните дни някои определиха тази група като криминална и аз ще приема тяхното понятие за работно, защото е по-разбираемо.

Кога ще стане ясно политическото ви бъдеще? Яне Янев пред Дарик ви видя като част от изпълнителната власт в сектора „Сигурност". „Нова сила" ви подкрепя за президент.

В сектора „Сигурност", веднага ще добавя и в известна степен и „икономика" имам самочувствие. В сектора „Спорт" също. Където мога да бъда полезен, ще дам каквото мога от себе си. По отношение на президентските избори. Наистина има инициативен комитет. Предприехме някаква политика за екипно съставяне на кандидат-президентски формат. Беше обявен, че на първи етап се състои от трима души и аз ще спазвам всички правила.

Можете ли с „да" или „не" да кажете ще се кандидатирате ли за президент?

Съгласно правилата - на теория и в конкретния случай на практика - и аз, и Николай Георгие, и въпросната дама сме потенциални кандидати за президент. Екипът на 1 май ще се реши кой с каква роля ще влезе.

Вие виждате ли се в ролята на президент и коя е загадъчната дама, чието име пазите?

Няма как да не се виждам, щом съм си позволил да бъда един от тримата.

Като говорим за политическо ви бъдеще, господин Петров, солов играч ли ще бъде Алексей Петров или ще бъде в екип с РЗС, с „Нова сила"?

Който ме познава, знае, че аз никога не съм бил солов играч. Аз, както се оказа, не съм зависим от никого. На това дело стана ясно, няма политически покровители. Аз твърдя, че разполагам със своята свобода, наречена независимост. Аз ще преценя с кого трябва да правя един или друг проект. Казвал съм, че в РЗС има достойни хора. Смятам, че в РЗС има хора, като визирам ръководството в лицето на Янев и Семов.

Ще ставате ли член на РЗС?

Този въпрос никога не е стоял. Аз съм изразил моето отношение към РЗС. Аз им симпатизирах в известена степен, симпатията ми се задълбочи след като те предприеха този курс за Велико Народно събрание.

Но няма да станете техен член, симпатизант, но не член?

Има една приказка: никога не казвай никога, но на този етап - не.

Г-н Петров, допускате ли партньорство с Бойко Борисов?

Изключено е, казвам изключено е заради логиката. Принципът е верен, никога не казвай не, но в случая логиката не позволява. Аз ако съм искал да правя партньорство с Бойко Борисов, щях да го направя в друго време.

Като ви питах за вашето политическо бъдеще, според вас кога ще стане ясно политическото бъдеще на Цветан Цветанов, на Бойко Борисов. Вие предвиждате ли разцепление в ГЕРБ?

Аз не поддържам тази теза за разцеплението. Впрочем за първи път пред вас си позволявам да казвам, че Цветан Цветанов е един инструмент на премиера Бойко Борисов в осъществяването на тези силови методи, но ако възникне въпросът защо аз не го казвах досега, защото в България нямаше чуваемост и не можеше да се вникне и да се разсъждава на такава тема. Аз си позволих най-детайлно да го представя това мое разбиране пред Юрген Рот и ако се свържете с него, той съм сигурен, че не може да го отрече, защото аз също съм записвал разговора.

Вие сте записал разговора с Юрген Рот?

Да, с негово съгласие. Взаимно си позволихме да си правим запис и аз там съм казал много ясно. Цветан Цветанов де факто не е министър на вътрешните работи, той е само говорител. Той е изпълнител на волята на премиера Борисов, а функциите са на премиера Борисов. Включително си позволих да илюстрирам и казах, че ако той някъде ги е видял двамата да си говорят за МВР и за решения, да има предвид, че е видял премиера, а другото е било декор. Това са ми думите, които съм казал пред Юрген Рот. Не съм ги споделял пред български журналисти, защото смятам, че до днес нямаше чуваемост.

Ако Цветан Цветанов е маша, какво е политическото му бъдеще и силен опонент ли ви е Бойко Борисов?

Аз съм му силен опонент и той си позволи да изпада в крайности, да ме арестува. Аз го разбирам. Познавам го Борисов отлично. Той знае, че аз съм организиран човек, знае, че съм последователен. В този смисъл той подреди плана пред другите си опоненти и реши да постъпи с този начин с мен. Като казвам категорично, че той загуби от това. Историята ще покаже, че това е истина.

Сега, когато не сте вече под домашен арест, ще търсите ли среща с Бойко Борисов?

Имам позиция в Съюза за стопанска инициатива, който е институционализиран в Съвета за тристранно сътрудничество и е възможно да имам служебна комуникация с Борисов, но друга не бих имал по какъвто и да е повод.

При акцията на ГДБОП и ДАНС на басейна „Спартак" имаше очаквания, че там ще се намерят важни документи. Къде са те, господин Петров? Какво има в този прословут ваш архив, архива на Алексей Петров? Казахте, че сте организиран човек и Бойко Борисов това го знае.

Тези документи са само в нечия чугунена глава, която няма да коментирам чия е.

Не ми казахте за политическото бъдеще на Цветан Цветанов и Бойко Борисов според Вас.

Цветан Цветанов е изчерпал политическия ресурс. Борисов като че ли, но, разбира се, само теоретично, разполага с минимални възможности да се промени. Но смятам, че това е трудно. И ако ме поканите след три седмици да речем някъде, ще ви кажа защо е трудно. Повтарям е трудно и тогава ще ви кажа защо е трудно. Защото аз това го знам много отдавна, но му бях дал дума да не говоря.

Знаете нещо за Бойко Борисов, което ще кажете след три седмици.

Зная защо, забелязвате ли, зная. Зная защо макар и минималният ресурс за промяна, за да речем преориентация на политически курс, на модел , на стил на работа, няма да е възможно да се случи.

Не мога да разбера накъде биете, намекнете малко.

Ами човек има периоди от живота си, които му повлияват понякога, ще кажа травматологично даже и след това е трудно да има поправяне, независимо че аз смятах, че има такова. Имах друго мислене и разбиране за неговото поведение, когато оглави управлението на държавата, но всъщност поради липсата на коректив и аз твърдя, че бях един от малкото, може да има и други, но аз не зная кои са те, той просто прояви една същност, която е възпитан в един много интересен период, което аз наистина ще се опитам да обясня.

Документ ще покажете ли? Глас ще чуем ли?

Ако се наложи някой да ме опровергава, ще се постарая и да доказвам, но не мисля, че ще се налагат такива неща. Тези дни разбрах нещо много интересно, как един свидетел е бил тормозен, принуждаван от една страна, а от друга страна, му е предлагана огромна цифра да лъжесвидетелства срещу мен. До там се е стигнало, че човекът е започнал да събира пари да емигрира в чужбина със семейството си, конкретно в Австрия.

Кой е този свидетел?

Надявам се по време на процеса да се появи, ако дотогава, разбира се, настъпи някакво успокоение сред хората, че могат да казват истината.

Не станахте ли Вие самият жертва на една схема, по която и вие сте работил, от която и вие сте бил част?

Не, тази схема по времето на екипа на Петко Сертов беше елиминирана. Схемата или по-точно моделът за отстраняване на хора беше елиминирана и по никакъв повод това не се е случвало. И в моя случай нещата са изключително прости. Само е взето решение да ми се приложи моделът, който аз разобличих пред комисията. Същият модел, без никаква разлика, разбира се с малко по-голяма мощ. Това е единствената разлика, нищо повече.

Искате ли да кажете нещо на Бойко Борисов?

Сбърка за ареста ми, от което той изгуби лично и не се случиха едни много интересни неща, които бях предприел по отношение на малкия и средния бизнес. Това бих казал.