/ БТА
Над 17 процента е избирателната активност на вота 2 в 1 в Румъния към 12:00 ч.
Избирателната активност в Румъния е била 17,78 процента към 12:00 ч. местно (и българско) време на изборите за депутати в Европейския парламент, както и за представители в местната администрация, съобщават от Централната избирателна комисия.

В деня на изборите за 50-о Народно събрание и за представители в Европейския парламент българите в Румъния гласуват в една избирателна секция, предава кореспондентът на БТА Мартина Ганчева.

Тя е разположена в сградата на Посолството ни  в Букурещ на ул. “Рабат” № 5.

Най-висока е избирателната активност в окръзите Телеорман (14,67 процента) и Олт (14,10 процента), най-ниска - в Клуж (6,73 процента) и Сибиу (6,63 процента).

Въпреки оранжевия код за жега и предупрежденията за високи температури от 38-40 градуса по обяд в някои от секциите в Букурещ се извиха опашки. В секции 62 и 63, разположени в сградата на училище “ Титу Майореску” на булевард “Каля Доробанцилор”, към 12 ч. да пуснат бюлетини в урните чакаха предимно възрастни хора, установи проверка на БТА.

На една от масите, където сънародниците ни могат да попълват декларация по образец, че отговарят на условията да избират и че не са гласували на друго място, е сложена баница по българска рецепта, приготвена лично от един от членовете на избирателната комисия, забеляза БТА. 

Първият, който упражни правото си на глас тази сутрин, е мъж на 43 години. Той пусна бюлетина в 7:17 местно (и българско) време. До 9:00 ч. 10 сънародници гласуваха. Сред тях е Антоний Пейчев, който от две години живее в Румъния.

“Идвам да гласувам тук за втори път. Дойдох с позитивна настройка и се надявам, че гласувам за едно по-стабилно и светло бъдеще”, сподели той за БТА. 

В отговор на въпрос дали следи политическите процеси в Румъния и вълнува ли се от местните избори, които се провеждат в страната днес, той каза, че единствената причина да не гласува и на тях е, че не се е регистрирал в общината навреме. 

“Но се интересувам, дори имам любим кандидат в Букурещ”, допълва Антоний Пейчев. 

В секцията срещаме и Свилен Стоянов, който живее в Букурещ от 2011 г. 

“За целия този период, откакто съм в Румъния, само веднъж пропуснах да дойда да гласувам в секцията в посолството, тъй като пътувах. Днес дойдох с конструктивна настройка и с поглед за следващите 20 години”, каза сънародникът ни за БТА минути, след като упражни правото си на глас. 

Малко преди 9:00 в секцията в посолството ни в Букурещ пристигна възрастна двойка - българин и румънка, които живеят заедно от 40 години. 

“Имаме къща в Каварна. Прекарваме там четири месеца в годината. Казахме си, че преди да отидем там да се спасим от големите жеги, трябва да гласуваме”, споделя за БТА дамата, която 38 години е работила в Румънското национално радио. 

Съпругът й, българинът Панайот Липов, лекар по професия лекар, пенсионер, казва, че идва да гласува в секцията в дипломатическото ни представителство за четвърти или пети път. 

“Гласувах за нещо по-добро. Така казваше моята 100-годишна баба, когато я питаха за кого гласува. Отговаряше: “Не ги познавам, но винаги съм гласувала за по-добро”. 

Панайот Липов не крие, че често прави паралели между България и Румъния.

“Ние, двата народа, сме правени с индиго. Същите събития, същите лица, както в България, така и в Румъния се появяват. Балкански народи, какво да правим”, отбелязва той.

Вотът в българската секция в Румъния се осъществява чрез хартиени бюлетини, без машини. 59 човека са подали електронни заявления за гласуване за членове на Европейския парламент, 66 - за изборите за Народно събрание. 

Традиционно в избирателната секция в Букурещ гласуват около 200 човека. Изключение правят предсрочните парламентарни избори през октомври 2022 г. Тогава към румънската столица е пренасочен самолет на международна авиокомпания с над 100 българи на борда. Тяхното право на глас като български граждани е защитено и те успяват да се възползват от предоставената им възможност да гласуват в избирателната секция в посолството.

По данни, предоставени на БТА от Националния статистически институт на Румъния, в северната ни съседка живеят 5975 българи.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
 
Кореспондент на БТА в Букурещ Мартина Ганчева