/ БТА
В разкритите в Италия секции за изборите за депутати в българското Народно събрание и за изборите за депутати в Европейския парламент гласуването започна в 7 ч. местно време.

С решение от 17 май на българската Централна избирателна комисия в Италия са разкрити общо 27 секции. В столицата Рим те са две и са във внушителната сграда на българското посолство на улица „Пиетро Паоло Рубенс“. В Милано са разкрити най-много секции – общо три и те са в български училища там. Секции са разкрити съответно и в Абадия ди Монтепулчано, Акония ди Куринга, Анкона, Болоня (в почетно консулство), Верона, Генуа, Колеферо, Неапол (в почетно консулство), Нетуно, Перуджа, Пескара, Понтедера, Римини, Салерно, Сиена, Торино, Тренто, Триест, Тури, Флоренция, Фоджа и Чезена.

Специален пратеник на БТА проследи гласуването в първа секция в посолството в Рим. Вотът протича нормално, при много добра организация. Прави впечатление, че в местната СИК участват и две представителки на най-младото поколение, което показва, че има интерес на младите към изборите и целия изборния процес. 

В двете секции в Рим не се гласува машинно. Към 10 ч. местно време правото си на глас бяха упражнили около 20 души. 
Заради двойния вот районът на посолството е малко по-оживен от обичайното. Зоната е хълмиста и спокойна, напълно извън обсега на туристите, пълна с пищна и пъстра растителност и с много други посолства.

До района на посолството се стига с две превозни средства, било то комбинация от метро и автобус, или от два автобуса. По-ентусиазираните могат да стигнат дотам от железопътната гара „Термини“ за около час и половина пеша, като по пътя си те ще минат покрай такива забележителности, като „Испанските стъпала“, „Площадът на народа“ и „Вила Борегезе“. От гара „Термини“ до посолството с такси пътуването излиза 12 евро.

Паралелно с това в италианските секции в цялата страна днес е втори ден от гласуването за европейските избори плюс на места и за изборите за местни органи на властта. В Пиемонте се гласува и за областен управител и областен съвет. Вотът навсякъде започна в 7 ч. и продължава до 23 ч.

Вчера на евроизборите в Италия гласуваха повечето водещи политици, сред които и премиерът Джорджа Мелони, лидерът на центристката партия „Действие“ Карло Календа и лидерката на листата „Съединени европейски щати“ Ема Бонино, гласували в Рим, Ели Шлайн, лидерката на демократите, гласувала в Болоня, Матео Ренци, лидерът на листата „Съединени европейски щати“, гласувал във Флоренция, Матео Салвини, лидерът на „Лига“, гласувал в Милано, лидерът на „Форца Италия“ Антонио Таяни, гласувал във Фюджи.

Днес ще гласуват съответно в Рим и в Палермо Джузепе Конте, лидер на „Движение 5 звезди“ и Серджо Матарела, президентът на Италия.

Вчера избирателната активност на евровота в Италия беше 16,64% в общо над 61 600 секции в цялата страна, показват актуализирани данни от тази сутрин на Министерството на вътрешните работи на Италия, публикувани в специализираното му приложение „Елиджендо“.

И докато италианците гласуват, емблематичните места в Рим като „Испанските стъпала“, Фонтана ди Треви, Колизеят или Пантеонът продължават да са препълнени с туристи. В допълнение днес много улици на Рим са затворени заради европейския шампионат по лека атлетика. Променено е и движението на някои автобусни линии, за да може по улиците на Рим да преминат маратонците в дисциплината бягане на 21 километра за мъже и жени и участниците в любителски маратон на 10 километра.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
 
Габриела Големанска/БТА