За какво гласуват политиците
За какво гласуват политиците / БГНЕС

Лидерът на БСП Сергей Станишев заяви, че гласува за промяната в Европа, която хората очакват. Самият той не се е възползвал от правото си на преференциален вот.

„Всички искат да видят отново Европа социална и ангажирана с проблемите на хората. Гласувах за България, в която да има икономическо развитие, работа, справедливост. Хората да почувстват, че техният живот има значение за държавата, че не са й безразлични. Гласувах нормализацията в работата на институциите да продължи, да продължи социално ангажираната политика, да има ново икономическо развитие, нормални условия за бизнес. Гласувах за това нашите деца да останат в България, да живеят нормален живот тук, да имат своето бъдеще в България", каза още Станишев.

Tова са най-опорочените избори, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, след като упражни своето право на глас на евроизборите в Банкя.

Борисов беше категоричен, че гласува, защото това е свещено право, което демокрацията е дала.

Ето какво още коментира Борисов на излизане от избирателната секция:

"Гласувам, защото това е свещено право и много важно право, което демокрацията ни е дала. Второ, искам България да е в ЕС. Има партии, които в предизборната си кампания говорят да излезем от ЕС. Трето, това са най-опорочените избори. От цялата страна ми се обаждат от сутринта - чудовищно купуване на гласове, особено в ромските махали. Довечера няма да правим пресконференция, за да видим в ромските квартали в България как са гласували и за кои партии. И тогава, ако вие сте обективни, ще стане ясно и за новата, и за старата какво са правили, особено от "Столипиново" от Пловдив.

Но нека да завършат изборите. Считам, че гражданското общество има възможност да се пребори с купуването на гласове при по-висока избирателна активност. Дано хората го разберат и да го демонстрират".

За европейското самочувствие на всеки български гражданин и за Европа във всяко кътче на България - така лидерът на ДПС Лютви Местан определи своя вот, след като гласува днес в София.

Лютви Местан заяви, че е гласувал за европейския път на България.

„Гласувах с ясното съзнание, че европейският път на България е без алтернатива. Европа е толкова важна за нас, колкото не можем да си представим. Затова гласувах за европейското самочувствие на всеки един български гражданин, за това Европа да е във всяка точка на единна и неделима България", добави той.

Местан оцени изминалата предизборна кампания като достатъчно толерантна и благодари на основните политически сили, че не са прескочили границата на толерантния език.

„Няма да коментирам изключенията, но поне основните политически сили, разположени в демократичния сектор, проведоха може би най-толерантната кампания. Надявам се това да има като резултат висока избирателна активност. Гласът е най-ценният ни капитал, трябва да го упражним", каза още Местан.

Нова, модерна политика за възраждането на българската икономика и на българската държавност. За това е дал гласа си Георги Първанов от Коалиция „АБВ", обяви самият той преди минути, след като упражни правото си на глас в столичното 28 СОУ „Алеко Константинов" в квартал Красна поляна.

Водачът на евролистата на АБВ Ивайло Калфин упражни правото си на глас в столичното 28 СОУ „ Алеко Константинов" и посочи, че е дал своя вот за по-голяма почтеност в политиката.

„Пуснах гласа си за повече почтеност в политиката. Проблемът, който виждам и към момента, е по-ниската активност. Тя е обичайна за европейски избори, въпреки че нека видим до края на деня колко ще бъде. Тези данни, които бяха междинни обявени, показват, че е по-ниска в сравнение с други пъти", каза Калфин.

Бившият президент е убеден, че въпросната модерна политика ще ни постави редом до другите европейски народи така, както го е пожелал Апостола на свободата Васил Левски.

Томислав Дончев от ГЕРБ гласува в родния си град. Той обясни, че гласува за по-силна България в Европа:

„Гласувам за това всяко кътче от България да бъде в Европа. Гласувам срещу страха и апатията. Гласувам не само за настоящото, но и за бъдещото поколение. Очаквам българското общество да покаже, че е в състояние да посочи това, което то иска, а не това, което някой се опитва да му внуши и да му подаде", добави той.

Лидерът на „Атака" Волен Сидеров упражни правото си на глас в столичната Първа частна математическа гимназия „Дорис Тенеди". Минути след като даде своя вот, Сидеров посочи, че е гласувал българските деца да имат за образец български възрожденци, а не личности като Кончита Вурст, както и за това доходите на българските граждани да са равни с тези на останалите европейски страни.

„На първо място, гласувах за това българските деца да имат за образец Ботев, Левски и Райна Княгиня, а не Кончита Вурст. Второ, гласувах за това да се преборим в евросъюза българите да са с достойни европейски доходи, да не бъдем прецаквани - фондовете и субсидиите ни да бъдат нормални", каза още Сидеров.

Гражданите да отделят от времето си днес и да отидат до избирателните урни, призова Меглена Кунева. Тя оцени високо възможността за преференциално гласуване и го определи като важна крачка към мажоритарния вот.

„Смятам, че продължава да ни е грижа за държавата и трябва да си го спомним точно днес. Този ден няма да се върне. Знам, че е открит риболовният сезон, но два часа да се върнат по-рано рибарите - не мисля, че е голяма жертва. Знам, че има абитуриентски балове. Но най-добрият начин да помогнеш на детето си е да гласуваш, а най-добрият начин на тези, навършили 18 години, за да покажат, че мислят за себе си, е да отделят час и да отидат да гласуват", обясни тя.

Гласувах за истината - това заяви водачът на листата на Синьо единство Надежда Нейнски.

Тя допълни, че въпреки че кампанията е била за избор на хората, които ще ни представляват в Брюксел, тя се е водила като вътрешнополитическа и вероятно това би отблъснало част от избирателите от гласуване.

„Гласувах за истината, надявам се бъде видна. Смятам, че чрез истината можем да решим всички проблеми в България - било на европейски, било на национални избори. Смятам, че проблемите в страната се коренят все още в невъзможността на обществото да изпрати гласа си до онези, които избира. В крайна сметка ние избираме хора, които могат да защитават интересите на България в европейските институции и в този смисъл смятам, че истината за това кой как се е справил ще бъде изключително важна за определяне бъдещето на страната и възможността й да стои достойно в ЕС", каза още Нейнски.