Подканят кандидатите за ЕП да подпишат пакт с мерки за преодоляване на бедността
Подканят кандидатите за ЕП да подпишат пакт с мерки за преодоляване на бедността / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Подканят кандидатите за ЕП да подпишат пакт с мерки за преодоляване на бедността
72338
Подканят кандидатите за ЕП да подпишат пакт с мерки за преодоляване на бедността
  • Подканят кандидатите за ЕП да подпишат пакт с мерки за преодоляване на бедността

Кандидатите за евродепутати у нас да подпишат социален пакт, в който има важни искания, свързани с мерките за преодоляване на бедността. За това настоява проф. Духомир Минев, председател на Европейската анти-бедност мрежа.

По думите му строгите икономии, наложени през последните години с цел преодоляване на икономическата криза са политическа измама. Минев заяви, че това не е начин за преодоляването й, а за задълбочаването. Според него над 29 национални мрежи на Европейската анти-бедност мрежа и 18 европейски организации са се включили в кампанията за подкрепата на Манифеста, който кандидатите за евродепутати могат да подпишат.

Духомир Минев заяви, че след като подпишат пакта и бъдат избрани за евродепутати,  нищо не задължава избраниците да изпълнят точките от Манифеста, освен морала.

„Дали един политик, кандидат за европейски депутат, ще се отзове или не, е някакъв вид тест за здрав разум. И сигурно някои няма да обърнат внимание от небрежност, или защото нямат време, но ако могат да прочетат манифеста, който е разпратен до всички политически сили, които имат кандидати за ЕП, ако имат време да прегледат това и да отговорят, няма да е гаранция, но ще е някакъв признак, че е възможно да се влияе доброволната преднамерена слепота в политическия процес на вземане на решения и нейните крайно опасни последствия”, обясни Минев.

Той посочи още, че от организацията се надяват всички кандидати за евродепутати да работят за борбата с бедността в България.