Премиерът Николай Денков обяви от парламентарната трибуна, че Нидерландия очаква доклад от Европейската комисия, който да отрази как да се променят и прилагат правилата и законите в България.

По думите му тази законодателна програма, която беше уточнена заедно с ГЕРБ-СДС продължава да бъде актуална, тя ще бъде представена към ЕК, която ще препрати съответната информация към държавите-членки и ще бъде съществена, когато се взима крайното решение.

Денков и еврокомисарят Вестагер са обсъдили визията и приоритетите на България за бъдещето на ЕИБ

"Както знаете в момента две държави имат резерви към приемането на България в Шенген. Едната от тях е Нидерлнадия, а другата Австрия. Това, което беше представено като мнение на вътрешния министър на Австрия, отразява определена позиция, но по никакъв начин не предопределя, какъв ще бъде крайният резултат. Разговорите, които сме провели и аз лично с канцлерите на двете държави показват, че те имат различни очаквания от България, за да могат да обсъдят вътрешно в техните парламенти и да вземат решение за предстоящо приемане на България", заяви той. 

По отношение на Австрия, техните очаквания са да бъдат сигурни, че България прави всичко възможно като гранична държава да минимизира притока на мигранти през нейните граници, добави акад. Денков.

Моето основно послание във всички наши срещи от законодателна през изпълнителна власт и до най-високо ниво - дипломатически усилия е да продължим ясно да отстояваме, че България ясно е изпълнила техническите критерии. Това е казано от ЕК. За мен ще бъде изключително важно, отговаряйки на въпросите, който повдигат все още Австрия и Холандия да не допускаме да бъдат добавяни условия, които не са важили до нито една друга държава членка, когато се е присъединявала към Шенгенското пространство.

Това заяви външният министър Мария Габриел от парламентарната трибуна.

Габриел каза, че активните разговори с Австрия са важни, но според нея е изключително важно да се покаже, че темата с борбата с нелегалната миграция е държана високо в европейския дневен ред от наша страна. По отношение на Холандия тя коментира, че имаме няколко добри новини, свързани с приетите от НС законопроекти, но има и още няколко нужни стъпки, които трябва да се предприемат
 
БГНЕС