Жозеф Дол: ЕНП се нуждае от ГЕРБ
Жозеф Дол: ЕНП се нуждае от ГЕРБ / снимка:бг

Европейската народна партия се нуждае от ГЕРБ. Това заяви председателят на ЕНП Жозеф Дол пред делегатите на Третото национално събрание на ГЕРБ днес в НДК. „Разчитаме на вашата решимост, единство и мобилизация”, каза Дол.

Той отправи апел към партиите в България, които споделят ценностите на ЕНП. Трябва да бъдем обединени, защото заедно сме по-силни, а за извършване на реформи трябва мнозинство, посочи Дол и допълни, че така ЕНП ще остане първа политическа сила в Европа.

Дол отбеляза, че е „нужна повече Европа” в областта на правото, за по-добро икономическо управление, за контрол над банките и гарантиране на спестяванията на европейците, за по-голяма данъчна и социална хармонизация, за една европейска общност на научните изследвания, за една европейска общност в енергетиката. Европа не е проблемът, Европа е решението, посочи Дол. Това трябва да казваме през цялата кампания за предстоящите избори, допълни той, цитиран от БТА.

Дол заяви, че в България, когато са управлявали ГЕРБ, са се откривали линии на метрото и автомагистрали. Той се обърна към лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и каза, че помни с каква смелост и достойнство е върнал мандата, вместо да се вкопчи в управлението. „За първи път след падането на комунистическия режим последното управлявало правителство беше отново начело. Трябва да си припомним, че в България това се случва за първи път. Но бързо бе създаден един противоестествен алианс”, коментира той.

Председателят на ЕНП каза, че е идвал много пъти в България, но този път положението в страната го тревожи. Тревожи ме икономическото положение, но още повече съм загрижен за гаранцията за правова държава, за свободата на изразяване и пресата. Когато виждам политическите уволнения в публичната администрация, когато виждам презрението към гражданите, които от юни м.г. се мобилизират срещу корупцията, когато виждам каква е участта на опозиционните лидери, има от какво да съм разтревожен, заяви Дол.

На тези, които мислят, че след като са преодолени етапите на присъединяването към ЕС, всичко вече е приключило, че не бива да се полагат повече усилия, на тях държа да кажа, че са на погрешен път, посочи председателят на ЕНП.