Жена от дупнишкото село Червен бряг разпозна починалия си преди три години съпруг върху зловеща снимка на кутия с цигари.

"Аз самата съм пушачка, но досега не съм попадала на такава кутия. Преди 20-ина дни дъщеря ми ме шокира, след като разпознала баща си, и оттогава не сме на себе си. Не може да мигнем от обида, притеснение и мъка", разказа Мая Богословова пред "24 часа".

Според директива на ЕС всички цигари, пуснати за продажба след 20 май т.г., задължително трябва да имат върху кутиите здравни предупреждения с текст и снимка, които да спомагат за отказването от тютюнопушенето. Кутията, която жената сега пази, е с текст "Тютюнопушенето причинява мозъчни удари и увреждания".

Преди няколко седмици голямата й дъщеря Виолета и етърва й купили цигари и етървата скочила ужасена. "Дъщеря ми се ужасила, прибра се и ми показа кутията. На никого никаква снимка не сме давали, още по-малко пък сме снимали съпруга ми Кирил в последните му часове", разказва Мая.

Бум в продажбата на табакери заради изображенията върху цигарените кутии

Кирил Богословов починал на 16 юли 2013 г. в столичната болница "Св. Анна".
Работил е като оператор в ТЕЦ "Бобов дол". Дни по-рано се почувствал отпаднал, появили се обриви по тялото му. В "Бърза помощ" му казали, че е болен от варицела. Като дете не бил прекарал шарка и затова получил усложнения. За часове вдигнал висока температура и спрял да реагира. Веднага е откаран в инфекциозно отделение на болницата в Дупница, където лежал една седмица. Състоянието му обаче се влошило още, получил мозъчен оток и изпаднал в кома.

Транспортиран бил до болница "Св. Анна" в София, поставен бил на командно дишане, но въпреки усилията на лекарите два дни по-късно починал, без да дойде в съзнание.

Жена разпозна в шокиращите снимки на цигарите починалия си мъж (ВИДЕО)
netinfo

Жената допуска, че именно в столичната болница са направили снимката, защото докато лежал в Дупница, тя била до него. Ръководството на болницата обаче твърди, че лечебното заведение няма нищо общо с посочения кадър. В болницата никога не са правени снимки, които да се използват за кутиите за цигари, категорични са те.

"Категорична съм, че на снимката е болният ми мъж. Така го видях в последните му дни. Не е бил страстен пушач и не почина от болест, свързана с цигарите", твърди обаче Богословова, която работи в шивашки цех в Дупница. Жената все пак допуска, че мъжът й може да има двойник, и настоява да се обяви името на човека от снимката.

Иска също снимката да бъде свалена от кутиите. Смята, че поставянето на такива картинки е неуместно, особено със снимани хора. "Никой не ни е питал дали сме съгласни. Дъщеря ми писа писма до "Булгартабак". Получи отговор, че това е европейско изискване, снимките не са техни, а са им предоставени и, ако сме разпознали мъжа ми, да се обърнем към Европейската комисия в Брюксел", допълва Богословова.

В официална позиция на Европейската комисия се твърди, че тя е запозната с идентичността на всички хора, изобразени на снимките. Оттам обаче категорично нямат право да предоставят друга информация за тях, за да защитят техните права.

Жена разпозна в шокиращите снимки на цигарите починалия си мъж (ВИДЕО)
netinfo

Пушачи "обличат" цигарите заради ужасяващите снимки

Еврокомисията е получавала оплаквания от лица във връзка с използване на техни снимки върху табакови опаковки без тяхно съгласие. От ЕК подчертават обаче, че всички хора на снимките са информирани, че техни фотографии ще бъдат включени в европейската галерия с изображения и използвани. За целта дори те сключват договор.

Екип от юристи се грижат за спазване на авторските права. Затова от Еврокомисията са категорични, че всякакви прилики с други личности са чисто съвпадение и припознаване.

В галерията има общо 42 снимки, които са разделени в три групи. Всяка снимка отговаря на едно от 14-те текстови предупреждения, които се изписват върху цигарените кутии. Снимките се предоставят от външни доставчици, а Европейската комисия прави подбор. Некрологът със снимката на Кирил за 3-ата годишнина от смъртта му.

Зрителите ще могат да видят цялата история в предаването "Комбина" тази неделя, от 17 часа по NOVA, в репортаж на Мария Йотова.

Източник на видеото: nova.bg