Жаби и кал текат от чешмите в Етрополе
Жаби и кал текат от чешмите в Етрополе / снимка: sxc.hu
Жаби и кал текат от чешмите в Етрополе
72045
Жаби и кал текат от чешмите в Етрополе
  • Жаби и кал текат от чешмите в Етрополе

Трева, кал и жаби текат редовно от чешмите в Етрополе и околностите, съобщи за Дарик зам.-кметът на града Венета Гергова. По думите й питейната вода в местността не е годна за употреба и хората се опасяват, че може да плъзне епидемия.

От регионалното ВиК поясниха пред Дарик, че преди месец е извършен ремонт на водопреносната мрежа и вече са отстранени проблемите, за които жителите алармират.

Според зам.-кмета на Етрополе Венета Гергова жителите на града редовно се оплакват от мръсната вода, която тече от чешмите им. Някои от тях дори са виждали жаби и червеи да излизат от канала. Най-вероятният проблем е в пречиствателната станция, допълни още Гергова: „Намирани са жаби във водопроводната мрежа на града, които спират водата, тъй като те отиват до водопроводното отклонение и това води до загуба на вода до самата чешма. Това се получава, когато не се чистят редовно водохващанията".

По думите на Николай Донев, ръководител на регионалния ВиК клон, проблемът е стар и след подмяната на водопреносната мрежа и пречиствателна инсталация е отстранен: „Това са някакви стари истории. Показват жаби, които са от преди месец. Месец и половина всичко сме сменили и във водопреносната система от месец и половина жаби няма".

Донев допълни, че са правени проверки от Регионалната здравна инспекция и не са констатирани нарушения.